fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tilly: ‘Ik heb helemaal geen zin meer om voor onze gasten te koken’

Ze draait haar hand niet om voor een heerlijk viergangen menu bij haar thuis en vindt het nog leuk om te doen ook. Toen de man van Tilly vroeg of ze wilde koken voor vier collega’s van hem vond ze dat enig. “Totdat mijn man mij een lijstje doorstuurde met de dieetwensen van zijn collegaatje. Sjonge, daar gaat mijn menu.”

Als kind al vond Tilly het leuk om te koken. “Als mijn moeder in de keuken was, hielp ik haar graag. Mijn moeder kon heel goed taarten bakken maar ook had ze een talent voor simpele maar heerlijke gerechten. We hadden vaak gasten aan tafel en ik heb de liefde voor mooi eten en koken van mijn moeder geërfd. Ik ben in mijn element als vrienden en familie aan tafel genieten van mijn gerechten. Met Kerst pak ik helemaal uit, dan ben ik weken van te voren druk met het verzinnen van gerechtjes die ik ook eerst uitprobeer. Ik wil niet het risico lopen dat er misgaat op de avond zelf.”

Hoezo lust je niks?

Haar kinderen zijn alleseters en daar is Tilly superblij mee. “De dochters van mijn beste vriendin lusten niks. Hoezo lust je niks? Ik vind dat zo’n onzin en daarom doe ik altijd mijn best als haar meiden bij mij eten. Ik vind het belangrijk dat kinderen leren eten, dat ze weten waar voedingsproducten vandaan komen en dat ze bereid zijn om iets nieuws te proberen. Mijn vriendin vindt dat onzin en doet weinig moeite om haar meisjes culinair op te voeden.” Tilly’s kinderen daarentegen eten alles; oesters, sushi, pannenkoeken, knolraap en andere vergeten groenten: ze vinden het geen probleem. “Komt ook omdat ik het lekker klaarmaak, dat scheelt natuurlijk wel.”

Echt, je hebt vet nodig

Wel valt het Tilly op dat veel mensen tegenwoordig of allergisch zeggen te zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of veel niet lusten. “Soms word ik gek van al die rare diëten. Geen brood, alleen maar brood, helemaal geen vet meer -zo slecht, echt je hebt vet nodig-, geen zuivel of juist heel veel zuivel. Mensen, doe normaal. Eet gevarieerd en let op wat je in je mond stopt, maar in godsnaam doe normaal. Dat geef ik mijn kinderen ook mee: geniet van wat je eet. Het is niet erg als je eens een pizza bestelt of een patatje haalt, maar geniet ervan. Ik ben heel blij dat mijn kids een normale verhouding met eten hebben.”

Marc is trots op z’n kokkie

Toen Marc, de man van Tilly, laatst vroeg of ze het leuk zou vinden om voor zijn collega’s te koken, aarzelde ze geen moment. Natuurlijk! “Ik vind het alleen al leuk dat Marc trots op mijn kookkunsten is en zich comfortabel voelt om mensen uit te nodigen. Over een paar weken is het zover, dan schuiven vier collega’s aan onze tafel aan. De voorbereidingen heb ik getroffen en recepten uitgezocht. Ik heb besloten om vier gangen te doen en niet al te ingewikkeld. Mijn boodschappenlijstje had ik ook al klaar, toen ik een appje van Marc kreeg. Silvia had op de valreep haar dieetwensen kenbaar gemaakt. Geen probleem, dacht ik nog, totdat ik haar lijstje zag. Ik sloeg bijna op tilt van ellende.

Sjonge, dat mens lust niks

Want het is niet dat Silvia een dingetje niet lust, nee, ze heeft een serieuze lijst. “Zo is ze allergisch voor noten en ze krijgt uitslag van gluten. Vis vindt ze niet lekker en het liefst eet ze ook geen koolhydraten. Van suiker krijgt ze een dip dus of ik daarmee ook rekening mee wilde houden. Mijn mond viel open en ik kreeg er een behoorlijke ruzie over met Marc. Hij vindt het kinderachtig van me dat ik geen rekening met de wensen van Silvia wil houden. Ik vroeg hem of hij had gelezen waarvan ze allemaal bultjes krijgt. Marc was niet voor reden vatbaar en vond dat ik normaal moest doen. Het is moeilijk iets lekkers voor haar te maken en als ik al een receptje vind, dan is dat een stuk duurder. Daarover denkt Marc ook niet na, maar zo’n etentje kost veel geld. Helemaal met de huidige supermarktprijzen.”

De lol is er wel vanaf

De lol van het etentje is er wel vanaf, zowel voor Tilly als Marc. Het staat als een roze olifant in de kamer, maar ze zwijgen er allebei over. “Ik ben woest en heb al helemaal geen zin meer om voor dat popje te koken. Het had beter geweest als hij haar niet had uitgenodigd. Nu zit ik met de gebakken peren en moet ik van alles omgooien en verzinnen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het geen enkel probleem om rekening te houden met iemands wensen, maar als je hebt besloten zo ongeveer niets meer te eten en overal allergisch voor te zijn is het misschien beter niet bij mij te komen eten. Maar ja, hoe kan ik dat een beetje netjes duidelijk maken?”

Wat zou jij doen? Zou je denken: ‘nou ja, kan gebeuren dat iemand zo’n moeilijke eter is en zou je dan gewoon een aangepast menu in elkaar draaien? Of snap je Tilly en vind je dat iemand die zo kieskeurig is, beter niet kan komen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Advies gevraagd: Mijn vriend wil bijna nooit meer met me naar bed en we zijn pas 6 maanden samen

vriend nooit seks

Jason en ik zijn zes maanden samen en hebben het heel leuk met elkaar. We doen regelmatig gezellige dingen, films kijken en lange wandelingen maken. Het is duidelijk dat we het fijn hebben samen en hij heeft ook al tegen mij gezegd dat hij van mij houdt en samen een toekomst ziet. Toch is er iets wat mij niet lekker zit: hij heeft nooit zin in seks…..Lees verder

 

 

17 reacties

Tanja -

Het is niet chill om voor een van de 4 personen helemaal apart te koken. Van mij kreeg ze gewoon een salade. Begin maar eens te koken voor een veganist, onnogeliji! ‘ne zoals geen gluten, geen suikers, geen vless, geen vis, geen suikers, geen melkproducten . Veel is er dan niet meer over hé.

Sylvia de Wit -

Ik zou met alle allergieën wel rekening houden. Ze eet liever geen of ze lust geen, vind ik altijd moeilijker. Dat komt ook, omdat je vroeger moest eten wat de pot schaft en dat is een beetje blijven kleven. 🤭
Ik vind dat ze best wel, dankbaar mag zijn, dat er iemand voor haar wilt koken.
Je kunt eventueel iets “wat aan al haar verwachtingen voldoet” kant en klaars kopen.

Joris -

Nou, Sharon, aangezien het etentje over een paar weken plaats gaat vinden, kun je lastig met droge ogen beweren dat de dieetwensen op het laatste moment zijn doorgegeven.

Rieneke -

Tijd terug had ik een groep met 8 personen. 1 daarvan gaf 2 dagen van te voren aan dat ze geen koolhydraten eet en geen suikers. Tja, soms vergeet je iets dan door te geven. Ik vroeg of ze wel vervangbaar iets van suiker mocht wat diabetici ook mogen. Voor de groep kookte ik gewoon wat ik in gedachten had. Voor haar had ik vooraf groentensoepje (rest in de vriezer gedaan) hoofdgerecht gewoon simpel een omelet gebakken met chamignons erin en haar salade apart gedaan in een bakje. Haar toetje had ik simpel marscapone met zoetstof erdoor en wat blauwe bessen die ik als grannering bij de andere toetjes over had. Heel simpel niet echt extra werk en ze vond het zalig. En de rest kreeg gewoon mijn gerechtjes die ik al bedacht had. Je hoeft voor haar niet uitgebreid te koken hoor!

Sharon -

Nou sommige mensen in de comments doen wel erg overdreven lief. Het is super asociaal dat je pas op het laatste moment je dieetwensen doorgeeft. Sommige mensen kiezen ervoor om te zeggen dat ze een allergie voor iets hebben dan dat ze ervoor uit komen dat ze op dieet zijn of iets niet lekker vinden. Dus ik snap je punt helemaal als je zegt dat ze kiest voor al die allergieen etc. Je stelt je niet aan, en je man moet zich helemaal gedragen. Hij moet jouw standpunt snappen en anders gaat ie maar zelf in de keuken staan 😉

Joris -

LADADI, wat is er mis met een vrouwelijke collega uitnodigen? Het is geen 1 op 1 date zonder medeweten van z’n vrouw, maar een groepje van 4 collega’s (waarvan in elk geval 1 vrouw), een etentje, thuis, in aanwezigheid van z’n vrouw.

Maria -

Ik snap het probleem niet. Ik kook ook graag voor vrienden en ik maak er een sport van om rekening te houden met intoleranties, allergieën noem maar op. Wat je hierboven aan een ENORME lijst noemt stelt niks voor. Ze eet nog steeds vlees, groenten, fruit en zuivel. Kan je daar echt niks mee verzinnen? Kijk dan eens naar andere keukens dan Nederlands en Frans en dan gaat er een wereld voor je open, ik beloof het.

An -

Ik zou Marc vragen wat opties aan deze collega voor te leggen:
* Gaat ze akkoord met een voorverpakte maaltijd, die aan haar dieetwensen voldoet? (Tegenwoordig keus genoeg.)
* Ze kookt thuis voor zichzelf en neemt deze maaltijd mee: even in de magnetron opwarmen en ze kan lekker mee-eten.
* Oppert ze bezwaar tegen een magnetron- of zelf meegebrachte maaltijd, geef dan aan dat ze met haar dieetwensen veel van de gastvrouw vraagt. Stuur het gesprek met de nodige tact in de richting dat ze uit zichzelf aangeeft dat ze bij nader inzien toch maar niet aan deze collegiale ontmoeting deelneemt.
Ps: ik weet uit eigen ervaring hoe lastig voedsel intolerantie (incl. kruisovergevoeligheid) is. Voor mij is het jarenlang een vanzelfsprekendheid geweest dat ik voor mijn eigen maaltijden zorgde en vervolgens gezellig ‘aanzat aan het diner’. Eén keer heb ik meegemaakt dat de gastvrouw zich hierdoor beledigd voelde en vond dat ik maar moest eten wat de pot schafte. Jaren later kampte ze zelf met voedingsperikelen. Toen wist zij ook hoeveel zorg en aandacht het lichaam soms nodig heeft om opnieuw ‘in balans’ te komen.

Janine -

Ik kook ook graag en zeker met de feestdagen of verjaardagen als de kinderen blijven eten pak ik uit. Onze schoondochter mag geen gluten en lactose en is gevoelig voor tomaten en paprika. Ik vind het een uitdaging om dan ook voor haar iets klaar te maken wat we allemaal kunnen eten en zij zich niet uitgezonderd voelt. Misschien een idee voor Silvia als je zo graag kookt? Allergieën kies je niet voor

Ladadi -

Waarom nodigd hij een vrouwelijke collega uit? Dat gaat er bij mij al niet in 😂 En ik zou dat etentje na al het gezeik niet eens door laten gaan. Joeh!

Anna -

Ja niet handig dat ze dat pas op het laatste moment dropt. Maar je kan er echt niets an doen als je ergens allergisch voor bent. En uit de vier gangen is er vast iets wat aan te passen is/ze wel zou lusten?
Ik proef graag alles, maar doordat ik borstvoeding geef aan mijn allergische dochter moet ik letten op alles wat ik eet. Een allergie daar kies je niet voor. Ik blijf om die reden dus al thuis en zou niet eens bij een collega gaan eten. Ik voel me al beschaamd om naar een restaurant te gaan. Want je zou de sfeer maar zo verpesten en als ‘popje’ worden neergezet.

Gerper -

Gewoon koken wat je van plan was en in de biologische winkel kant en klare producten voor haar halen. Zijn allerlei gerechten zonder zuivel, gluten en suiker. Kijk er maar eens. Vergeet ook de diepvries daar niet te checken. Hoef je haar producten alleen maar op te warmen. Jij geen gedoe, en de rest eet ook lekker

Gastvrouw -

Koken voor iemand met allergie voor noten is niet zo’n probleem, maar als je verder niets lust kan je misschien beter thuis blijven en een stukje karton in je mond stoppen. Koken voor je gasten is leuk, maar een mens kan niet toveren. Een hoop pretenties.

Gastvrouw -

Koken voor iemand met allergie voor noten is niet zo’n probleem, maar als je verder niets lust kan je misschien beter thuis blijven en een stukje kartonnen je mond stoppen. Koken voor je gasten is leuk, maar een mens kan niet toveren. Een hoop pretenties.

Joris -

“Maar als je hebt besloten zo ongeveer niets meer te eten en overal allergisch voor te zijn is het misschien beter niet bij mij te komen eten”. Een allergie is geen keuze, zeg! Makkelijk roepen van iemand die overduidelijk geen allergie heeft. Suikerdipjes en voorkeuren scharen mensen normaal niet onder ‘dieetwensen’ en hoef je m.i. ook geen rekening te houden.

Silvia -

Toevallig mijn naam is ook Silvia maar ik eet van alles 😀
Ik eet super graag vlees maar mijn man is vegetarier; normaal eet ik vlees alleen bij restaurant uitjes en eet thuis vegetarisch samen met mijn man. Ik begrijp Tilly 100% omdat ik moest leren vegetarisch (dagelijks) te koken en was niet makkelijk. Nu na een paar jaren ben ik comfortabel met vegetarisch koken maar mijn schoonzus en man zijn veganisten geworden… maar niet alleen veganisten! Geen gluten met een echt ingewikkeld lijs met peulvruchten en noten die mogen niet PLUS de “niet lekker” lijst van zijn kinderen ( geen tomaat of champignons!!!!) O-M-G.. ik kan het niet… sinds 2020 Kerstmisdinner is ALTIJD een ramp.

Coeliakietje -

Wat een nare reactie van Tilly zeg. Alsof mensen besluiten om allergisch te zijn. Misschien kun je lekker koken maar een fijne gastvrouw lijk je me niet. De volgorde snap ik ook niet zo, je vraagt toch eerst naar allergieën en stelt daarna pas je menu samen? Dit gemopper is voor niemand leuk, zeker niet voor Silvia.

Reageer ook