Verlangen te ontsnappen aan je imago en vaste patronen

ellen_schippers.jpg
Ellen Schippers is kunstenaar die met kleding werkt. Haar werk is expressief en aansprekend. Ze maakt gebruik van theatrale middelen. Je ziet vrouwen die als octopussen hun tentakels in- en uitrollen, je ziet opblaasbare vrouwen die zich afpellen, Venussen à la Botticelli, en mannen die gewikkeld zijn in een pak van limodadeslangetjes. De beelden zijn nu te zien als videoperformances in een expositie in  Loods 6 op het KNSM-eiland in Amsterdam. Zie www.ellenschippers.com voor fragmenten van de expositie. De tentoonstelling ‘Frauensehnsucht’ loopt tot 25 april, maar zal later dit jaar elders te zien zijn. Tegen die tijd zullen we je tippen waar je moet zijn.

Damespraatjes maakte afgelopen zondag een praatje met Ellen Schippers.

Je spreekt je duidelijk uit over vrouwen en je doet dat via kleding. Waarom dit middel?
"Met kleding kun je jezelf transformeren in totaal verschillende persoonlijkheden. Maar met kleding kun je ook een statement maken. Zo maak ik een ‘catsuit’, een bodystocking, met opblaasbare borsten als een parodie van de siliconen borsten. Maar die borsten en ook de billen zie je later ‘gestript’ worden. Door het opblazen en vervolgens weer deconstrueren van kleding van mensen, laat ik de emoties zien die achter zelfontworpen imago’s zitten."

De vrouw zit in een keurslijf?
"Inderdaad. Ze verlangt ernaar om aan haar imago en aan vaste patronen te ontsnappen. ‘Frauensehnsucht ‘is de tweede editie van een drieluikt over gender. De bezoeker bevindt zich in een mysterieuze ruimte. Het is donker en je ziet diverse videoinstallaties en sculpturen, terwijl ondertussen muziek en poëzieteksten te horen zijn. "

Ik zag mannen met allerlei slangen om hun lijf.
"De mannen staan wel op een voetstuk, maar in die slangen zit limonade en zij worden leeggedronken door de vrouwen. Ook de mannen zitten vast in patronen en hebben een imago op te houden." 

Je werk wordt goed ontvangen. Ik zie zelfs lovende woorden van Bianca du Mortier van het Rijksmuseum die zegt: "Ook het spelen met taboes en fantasieën schuwt Schippers niet. Dit spel met de gevoels en uiterlijkheden maakt haar werk zo sterk."
"Dat was leuk om te horen. Maar mijn werk wordt inderdaad goed ontvangen. Er komt veel bezoek en er komen veel groepen over de vloer, onder andere studenten en begeleiders van het Amsterdamse Fashion Institute, studenten van de afdeling Gender Studies van de Leidse Universiteit. Er zijn publikaties geweest in de Uitkrant en bladen als Opzij en Tableau."

Je hebt al een keer eerder in Damespraatjes gestaan, naar aanleiding van een open middag.
"Dat klopt. Naast mijn kunstwerken maak ik ook kleding voor klanten en artiesten. Ik heb een studio in de Amsterdamse Pijp. Ik heb kleding gemaakt voor bekende televisiesterren, voor muzikanten, voor verschillende theatergezelschappen. Vaak extravagante kleding, maar ook kleding om in te trouwen. Ellen ten Damme, Sylvana Simons, de popgroep Racoon hebben in mijn kleding gelopen. En Nance, toen zij de TMF-awards ging presenteren. Mijn materialen zijn speciaal. Ik gebruik bijvoorbeeld mooi leer uit Japan, ‘Japanese plongé’, en ik werk ook veel met latex en rubber. Damespraatjeslezers die iets bijzonder willen kunnen contact met mij opnemen. Dan kunnen we eens bespreken wat de mogelijkheden zijn."

Zie verder : www.ellenschippers.com

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl
 

logo-moederslangsdelijn-kleur.png


Reageer ook