fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tips om de gezondheid van jouw kleintje op peil te houden

Elke baby heeft soms probleempjes waar de ouders geen raad mee weten. Soms hebben baby’s bijvoorbeeld last van krampjes, maar dan weet je als ouder niet zo goed wat je precies moet doen. Dit kan dan erg frustrerend zijn, omdat je jouw kleintje zo goed mogelijk wil helpen en verzorgen. Wat kan je in dat geval het beste doen? Hieronder volgen een aantal tips om de gezondheid van zowel jouw baby als van jezelf op peil te houden.

Heeft jouw baby vitamines nodig?

Voor een baby zijn sterke botten en tanden van essentieel belang. En om deze sterk te krijgen, heeft een baby voldoende Vitamine D nodig. Deze vitamine komt voornamelijk voor in vlees, vis en eieren, maar ook zonlicht bevat Vitamine D. Daarom is het belangrijk dat jouw kleintje vaak buiten komt en zo nu en dan zonnestralen opvangt zodat het lichaam voldoende vitamines binnen krijgt. Maar tot wanneer heeft een baby Vitamine D nodig?

Een kind heeft tot het vierde jaar dagelijks vitamine D nodig. Als kind of als baby is het nog moeilijk om vanuit voeding of genoeg vitamine D te halen. In dat geval kan je er ook voor kiezen om extra kindervitamines te bestellen zodat je het tekort kunt aanvullen.

Wat moet je doen bij krampjes?

Een ontroostbare baby kan een moeder (en vader) tot wanhoop drijven. Elke baby heeft natuurlijk last van bepaalde krampjes, maar dit kan verschillende oorzaken hebben. Daarom het is goed om de oorzaken te weten zodat je de krampjes tot op een zekere hoogte kunt voorkomen.

Eén van de meeste voorkomende oorzaken zijn probleempjes aan de darmen. Darmkrampjes zijn, net als bij volwassenen, vaak een gevolg van lucht in de darmen. Dit wordt veroorzaakt door te snel drinken of niet goed genoeg boeren. Ook voeding die de baby binnenkrijgt kan dit veroorzaken. Daarom moet je ook nooit zomaar overstappen van voedingspatroon bij een baby. Overleg altijd eerst met een huisarts of consultatiebureau als je denkt dat het aan het soort voedsel ligt. Houd er ondertussen ook altijd rekening mee dat het maagdarmstelsel in de babyperiode de tijd nodig heeft om te herstellen.

Waarom is hygiëne belangrijk voor baby’s?

Een goede hygiëne voor een baby is van cruciaal belang. De huid van de baby is bijvoorbeeld erg gevoelig voor verschillende bacteriën. Dit komt voornamelijk door de plooien en rimpels die een baby op de huid heeft. Maak daarom regelmatig onder deze huidplooien de huid schoon. Maar ook een schone omgeving draagt bij de gezondheid van jouw kleintje. Maak daarom regelmatig de ruimtes schoon waar de baby zich bevindt.

Verder kan er op de huid ook dauwworm ontstaan. Dit is een veelvoorkomende huidaandoening bij baby´s tussen 1-4 jaar. Deze huidaandoening is niet besmettelijk, maar het is wel belangrijk dat dit goed wordt verzorgd. Het nadeel van deze huidaandoening is dat het ontzettend jeukt. Voor de baby een factor om er vaak met de vingers aan te zitten waardoor deze plekken veranderen in wondjes. Wanneer jouw baby´tje hier last van heeft, is het goed om de huidaandoening met speciale zalf te behandelen. Vraag de huisarts welk middel hiervoor het beste werkt.

Natuurlijk zijn er nog talloze mogelijkheden om de gezondheid van jouw baby te verbeteren. Vaak is het een kwestie van goed nadenken en daarnaar handelen. Zodoende weet je precies wanneer jouw kleintje ergens last van heeft en wanneer je in actie moet komen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook