Damespraatjes Damespraatjes

SPF in je make-up? Experiment maakt pijnlijk duidelijk dat je er niet op moet vertrouwen!

“Wil jij ook een beetje zonnebrand?” vroeg ik een vriendin laatst toen we in het zonnetje op het terras zaten. Dat hoefde ze niet. Ze had een foundation op, die een SPF bevatte. “Genoeg beschermd dus!” zei ze overtuigend. We openden nog een fles wijn, proostten en genoten van de rest van de middag. Eind goed, al goed. Of toch niet?

Verbrand

Zeker niet! De volgende dag kreeg ik een appje van die vriendin. Haar gezicht was flink verbrand en ze zei dat ze zich misschien toch wel had moeten insmeren. Het triggerde mij: ze had toch een SPF in haar foundation? Werkt dat dan niet? Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat een SPF in make-up helaas vaak niet beschermt zoals gehoopt.

Waarschuwing dermatologen

Dermatologen waarschuwden al eerder dat je sceptisch moet zijn richting make-up met een SPF. Make-up is gemaakt om je op te maken, niet om je te beschermen. Er zal heus make-up zijn waarbij de SPF je wel voldoende beschermt, maar in veel gevallen is het niet voldoende.

Beste producten

Gizmodo maakte een video waarin ze van verschillende zonnebrand-producten door middel van een UV camera laten zien hoe effectief ze zijn. Zo zie je dat een stick en een lotion eigenlijk het beste beschermen. Ook worden er een settingspray en een make-up poeder getest. Hierbij zie je duidelijk dat de bescherming vele malen minder is.

Pijnlijk duidelijk

Wauw, dit maakt pijnlijk duidelijk dat je niet blind op de SPF in je make-up kunt vertrouwen! Kies daarom altijd voor een laagje échte zonnebrandcrème onder je make-up. Zo weet je zeker dat je huid voldoende beschermd is. Alles wat je daar extra overheen smeert, is mooi meegenomen.

Praat mee

Vertrouwde jij volledig op de SPF in je make-up? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.


Reageer ook