Vandaag koop ik alle kleuren van Karin Anema

Vandaag-koop-ik-alle-kleuren-dp
Het ene levensverhaal is het andere niet. De meeste levensverhalen zijn kleurrijker dan ik vroeger, ondanks mijn vele lezen, heb kunnen bedenken. Mensen staan in hun leven regelmatig voor echte uitdagingen. In mijn niet directe en toch dierbaar directe omgeving maak ik in de zijlijn soms mee, wat het betekent om met de diagnose schizofrenie te dealen. Kerensa schreef hier al eerder een mooie recensie over het boek Zorgboek Schizofrenie, psychose en de naast betrokkenen.  Dat geeft inzicht in de situatie van mensen, die de naasten zijn van een dierbare met de diagnose schizofrenie.

Vandaag koop ik alle kleuren geeft invoeling en soms aanraakbaar begrip voor de worsteling van een moedige man met de diagnose schizofrenie.

Karin Anema schrijft ook wel reisverhalen. Nu is ze door de archieven, verhalen en gedachten van Twan op reis gegaan. Door te luisteren en open te staan. Door een open band op te bouwen en vol respect proberen te begrijpen wat soms niet te begrijpen is. Dit combineert zij met haar vaardige vermogen om haar ervaringen rakend met ons te delen. Waardoor ze naar mijn idee een heel indrukwekkend en ook belangrijk inzichtgevend mooi boek over Twan aan ons geeft.

Twan een man met de diagnose schizofrenie, een man die moedig en vol wilskracht zijn leven leeft en blij is, dat Karin zijn leven verder vertelt. Zij hebben elkaar op in 2006 voor het eerst ontmoet tijdens het schaatsen op het IJsselmeer. Het was al laat en Karin had hulp nodig bij haar schaats. Zij vroeg Twan hulp. Zo’n gewone hulpvraag was hem lang niet overkomen en dit raakte Twan.  Karin en Twan kwamen in gesprek en zijn met elkaar in contact gebleven met dit boek als resultaat. Twan zegt hierover op pagina 174: “Belangrijker nog is dat mijn levensverhaal geen los zand meer is, geen reeks toevallige gebeurtenissen die zich alleen in mijn hoofd afspelen. Ik kan mijn leven nu aan mezelf uitleggen. Er komt een zekere kalmte over me. Door mijn verhaal prijs te geven voel ik me lichter.”

“Ik neem een besluit. Ik zal mijn geschiedenis voor me houden. Het label ‘schizofrenie’ zal ik als een huidziekte verbergen. Wat ik nodig heb, is een masker, zodat ik niet meer te lezen ben. Ik zal ervoor zorgen bij iedere volgende stap een pantser op te trekken.”

In Vandaag koop ik alle kleuren levert Karin Anema een bijzondere prestatie. Ze schreef deze keer geen verhaal over een vreemde cultuur, maar exploreerde het innerlijk van een man met een psychiatrisch verleden en de diagnose schizofrenie. Na een zeer lange periode waarin hij kampte met psychoses, een gedwongen opname en verblijf in opvanghuizen, lukt het hem zonder hulp en zonder medicijnen een zelfstandig leven op te bouwen en een baan te vinden. Op basis van zijn persoonlijke archief – een minutieus bijgehouden verzameling aantekeningen en visualisaties gemaakt tijdens de psychoses, tekeningen en andere documenten – en van gesprekken die zich over verschillende jaren uitstrekten schreef Karin Anema zijn levensverhaal. Het resultaat is een fascinerende reis naar de uithoeken van het menselijk brein en een ode aan de wilskracht van een man die niet als een patiënt bestempeld wilde worden.

Karin Anema schreef eerder onder meer Anders dan Afrika, De Noorse liefde van W.F. Hermans en De groeten aan de koningin.  Karin studeerde Landschapsarchitectuur aan de Landbouwuniversiteit van Wageningen en is daarna vanaf 1985 vanuit haar eigen bureau in de journalistiek gaan werken. Karin Anema schrijft ondermeer over ontwikkelingssamenwerking, milieu en natuur. Twan, de hoofdpersoon van het boek overleed in juli 2013.

Vandaag koop ik alle kleuren is een ontroerend en rakend verhaal. Een verhaal dat verrijkt en inzicht geeft in de moedige levensaanpak van vele mensen in onze samenleving. Het is zoals Lieuwe de Haan, hoogleraar psychotische stoornissen van het AMC ook in het voorwoord van het boek zegt: “Het is niet alleen het verhaal van Twan, worstelen wij niet allemaal met de vraag hoe ons kleine oog deze grote wereld kan zien?”

Ik heb genoten van het boek. Het is soms rauw en raakt diep, het is een bijzonder indrukwekkend reisboek van Karin Anema. Dat kon ontstaan dankzij haar vermogen om te verbinden, vertrouwen te winnen en te behouden en haar ervaring en ontmoeting te delen.

Gewoon de tijd voor nemen en aandachtig lezen, zou ik zeggen. Vandaag koop ik alle kleuren verrijkt je leven.

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Helma-Ketelaar
Recensie: Helma Ketelaar
Werkzaam vanuit haar bedrijf Merkbaar Resultaat

Helma heeft nog veel meer voor Damespraatjes geschreven. Kijk hiervoor een aantal van haar recensies en artikelen.

 


1 reactie

Helma Ketelaar -

Tip: Interview met Karin Anema over Vandaag koop ik alle kleuren vandaag in het boekenprogramma van de VPRO. Boek is indrukwekkend, dit gesprek ook. Tijdens het gesprek is ook werk van Twan, hoofdpersoon van het boek te zien. http://www.npo.nl/boeken/29-06-2014/VPWON_1217806

Reageer ook