fb
Damespraatjes Damespraatjes

Shana (43) wordt voor gek verklaard omdat ze blootsvoets door het leven wil

Op de dag dat Shana (43) haar schoenen aan de wilgen hing, moest ze sterker in haar spreekwoordelijke schoenen staan dan ooit. Het lopen op blote voeten is namelijk voor mensen om haar heen niet te bevatten. “Iedereen vindt er wat van en steekt zijn of haar mening niet onder stoelen of banken. Ik word er gek van en kan alleen maar denken: laat me met rust!”

Toen ze ruim een jaar geleden een artikel las over door het leven gaan op bloten voeten, kreeg ze het idee het ook te doen niet uit haar hoofd. Shana had al tijden last van haar heup. “Geen idee wanneer en hoe dat is gebeurd, ik sport veel, maar opeens bewoog ik niet soepel meer. Ik volgde yogalessen in de hoop dat mijn lijf daardoor soepeler zou worden en mijn heupgewricht sterker, maar eigenlijk werd het er alleen maar beroerder van. In het artikel dat ik las, vertelde een vrouw dat ze ook heupklachten had en dat die verdwenen toen ze op blote voeten ging lopen.” Shana verdiepte zich in blootsvoets door het leven gaan en ze kreeg er zin in. De voordelen waren talloos en omdat haar heup niet beter werd, besloot ze twee maanden geleden haar schoenen zoveel mogelijk uit te doen

Is het een bevlieging?
“Ik liep thuis al de hele dag op blote voeten en toen ik besloten had dat ook buitenshuis te doen, bouwde ik dat langzaam op. Stond ik in de tuin te werken op mijn blote tikkels en soms liep ik naar de buurvrouw zonder schoenen.” Haar dochter en man dachten en hoopten dat het een bevlieging zou zijn, maar Shana weet wel beter: nooit meer wil ze schoenen aan. “Vooral mijn dochter schaamt zich dood voor mij. Ze is dertien en pubert en als ze we gaan winkelen loopt ze het liefst een meter voor me uit.” Shana vindt dat jammer maar niet genoeg om haar tenen weer in te strakke pumps te proppen. “Ik liep echt op highheals, mijn man vond dat prachtig. Maar na een paar uur klossen op die palen, wist ik niet hoe snel ik mijn voeten moest bevrijden. Als ik daar nu nog aan denk, lopen de rillingen over mijn rug.”

Gadverdamme wat onsmakelijk
Sinds een tijdje gaat Shana op blote voeten naar kantoor, doet ze blootsvoets boodschappen en laat ze haar hond zonder schoenen uit. Gek wordt ze van de opmerkingen die ze naar haar hoofd krijgt geslingerd. “Het maakt sommige mensen kwaad, ik heb echt geen idee waar die emotie vandaan komt. Laatst liep ik een warenhuis binnen en de caissière keek me met open mond aan en zei tegen een klant: ‘het moet niet gekker worden, moet je dat zien, loopt op haar bloten voeten. Gadverdamme, wat onsmakelijk, straks trapt ze in een dampende hondendrol’. Ik was met stomheid geslagen. De tranen prikten in mijn ogen en ik ben de winkel uitgelopen.”

Klachten zijn verdwenen
Andere mensen snappen haar niet, maar zijn wel nieuwsgierig. Vragen waarom ze het doet. “Ik antwoord dan dat het een vorm van bevrijding is. Het is heerlijk om alle verschillende ondergronden te voelen. Gras dat kriebelt, asfalt dat heel warm kan worden, bosgrond dat zorgt dat je je verbonden voelt met de aarde… de sensaties die ik voel zijn nauwelijks uit te leggen.” De belangrijkste reden dat Shana haar schoenen niet meer aantrekt, is dat haar heupklachten als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. “Ik voel me bevrijd. Ik maak contact met de aarde en daardoor ook met mezelf. Ik ben veel rustiger en in meer in balans dan ooit. Daarom raakt het me zo als andere mensen, me zo snoeihard veroordelen. Ik probeer het te negeren maar dat lukt niet altijd. Hoop dat ik daarin ook sterker word.”

Heb jij wel eens overwogen om op blote voeten te gaan lopen? Of doe je het al? Herken je wat Shana vertelt? We zijn heel benieuwd. Deel het met ons in de comments onder dit artikel!

15 reacties

Leo F -

Ik ben nu 60 + en loop al heel mijn leven waar het kan op blote voeten. Vind de ervaring met het contact met de aarde prettig aanvoelen. In mijn vrije tijd rondom huis komen soms dagen voor dat ik helemaal geen schoenen draag. Graag zou ik in het openbaar bijv. In het bos of op dijkwandeling ook zonder schoen willen lopen maar ben bang voor rare reacties van omstanders. Ben je dan met meerdere dan durf ik het wel en zou graag met mensen hierover in contact komen.

Luc Van steenkiste -

Loop ook graag op blote voeten binnen en op terras ! Zelfs kuisen barre voets goed gevoel , mij vrouw niet is bang om op een spin te trappen !

Jacques -

Doe waar je je goed bij voelt! Ik loop altijd op blote voeten. Op straat, in een winkel, in een kerk, bij een uitvaart of bruiloft, op kantoor, op de school van mijn kinderen, in het theater, in de horeca – twee dagen geleden zelfs in een restaurant met een Michelinster. Vaak krijg ik geïnteresseerde vragen, soms de welgemeende zorgen, af en toe ook gestaar of een negatieve opmerkingen. Jammer voor hen dan. Ik ben voor hen niet gevaarlijk en ook niet viezer dan iemand die schoenen aantrekt. Ik hoop dat je het vertrouwen en de ruimte vindt om te (blijven) doen waar je je goed bij voelt. Wees jezelf. Hartelijke groet!

Geert -

Ik loop graag en vaak blootvoets. Nog geen negatieve reacties gekregen. Gewoon doen, alsof het zo hoort. 😊
In restaurants draag ik slippers of earthrunners.

ERIC SEGHERS -

Beste Shana, Ik vind het fijn dat je op blote voeten wil en durft te lopen, ondanks de commentaren van onnozelaars op straat. Er zou een soort van” club voor gelijkgestemde zielen” moeten bestaan. Dan zouden we samenkomsten kunnen organiseren om te wandelen in groep wat dan weer voor een hype zou kunnen zorgen. Doe alvast zo verder Shana, mijn steun heb je!👍❤

Max -

Beste Shanna, ik vind het zeer fantastisch dat jij op je blote voeten loopt! Ikzelf ben ook een fan van het lopen op blote voeten! Wilde dit als kind ook al graag! Daarom ga ik vanaf mei dit jaar ook heel veel op mijn blote voeten lopen! Als ik tussen de mensen zit, vind ik het héél erg fijn om er lekker met mijn blote voeten bij te zitten! Ha ha, iedereen draagt schoenen, maar ik zal dan blote voeten hebben!

Danda -

Ik loop ook regelmatig op blotevoeten. Ik krijg er wel vaak opmerkingen over, maar amper negatieve. Enkel op het werk werd het bijzonder slecht ontvangen.

Veel mensen vragen zich ook af over het in glas stappen of in hondenpoep staan. Maar daar komt eigenlijk de vraag bij, hoe vaak zij dat doen? Hoeveel glas scherven en hondenpoep zit er aan de onderkant van hun schoenen? Op blotevoeten zien we sneller als we ergens op dreigen te stappen wat we niet willen. Dit komt omdat onze sensoren ook op scherper worden gezet door ons lichaam.

Marcus -

Loop zelf erg veel en vaak op blote voeten. Werk, supermarkt. Overal. En wat een ander vind,….. Lekker boeiend, het is mijn leven. Ik loop blootvoets, zoals ik dat wil, en daar heeft niemand iets over te zeggen.
Overigens krijg ik best vaak, leuke reacties. En zie ik steeds meer mensen het doen. Wat blote voeten lopen mij vooral brengt. Zelfverzekerdheid, ik vindt het heerlijk. Het contact met de aarde. Het gevoel van vrijheid, het heerlijke onbekommerde. De afwijzende blikken die ik soms krijg. Zeg ik altijd,….. Goedemiddag. En denk ondertussen,…. Je bent jaloers, dit wil je ook. Maar je durft niet je bent bang voor de mening van een ander. Je bent gewoon een volgzaam schaap.

Anna -

Ik ook ik maar vind jij het fijn om in de modder te lopen ik doe het vaak
Ik woon ook vlak bij een park waar koeien los rondlopen en ik vind het echt een hemels gevoel om in een warme koeienvlaai te lopen

Jennifer -

Ik loop ook altijd op blote voeten maar een voordeel is dat ik het niet zo erg vind om in de poep te staan sterker nog eigenlijk vind ik dat best fijn voelen

Shannat -

Ik loop het liefst op blote voeten omdat ik geen sokken of dichte schoenen kan verdragen. Ik loop slecht op schoenen/ laarzen etc. krijg ontzettende pijn in mijn rug en moet na 50 meter met een wandelstok of rollator gaan lopen voor de steun. Had het als kind al en ben diverse keren geopereerd aan mijn voeten, maar niets hielp en niemand weet hoe het komt. Ik loop zodoende heel veel op blote voeten maar v.w. alle commentaar/ gezeur doe ik gebreide schoentjes of slippers aan in gezelschap.

Quirien -

Wat stoer dat je dat gewoon alsnog doet!

Ik overweeg al een tijdje om een jaar op blote voeten te lopen en mijn bevindingen op te schrijven en tot boek te verwerken.
Mede met als blik op de vervuiling in de stad: Glas waar je in kunt stappen, mensen die hun poep niet opruimen, sigaretten die op straat worden gegooid… Zit al jaren met dit idee en ga het nu wellicht toch maar eens serieuzer overwegen.

Mocht je dit lezen, ik zou je graag spreken! Mijn contactgegevens vind je op mijn website http://www.quirienvanloon.nl

Leo -

Hallo Shana.
Heerlijk is dat om op blote voeten te lopen. De opmerkingen zijn erg vervelend. Ik ben een man van 58 en loop ook erg veel op blote voeten al bijna 4 jaar. Ook naar het dorp. Met mijn sandalen in de hand. Daar aangekomen trek ik die dan wel aan ivm van alles wat op de grond ligt. In de winkels heb ik ook mijn sandalen aan. Maar zodra ik weer ga wandelen gaan ze weer uit. Helaas vind ik harde ondergronden wel vervelend omdat het eelt dan weer snel slijt. Opmerkingen krijg ik bijna niet en vrijwel altijd goede. Mensen zijn ook benieuwd en dan leg ik alles uit.
Helaas heb ik geen mede wandelaars. Dat zou veel fijner en leuker zijn. Maar ga zo door en probeer ook eens de sneeuw koud, maar na 10 minuten raak je er aan gewend. Wel blijven lopen dan anders is het niet goed voor je. Door het lopen is de bloeddoorstroming beter. Ga zo door. Succes.

John -

Shana doe alsjeblieft jouw ding. Ik loop al jaren op mijn blote voeten het is gezond.
Ik ga bij ons het dorp uit de natuur in en doe mijn schoenen uit. loop door het gras door de modder over steentjes door het water het doet mij alleen maar goed.Negatief commentaar heb ik gelukkig nog niet gekregen.Ga alsjeblieft verder op blote voeten je bent niet de enige.

olaf -

Bij toeval kwam ik op dit artikel terecht en als man zijnde kan ik jullie zeggen dat ik het enorm waardeer als Dames blootsvoets maar ook met bijv. handgemaakte lederen (Griekse) teenslippers rondwandelen. Immers, is het niet zo dat als veel dames al met blote voeten in schoenen ook lopen en dat toonbaar laten zien op bijv dansfeesten of gewoon in de zomerperiode.

@Shane en andere Dames hulde om zo te lopen en je dient er meerdere goeden doelen mee. En waarom moet je iemand die er zo bij loopt bikritiseren, het maakt de wereld zoveel mooier als mensen gewoon in hun waarde worden gelaten.

Ben benieuwd naar jullie reacties

Reageer ook