Van de sofa deel 1

“Ik heb alles….”
Iets in haar stem breekt en dramatisch sluit ze haar met mascara aangezette ogen.
“….ik ben zo in-en-in ongelukkig.”
Ze zucht en met haar linkerhand drukt ze haar stevige boezem bijna plat.
“Toch vreemd. Of vind jij van niet?”
Ik pak mijn note-boek en ga tegenover haar zitten.
“Ik ken niemand die ongelukkig is…”
Ze legt de klemtoon op het eerste woord, dat ze bijna uitbraakt. Ik vul de waterkoker.
“Ik ben uniek in Nederland!” Haar armen zwaaien door de lucht en door de intensiteit van dit gebaar springt het bovenste knoopje van haar blouse los. Ze draagt een rode bh, die onder hoge spanning staat. Ik maak thee.
“Zoiets past toch niet in onze tijd.”
Ze nipt van haar thee en haar pink, waar een zegelring aan glinstert, wijst naar het plafond.
 “Wie is er nu nog ongelukkig?”
Haar lippenstift blijft op het theeglas plakken.
“…moet mij weer overkomen!”
Ze haalt haar schouders op en ik zie de radeloosheid, die zich langzaam in haar ontpopt.
“Ik heb alles wat ik wil.”
Ze rommelt in haar tas die tussen haar benen staat.
“Ik weet alles. Vraag het mij en ik heb altijd een oplossing. Het probleem van de ander is mijn uitdaging. Maar dit gevoel, dat zo dicht bij mij zelf ligt, kan ik niet fiksen. Jij wel?”
Ze pakt haar lippenstift uit een make-up etuitje. Ze probeert haar bleek geworden lippen bij te kleuren en met haar ogen zuigt ze zich vast in mijn pupillen.

vandesofa-djanko-deel1.png

Djanko, pseudoniem van Herman Jan Couwenberg (1960),
tekent cartoons en strips voor kranten, tijdschriften en vakbladen. Hij is een stand-up-cartoonist en componeert daarnaast liedjes. Karakteristiek in zijn werk is de scherpe, doch milde humor. ([email protected])

Petra Pijnacker (1962) is bekend als schrijver van romans, artikelen, kunstenaarsportretten en kinderboeken met daarbij horende kindertheatervoorstellingen. Vanuit haar jarenlange ervaring als gesprekstherapeut en e-coach schrijft ze korte verhalen. (www.petrapijnacker.nl )


Reageer ook