fb
Damespraatjes Damespraatjes

Schoonmoeder van Anna eist een vaderschapstest: “Gelooft niet dat het haar kleindochter is”

Al 15 jaar zijn Anna en Marijn (allebei 30 jaar) een stel. “We kennen elkaar van de middelbare school. Toen we bij elkaar in de klas kwamen was het gelijk raak. We kregen verkering en zijn nooit meer uit elkaar gegaan. Nu zijn we 15 jaar verder, hebben samen een huis en zijn sinds drie maanden de gelukkige ouders van Julie”, vertelt Anna. “We zijn ongelofelijk blij en trots. Toch is er iets heel naars wat zich momenteel in ons leven afspeelt… Mijn schoonmoeder twijfelt namelijk of Marijn wel de vader van Julie is. Ze wil dat we een vaderschapstest doen.” 

Gezoend in de kroeg

Tien jaar geleden, tijdens haar studententijd, zoende Anna tijdens een feestje in de kroeg met een andere jongen. “Ik was dronken en het gebeurde gewoon. Daarna voelde ik me zo schuldig, dat ik direct naar Marijn ben toegegaan om te vertellen wat er was gebeurd. Hij was toen boos en heel erg verdrietig. Omdat hij mijn eerlijkheid waardeerde, besloot hij het niet uit te maken. Sindsdien ben ik hem altijd trouw gebleven.”

Na 10 jaar nog boos

Marijn vindt de zoen pijnlijk, maar kan het uiteindelijk achter zich laten. “Heel knap en heel fijn. Wat minder fijn is, is dat zijn moeder het na al die jaren nog steeds niet achter zich heeft kunnen laten. Ze neemt het mij nog steeds kwalijk dat ik tien jaar geleden één keer zoende met een ander. Ergens begrijp ik het, het is immers haar zoon. Die wil je niet verdrietig zien. Toch vind ik dat ook zij het na tien jaar best mag laten gaan… Voor Marijn en mij is het helemaal geen issue meer.”

Kil

Jarenlang doet de moeder van Marijn kil tegen Anna. “Inmiddels ben ik het gewend. Voor die zoen in de kroeg was het ook al een weinig hartelijke vrouw. We zien haar tijdens verjaardagen en kerst, verder spreek ik haar niet. We zijn beleefd en kunnen een gesprek met elkaar voeren. Maar haar respect of liefde? Dat zal ik nooit meer krijgen. Dat hoeft ook niet, ik heb genoeg lieve vrienden en familie.”

Twijfel of hij de vader is

Dat de moeder van Marijn het slippertje van Anna nooit heeft kunnen vergeten, blijkt wel als ze een paar dagen na de bevalling aan Marijn vraagt of hij zeker weet dat hij de vader van Julie is. “Natuurlijk weet hij dat zeker. Ik heb Marijn nooit meer bedrogen en we houden zielsveel van elkaar. Er is maar één man op de wereld waar ik een kindje mee zou willen en dat is Marijn. Hij heeft zich nooit afgevraagd of het zijn kind wel is. We vertrouwen elkaar blind. Maar bij zijn moeder is dat anders…”

Vaderschapstest

Via Marijn krijgt Anna te horen dat haar schoonmoeder graag wil dat ze een vaderschapstest laten uitvoeren. “Zij zegt: ‘once a cheater, always a cheater’. Ze wil pas op Julie oppassen als ze honderd procent zeker weet dat haar zoon de vader is. Het is echt compleet belachelijk en dat heeft Marijn al meerdere keren tegen haar gezegd. Maar ze blijft bij haar punt: ze vertrouwt mij niet en wil bewijs zien.”

Waar stopt het?

In eerste instantie weigert Anna alle medewerking. “Maar ik zag dat Marijn begon te twijfelen. Niet aan het feit of hij de vader van Julie is, maar over het doen van de vaderschapstest. Hij wil van het gezeur af zijn en ziet deze test als de perfecte manier om zijn moeder te laten zien dat ik hem niet heb bedrogen. Dat snap ik, maar waar stopt dit? Als we de test doen en het resultaat is goed (ik weet namelijk zeker dat Marijn de vader is), wat bedenkt ze dan nog meer om mij te vernederen ?”

Wat moet Anna doen?

Anna twijfelt wat ze moet doen. “Het is belachelijk om de test te doen. Maar als ik op die manier echt van mijn schoonmoeder haar gezeur af ben, dan overweeg ik het toch. Ik ben heel benieuwd wat andere vrouwen in mijn situatie zouden doen.”

Afbeelding: Unsplash+

Luna: “Door de opmerking van de huisarts schaamde mijn zoon zich kapot. En ik ook!”

Luna is een echte jongensmoeder: ze is niet zo snel in paniek en geeft haar drie zonen de ruimte in het leven. Wel staat ze als coach aan de zijlijn en houdt haar kuikens in de gaten. “Vorige week zat ik met de jongste bij de huisarts en ik voelde me beledigd en heel naar tegelijk door wat zij zei… LEES HIER VERDER!

10 reacties

Peer -

Volgens mij zijn jij en jouw vriend/man samen.
Schuif jouw schoon moeder op zij….zij moet deze titel verdienen !!

Hellen -

Ik zou zonder probleem die test doen, maar oppas doen nooit, een rein gewten vreest geen aanklacht, doe die test meidtie en wrijf het in haar gezicht en leg ook uit hoe jij de relatie verder ziet

Linda -

Je man mag wel wat meer achter je staan, de gebeurtenis van 10 jaar geleden is iets tussen jou en je man en je schoonmoeder heeft daar niks mee te maken. Dat moet je man ook vertellen tegen zijn moeder, hij hoort achter jou te staan.

Dan zou je nu hier meer akkoord gaan, wat is dan het volgende? Want dan verzint ze gewoon iets anders. Ik zou mijn kind er niet achter laten zolang ze je niet behandeld met respect

Daan -

Ik zou de test doen. Maar haar nooit en echt nooit op mijn kind laten passen!

Mars -

Ik zou als tegeneis mijn schoonmoeder ook een DNA test laten doen. Er zijn nog wel eens kindertjes verwisseld in ziekenhuizen…

Joris -

Ik zou haar heel hartelijk uitlachen, bedanken voor de afgelopen jaren en nooit meer zien. De kans bestaat anders dat ze zelf een DNA-test gaat laten doen (DNA kind met DNA van haarzelf). Koekoek!

Petra van Dorp -

Doe die vaderschapstest (laat schoonmoe wel betalen, als ze het zo nodig wil) en wrijf haar de goede uitslag dagelijks onder de neus. Ik zie het probleem niet. Het is niet zo leuk wat schoonmoeder doet, maar als je toch 100% zeker bent van je zaak, zet dan even je (misplaatste) principes in deze opzij en doe die test, al was het alleen maar om vergenoegd het resultaat in haar haar gezicht te wrijven. En er is geen ‘wat is het volgende?’ want jij laat schoonmoe duidelijk weten dat als je hier aan meewerkt, dit het enige en laatste is waar jij gehoor aan geeft. Bovendien laat je je kind ook niet achter bij zo’n achterdochtig mens die eerst een vaderschapstest eist. Die leuke oma-kleinkind band zal er door deze achterdocht toch niet komen. Test doen, andere oppas zoeken, contact zoveel mogelijk beperken, overal nee op zeggen. Klaar.

Rieneke -

Doen wat jullie gevoel zegt. Als mijn schoonmoeder dat eiste zou ik met mijn partner overleggen welke eisen wij hebben.
Jullie doen iets voor haar en mag je van haar dingen verwachten. Bespreek dit met je partner.
Ik zou mijn partner laten zeggen “prima we doen het maar dan willen wij wel dat je daarna:

– je kleinkind wel je liefde geeft en ons allebei met respect voortaan behandelt want het is respectloos om dit te eisen. Maar we gunnen ons kind een fijne oma dus daarom gaan we akkoord maar daarna moet je echt hiermee ophouden want je hebt gewoon dus geen vertrouwen in onze relatie maar wij gaan echt 100% voor elkaar en hebben dus ook heel bewust voor een kind gekozen. Dus hierna laten we alles rusten en beginnen we met een schone lei waarin jij niet zo wantrouwend doet.
Vooral voor ons kindje en jouw kleinkindje.

Isabel -

Laat haar kiezen: of geen vaderschapstest en dan mag ze op haar kleindochter passen, of wel een vaderschapstest en als dan blijkt dat haar zoon wel degelijk de vader is ziet ze haar kleindochter alleen nog op verjaardagen en partijen.

Anita -

Schoonmoeder kon van mij de pot op. Je hoeft haar niks te bewijzen.
Zou haar niet als oppas voor mijn kind willen hebben. Nooit !

Reageer ook