fb
Damespraatjes Damespraatjes

Merel verbiedt haar 17-jarige dochter om met jongens naar bed te gaan: “Als je niet klaar bent voor een kind, dan ben je daar ook niet klaar voor”

Als ik aan ‘geen seks voor het huwelijk’ denk, denk ik al snel aan (streng) religieuze gemeenschappen waarin dit eerder regel dan uitzondering is. Wat ik mij niet heb gerealiseerd, is dat er ook niet-religieuze ouders zijn die hun kinderen seks voor het huwelijk verbieden. Is het verstandig? Dat weet ik niet! Maar ik was wel heel benieuwd naar het verhaal van een moeder die haar kind verbiedt seks te hebben voor het huwelijk. Ik sprak Merel, de moeder van de 17-jarige Annelot. 

Makkelijke oplossing

“Veel van mijn vriendinnen snappen niet dat ik mijn 17-jarige dochter niet aan de pil laat gaan. Al hun dochters gebruiken hem wel, vaak vanaf het moment dat ze seksueel actief met hun vriendjes worden. Ik snap het ook wel: geef je dochter een anticonceptiepil en je bent bent van het gezeur af. Toch heb ik juist bewust de keuze gemaakt haar zowel de pil als seks voor het huwelijk te verbieden.”

Zelf een tienermoeder

Hoewel Merel deze beslissing niet vanuit religieuze overwegingen nam, zit er zeker een overtuiging achter. “Zelf raakte ik op mijn zestiende zwanger van Annelot. Ik zat nog op de middelbare school en was aan de pil. Maar goed, je weet hoe dat gaat… Je bent jong, je vergeet de pil zo nu en dan en hebt dan toch gewoon seks met je vriendje. Zo ook bij mij.”

Geen vader

Toen Merel er achterkwam dat ze zwanger was, vertelde ze het direct aan haar moeder. “Mijn moeder was enorm geschrokken, maar steunde mij in mijn wens het kind te willen houden. Ik heb mijn middelbare school afgemaakt, maar ben nooit gaan studeren. Mijn vriendje van destijds wilde er niks mee te maken hebben en ik moest dan ook alles alleen doen. Annelot kent haar vader nu dus niet en daar is ze vaak verdrietig om.”

Te jong voor een kind

“Annelot is mijn prinsesje en ik ben blij dat ze in mijn leven is gekomen, maar ik wens haar een betere toekomst toe. Ik wil dat ze gaat studeren, kan reizen met vriendinnen en zichzelf goed leert kennen voordat ze aan kinderen begint. Voor mij zijn seks en het krijgen van kinderen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ben je nog te jong voor een kind? Dan ben je ook nog te jong voor seks.”

Toch stiekem seks

Wat Merel zou doen als ze ontdekt dat Annelot tóch stiekem seks zou hebben? “Dan zou ik kwaad zijn. Woest! Ik heb mijn hele eigen leven opgegeven voor haar. Dit heb ik zonder zeuren gedaan, maar ik wil er wel alles aan doen dat haar niet hetzelfde overkomt.” Annelot is nu 17 jaar en woont nog thuis. Volgend jaar gaat ze studeren en wil ze op kamers in Groningen. “Wat ze dan doet, is aan haar. Ik hoop dat ze mijn verhaal onthoudt en de slimme keuze maakt: geen seks voor het huwelijk.”

Eigen beslissing

Annelot is het niet eens met haar moeder, maar houdt zich wel aan de regel. “Ik vind het een ongelofelijk domme regel, maar ik snap waar hij vandaan komt. Door het verhaal van mijn moeder ben ik me bewust van hoe snel het kan gaan. Ik heb momenteel geen vriendje, dus ik heb nu weinig moeite met de regel. Mocht ik dat in de toekomst wel hebben, dan neem ik mijn eigen beslissing. Natuurlijk met mijn moeders verhaal in mijn achterhoofd.”

Meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel of via onze Facebook!

Foto door cottonbro studio via Pexels

Tina’s man wil niet meer met haar naar de sauna: “Hij voelt zich onprettig bij mijn gewichtstoename”

man schaamt zich voor voruw

Minimaal een keer in de maand zijn Tina en haar man Sander te vinden in de sauna. Vroeger hadden ze een vaste, maar nu wisselen ze regelmatig van sauna. Het was echt hun uitje, het liefst op vrijdag, lekker loom het weekend in. Maar sinds kort verzint Sander steeds smoesjes om niet te gaan. “Ja, ik ben wat kilootjes aangekomen. So what?”

VERDER LEZEN

13 reacties

Anita -

En als moeder het verbiedt dan gebeurt het ook niet ?

Trijntje. -

Ik vind het heel lief van deze moeder dat ze haar dochter zo wil beschermen.
Waar ik meer moeite mee heb is met de reactie van de mensen die hier reageren.
Sex hoort bij de liefde, maar dat word tegenwoordg vergeten. Het is deze tijd heel normaal dat bij een avondje uit een vrij partij hoort. Of je elkaar lief heb of niet.
Onze schepper heeft man en vrouw elkaar gegeven en is de liefde echt en met elkaar verder wil dat je trouwt en samen kinderen krijgt en samen een mooi gezinnetje heb en het kind opgroeit met de liefde van een vader en moeder.
Nu de tijd is of net als deze moeder moet je het maar alleen op zien te lossen omdat de man zijn verantwoording niet wil nemen voor zijn heerlijke vrij partij. Wat grote gevolgen kan hebben ook al vrij je beschermd. Hierdoor is er zoveel verdriet onder de jeugd door gescheiden ouder die het dan toch maar proberen (zonder dat er liefde is )en het kind van hier naar daar geslingerd word en helaas. Of niet te vergeten die 30.000 abortesen die er uit gevoerd worden door zulke avondjes. ()

Bertje -

Seksualiteit van een 17-jarige verbieden die op kamers gaat? Dat is echt grenzeloos naïef!
En naïviteit is de hele reden dat jouw dochter überhaupt geboren is.

Op kamers gaan betekent dat je minimaal HBO niveau hebt en dus zelf wel nadenkt wat je gaat doen daar heb je moeder niet voor nodig.

Christiano -

Ik denk dat ik de bezorgdheid van de mama begrijpt dat is logische al die snotneuzen hier kunnen daar niet van mee spreken omdat ze het zelf niet hebben mee gemaakt moesten ze het zelf voor hebben dan gaan ze ni meer zo praten want de kinderen van tegen woordig denken niet goed na op sommige die eerst stabiliteit willen hebben maar seks verbieden zou ik niet doen soms heeft dat een tegenover effect ze moet wel ontdekken met de nodige voor zorg er zijn genoeg kinderen die in de armoede leven omdat ze hun studie hebben afgemaakt en geen werk hebben gr christiano

Joris -

Kennelijk was moeder niet verantwoordelijk genoemd om de pil structureel te nemen en/of om te combineren met condoomgebruik (wat sowieso aan te bevelen is). Dat projecteert ze nu op dochter. Sneu. Hopelijk gaat de dochter lekker los zodra ze uit huis is. Daar is een vriendje echt niet voor vereist.

Vika -

Pure projectie en emotionele chantage.

In mij. studenten huis werd een eerstejaars zwanger en beviel. Met hulp van familie, het huis en vrienden, heeft de dame haar studie afgemaakt en is nu een bekende advocate.

Merel, gewoon zelf de pil regelen en gaan leven.

Anke -

Heel triest, dat een jonge vrouw wordt gehinderd in haar ontwikkeling door de frustraties van haar moeder. Verstandig, dat de jongedame wel haar eigen beslissing neemt. Positief vind ik, dat er bewust wordt omgegaan met seksualiteit. Mama, projecteer je problemen niet op je dochter. Zij kan er niets aan doen, dat jíj jong zwanger raakte. Ik wens je verwerking van je trauma. Dat zal zowel jou als je dochter bevrijden.
Groet, Anke.

Romy -

Moeder wordt kwaad omdat zij alles heeft opgegeven. Sorry hoor dat komt niet door je dochter. Geef je dochter de pil en condooms om zichzelf te beschermen. Sex is niet alleen om kinderen te krijgen.

Rieneke -

Als je zo doet wordt het een issue bij haar en juist een losbol. Geef haar gevoel van vertrouwen zodat ze als ze het doet weet daar er condooms liggen en in een vertrouwde veilige omgeving doet . Je kan haar wel waarschuwen en dus zeggen “mocht je sexueel actief worden zeg het a.u.b want doe het met anticonceptie en liefst dubbel dus met pil en condoom en in je eigen omgeving. Doe niets tegen je wil in.

Carine -

Wel proficiat mevrouw. U hebt groot gelijk los van religie bekeken ook. Sex als plezier, ja heel leuk hè, maar blijft niet duren. Dan weer ander en weer ander. En wat betekent sex op den duur nog? Wat zijn veel vrouwen lager geworden, geen wonder respect weg is voor vrouwen

Esther -

Waar slaat dat op? Vind je sex alleen om kinderen te krijgen??
Juist belangrijk dat je als tiener plezier hebt in sex en je lichaam leert ontdekken
En denk je dat het werkt verbieden?
In Amerika zijn er wel enkele Staten waar er ook zo over wordt gedacht….

Samantha -

Dus jouw dochter moet boeten voor de fout die je toen zelf heb gemaakt??! Je kan ook gewoon sexs hebben op een verstandige manier en zelf ook niet gehoord van condooms? Ik vind en denk meerdere met mij, dat sexs er niet alleen maar is om kinderen te kunnen krijgen en daarbij, wie trouw er nog?? Veel mensen krijgen kinderen zonder dat ze ooit gaan trouwen.

Maar wat ik vooral het ergste vind, is dat je dochter moet boeten, van de fout die jij heb gemaakt.

Sophie -

Wat ben jij een naar egocentrisch mensm
Seks hebben is niet alleen voor een kind maar ook voor genot plezier ontdekken.
Dat jij vroeger niet consequent was met je pil en je zwanger raakte laat je daar nu je dochter voor boeten.
Bah bah
Ik zou zeggen ga een goed gesprek aan met je dochter, dat je seks kan hebben zonder zwanger te worden.

Reageer ook