Sofie blijft bij haar man ondanks affaire: “Ik vind de band van mijn kinderen met hun vader belangrijker”

Wat zou jij doen als je er achterkomt dat je partner al jaren een affaire heeft? De meeste vrouwen kiezen er in dit geval voor om bij hem/haar weg te gaan. Toch zijn er ook mensen die deze keuze niet maken en bij hun partner blijven. Soms zelfs als de affaire voortduurt. Zo ook Sofie, wiens man Stijn al ruim drie jaar een affaire met een collega heeft.

Geen contact met vader

“Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik vier jaar oud was. Mijn vader was verliefd geworden op de beste vriendin van mijn moeder en koos ervoor met haar door te gaan. Van de een op de andere dag verliet hij mijn moeder, mijn zusje en mij en trok bij haar in” vertelt Sofie. “Mijn moeder was woest. Ze voelde zich enorm verraden. We hebben toen al het contact met mijn vader verbroken.”

Sofie heeft het er als kind moeilijk mee dat haar vader bij ze weg is gegaan. “Als kind heb je een vader nodig, maar tegelijkertijd was ik boos. Toch denk ik dat ik deels de woede van mijn moeder heb overgenomen en dat dit de reden is dat ik mijn vader niet meer wilde zien. Nu heb ik hier spijt van, vooral sinds ik zelf kinderen heb.”

Affaire met een collega

Samen met haar man Stijn heeft Sofie twee zoons, Rijk (9) en Boris (6). “Het zijn twee heerlijke mannetjes, waar ik lekker fulltime voor kan moederen”. Hoewel het goed gaat met de kinderen, is de sfeer in huis om te snijden. “Stijn heeft al ruim drie jaar een affaire met een collega. Ik kwam hier eind vorig jaar achter en toen hebben we er een uitgebreid gesprek over gehad. Hij zei dat het een bevlieging was en dat hij er mee zou stoppen. Toch spreekt hij nog regelmatig met haar af.”

Stijn zegt wel tegen Sofie dat het een bevlieging was, maar Sophie vermoedt dat het nog best wel eens diep zou kunnen zitten. “Het duurt nu al drie jaar. De eerste twee jaar hield hij het verborgen, nu probeert hij dat al niet eens meer. Telkens als wij een leuke avond hebben gehad zegt hij dat hij zijn relatie met haar zal verbreken. En toch doet hij het maar niet.”

Op de tweede plek

De kinderen weten van niks. “En dat moet ook zo blijven. Ik wil niet dat zij, net als ik, boos worden op hun vader. Ze hebben hem nodig en ik hoop er dan ook op dat Stijn uiteindelijk bijdraait. Je hoort vaak van mannen in een midlife-crisis die ineens op zoek gaan naar avontuurtjes. Ik blijf hopen dat Stijn gewoon bij ons blijft.”

In de tussentijd probeert Sofie het huishouden thuis draaiend te houden. “Ik wil niet dat iemand iets merkt van de affaire van Stijn. Iedereen zou me adviseren direct bij hem weg te gaan, dat weet ik ook wel. En toch vind ik de band van mijn kinderen en hun vader belangrijker. Hiervoor wil ik mezelf best op de tweede plek zetten.”

Wij nodigen jullie van harte uit om (op respectvolle wijze) op het verhaal van Sofie te reageren.

2 reacties

RE -

Gaat vanzelf over… uiteindelijk zal zij druk op hem gaan uitvoeren om bij vrouw en kinderen weg te gaan, en dat zal hij waarschijnlijk niet doen. Heb in dezelfde situatie gezeten, mijn man had een zogenaamde midlifecrisis, nu zijn we 2 jaar verder en kijkt hij erop terug als zijn grootste vergissing ooit.

Pats -

Ik kan begrijpen dat sofie hoopt dat dit een bevlieging is en hoopt dat het stopt.
Maar dit is een affaire , haar man heeft een emotionele binding met zijn minares / vriendin .
Ik vraag me dan ook af waar die behoefte dan vandaan komt om aandacht buiten de deur te gaan zoeken.
Omwille van de kinderen blijft ze bij hem, maar de sfeer is niet best.
De kinderen weten niets van de affaire , maar zij voelen toch dat de sfeer niet goed is.
Stel dat je uitelkaar gaat , dat betekent niet dat je kinderen geen band kunnen hebben met hun vader.
Zolang jij geen grens stelt en hem in principe zijn gang laat gaan dan gaat dit niet stoppen. Jij hebt het immers geaccepteerd.

Reageer ook