Veilig vrijen, veilig rijden, veilig wat ?!

bread.jpg
Veilig vrijen, veilig rijden, je zult er ongetwijfeld ervaring mee hebben maar veilig eten, had je daar al aan gedacht ?

Zondagmorgen. Ik had voor mijn lief een uitgebreid weekendontbijt gemaakt. Gezellig ontspannen, theeblaadje op bed , sapje er bij en een te kruimelige croissant met roomboter. 

Plots zag ik het: Het potje jam had een papieren plakkertje dat over het deksel op de pot bevestigd zat. Je kon het deksel alleen open krijgen door dat plekkertje te verbreken. “Kwaliteitszegel” stond erop. Het kuipje smeerbare roomboter: dekseltje er af, mes er in maar hé, een folie laagje dat je eerst van het kuipje dient af te halen ! Lief vond het wel grappig worden.
Je begrijpt dat een geanimeerd gesprek volgde.

Later in de week besloot ik de supermarktprodukten aan een verder onderzoek te onderwerpen. En ja hoor: het potje pindakaas heeft ook een te verbreken kwaliteits zegeltje, het doosje chocovlokken met dat uitklapbare tuitje: een afdeklipje zodat je er niet stiekum wat uit kunt halen. Koffiemelk, idem dito zegeltje.
En wat dacht je van verpakt vlees: Vaak zit er een bereidingssticker op die doorloopt van de bovenkant tot op de onderkant. Of de cola- en spafles: de dop zit met minuscule plastic verbindingsdraadjes aan de borgring om de fles zelf: Je kunt niet drinken zonder deze draadjes te verbreken. Je tube tandpasta: Je draait de dop er af en ja hoor, een aluminiumafdekseltje.

Na deze spectaculaire uitkomst resteerde maar één vraag: Waaróm worden deze produkten zo verpakt ? Gaat het wel om éxtra kwaliteit die je aanschaft of gaat het misschien om wat anders ?

Volgens mij dienen die zegeltjes, folie laagjes en kwaliteitsstickers maar één doel: Het ons opdringen van een vermeend gevoel van veiligheid. We moeten bang zijn als zo’n plakkertje er niet op zit; anderen kunnen met dit produkt gerommeld hebben ! Weest waakzaam.

En zo sluipt die rare behoefte aan veiligheid ons leven binnen. Gaandeweg lijkt alles in ons persoonlijk leven, maar ook in onze samenleving, veilig of beveiligd te moeten zijn. We mogen geen enkel risico meer lopen. Maar niet alleen wij, ook de overheid wil geen enkel risico meer lopen.
Camera’s, identificatienummers, taskforces en terrorisme-alarm-codes.
 
Het begint denk ik allemaal met mijn eigen behoefte aan veiligheid.  Durf je nog risico’s te nemen:
Voor dat je de deur uitgaat níet naar op buienradar.nl kijken, géén prebioticavoeding kopen (met zo’n wapenschild op de verpakking !) of  nou eens eindelijk die overlijdensrisico (!) verzekering ópzeggen ?
Volgens mij ziet je leven er dan een stuk eenvoudiger en prettiger uit. Je stopt je hoofd niet meer vol met allerlei stilzwijgend opgedrongen ideeën en overtuigingen. Zo houd je daar ruimte over voor wat onbezorgdheid en daarmee een relaxt gevoel.

Overigens, voor de ongelovige mannen die deze column toevallig onder ogen krijgen: Lees nog eens de tekstjes op al die zakjes voor kabeltjes, toners, schroeven en moeren. Idem dito; overal zegeltjes en strips. O ja en deze waarschuwing was wel heel speciaal: “Trek deze zak niet over je hoofd, ‘it may cause your death’ “.  ‘t Is net geen veilig vrijen !

Ik wens je een fijn weekendontbijt.
Paul Eykenduyn
Paul coacht mensen en teams in leven en werk.
Daarnaast geeft hij cursussen Mindful Leven en Werken.
Zijn nieuwe cursus Mindfulness – Mindful Leven start op 11 april a.s.
http://www.eykenduyncoaching.nl

Lees ook de andere columns van Paul


Reageer ook