Tuintips Februari


tuinartikel_rode_bessen_sne.jpg
Hortensia's
Hortensia's zitten al in knop. Deze kunnen gemakkelijk bevriezen. Dek daarom de struiken af als het gaat vriezen.

(Ver)planten van struiken
Als het niet vriest en de grond niet bevroren is, dan is het ideaal om bladverliezende struiken te planten of verplanten. Steek met een spade de heesters die u wilt verplaatsen rondom los. Zorg dat de kluit voldoende groot is en laat zoveel mogelijk grond aan de wortelkluit. Maak een ruim plantvak en meng in het plantgat lekker veel potgond door de grond en plant de struik even diep als voorheen. Druk de grond rond de wortels goed aan en geef water als de grond wat te droog lijkt.

Aanplanten wintergroene struiken
Wintergroene struiken en coniferen zorgen voor meer kleur in de wintermaanden. Deze kunnen bij vorstvrij weer prima aangeplant worden.


Clematissen

Clematissen die in de zomer of later bloeien mogen nu worden ingesnoeid. De Clematissen die in het voorjaar bloeien niet insnoeien.


Fruitbomen snoeien
De fruitbomen die nog niet gesnoeid waren kunnen nu worden gesnoeid.

Onkruid en afgestorven gewas
In deze maand is het gemakkelijk om onkruid te trekken en om afgestorven gewas van beplanting te verwijderen, hierdoor kunnen jonge en breekbare scheuten gemakkelijk beginnen uit te lopen.

Organische messtoffen
Vanaf de tweede gedeelte van de maand is het goed om organische meststoffen in de borders te verwerken.

Snoeien van klimop
Hedera (klimop) laat in de zomer zijn oudere bladeren vallen, dit kunt u voorkomen door nu met de heggeschaar de klimop kort in te knippen.

Strooien van kalk op het gazon
Zit er veel mos in het gazon dan is het nu de tijd om kalk te strooien. Dit zorgt ervoor dat de bodem minder zuur wordt.

Winterbloeiende heide
De winterbloeiende heide (Erica's) mogen na de bloei worden gesnoeid. Snoei de uitgebloeide stelen tot aan de onderkant af; dit bevordert een goede vertakking bij de basis waardoor nieuwe stevige planten zullen verschijnen.

Winterbloeiende Jasminium
De winterbloeiende Jasminium Nudiflorum of de Winterjasmijn mag vrij diep worden ingesnoeid. Doet men dit niet dan groeit de struik uit tot een plant met verwarde takken. Na het snoeien licht bemesten.


Reageer ook