Van hot naar her in Kuala Lumpur, deel 19


Singapore, Singapore
Van hot naar her in Kuala Lumpur

twintowers.jpg
Na verhalen over onze onderwater- en jungle avonturen staat vandaag een metropool op het programma en niet de minste. De miljoenen stad Kuala Lumpur heeft ons 7 dagen in haar ban gehouden en natuurlijk laten we jullie graag even mee genieten. Het is laat in de middag als we vanuit de jungle de bewoonde wereld weer bereiken en we worden verwelkomd door getoeter, kleurige marktjes en verrukkelijke geuren. Stadsmensen als we zijn voelen we ons direct thuis. Het hotel is snel geregeld en niet veel later staan we met open mond in de grootste shopping mall van de stad, waar zelfs een achtbaan in zit. We besluiten de meer dan 1000 shops te laten voor wat ze zijn (dat was natuurlijk niet mijn idee), halen een Starbucks en nestelen ons in de rood pluche stoelen van de Megabios voor wat plat vermaak in de vorm van een bezwete Bruce Willis en zijn "Die Hard 4".

De dagen die volgen vullen we slenterend door de stad, gefascineerd door de oude en nieuwe schatten. Het eerste bezoek brengen we aan het National Museum waarna de parken, het oude treinstation, het paleis, het uitzicht vanaf de telecomtoren, de twintowers en de nationale moskee er aan moeten geloven. Vooral de laatste blijkt indrukwekkend en leerzaam te zijn. Om te beginnen word ik gewikkeld in een soepjurk en getooid met een hoofddoek. Een goedlachse man vertelt ons, als persoonlijke gids, over de islam en geeft ons alle ruimte om vragen te stellen. Levensgevaarlijk om dat tegen een communicatie student te zeggen en dat heeft hij, overigens naar zijn eigen genoegen, geweten ook. Mijn vragenvuur laat er geen twijfel over bestaan, ik wil nu eens echt weten hoe het in elkaar zit en of ik en mijn vooroordelen het bij het verkeerde eind hebben. Ik: "Can you explain to me why i have to dress like this?" Man: "Ofcourse, well it’s very easy. It’s because men cannot controle themselves when they see an uncoverd woman. Their thoughts are bad and we have to protect them for that".

Ik hou er van om samen te vatten dus vervolg ik: "so if I understand it right, women have to dress like this because men cannot controle themselves?" Man: "Exactly!" Ik knik begrijpend en bereid me voor op mijn volgende vraag terwijl mijn hersenen op volle toeren draaien. "Goh, ja nee… nu begrijp ik het helemaal, logisch ook, dat ik daar zelf niet opgekomen ben. Misschien moeten we ook gewoon alle winkels sluiten omdat winkeldieven zich anders niet kunnen beheersen, geen bankjes meer in het park zetten omdat vandalen zich anders weer uitleven, of wat denk je van het parkeren van je auto op straat", maar ik weet me in te houden…

We vervolgen het gesprek en hebben het over het belang van slechts 1 god, over andere godsdiensten, het huidige beeld van de islam en de Jihad. Hij gaat uitgebreid in op onze vragen maar de kritische vragen (en dat zijn er nogal wat) blijven onbeantwoord. Als we richting de uitgang lopen weten we dat we maar in 1 god mogen geloven en dat we moslim moeten worden maar waarom blijft toch echt een raadsel. Teleurgesteld laat ik het gebouw, gevuld met acht sterrige symbolen, achter me. Mijn vooroordelen zijn er niet minder om geworden, sterker nog ze zijn bevestigd. Jordi ziet mijn afwezige blik en roept: "Filmpje dan maar?" en voor we het weten hebben we weer een Starbucks in de hand terwijl we ditmaal wegdromen bij de avonturen van onze bebrilde vriend Harry Potter.

Een van de hoogtepunten van ons verblijf in Kuala Lumpur was met stip een concert van het Maleisisch Philharmonisch Orkest. Opgedirkt, zoals werd voorgeschreven, zijn we naar het concertgebouw gegaan om geheel in stijl te genieten van prachtige klassieke klanken. Ook onze dans capades in het bruisende nachtleven staan hoog in de hitlijsten, met als hekkensluiter onze potjes bowlen, onder de namen Jormenator en Violator. Jullie lezen het, we vermaken ons nog steeds opper best!

Inmiddels zijn we in Singapore maar daarover later meer.

singapore_violaopreis.jpg


Reageer ook