Tuintips Maart


tuinartikel_bloesem.jpg
Gazon verticuteren
Als er veel mos in het gazon zit, kunt u deze maand gaan verticuteren. Met een verticuteerhark of verticuteer machine trek je alle mos, afgestorven gras en maairesten tussen het gras uit. Daarnaast brengt u ook veel lucht in het gazon.


Gras maaien

Gras begint te groeien bij 6 graden Celcius. Het maaien kan vanaf half maart weer beginnen.

Grond bemesten
Het is goed om nu te bemesten. Gebruik bij voorkeur organische meststof, omdat deze meststof voeding geeft aan de beplanting en zorgt voor een betere bodemstructuur.


Heesters snoeien

Heesters die in de zomer of herfst bloeien mogen nu nog gesnoeid worden.

Netstkastjes ophangen
Vogels gaan volgende maand weer broeden. Het is nu de tijd om de nestkastjes op te hangen zodat de vogels er alvast aan kunnen wennen voordat het broedseizoen begint. Hang de nestkastjes op met de opening naar het oosten of het zuidoosten.

Als er al nestkastjes hangen is het goed om deze nu schoon te maken.

Onkruid verwijderen
Het onkruid begint nu snel te groeien. Verwijder deze zo snel mogelijk en laat het niet groeien totdat het zich uitzaait. Met een schoffel kunt u gemakkelijk oppervlaktes onkruid vrijmaken (Bij zonnig weer het meest effect).

Planten van een haag
Bent u van plan een haag te planten dan is dat nu een ideale tijd. Deze kunnen in maart nog geleverd worden met kluit en later in het jaar alleen nog in pot.

Het is over het algemeen voordeliger om mèt kluit te kopen.

Rozen snoeien
Het is nu de tijd om rozen te snoeien. Verwijder eerst alle dode bruine hout. Verwijder alle grondscheuten zo diep mogelijk; dit is wildopslag afkomstig van de wilde wortel. Snoei de takken in tot op 2 ogen en snoei liefst op een oog naar buiten toe gericht. Verwijder alle zwakke dunne takjes, want deze geven toch weinig of zwak bloeiende scheuten.

Voedingstoffen gazon
Als het gras weer gaat groeien heeft het ook weer voeding nodig. Er zijn vele soorten speciaal samengestelde gazonmeststoffen bij ons verkrijgbaar.


Deze tuintip kalender wordt u aangeboden door tuinplantencentrum v.d. Dussen

http://www.uwtuincentrum.nl/ tel.nr. 0180-314125 (Nieuwerkerk a/d IJssel)


Reageer ook