fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nellie wordt gek van haar schoonmoeder: “Ze heeft lak aan onze opvoeding”

Rust, reinheid en regelmaat: dat is de aanpak die Nellie en haar man Jaap sinds een paar maanden hanteren. “De kinderen sliepen heel slecht, aten belabberd en waren vaak huilerig. We hebben toen in overleg met een pedagoge besloten om het roer helemaal om te gooien. Waar wij vroeger vooral deden waar wij zin in hadden, hebben we nu een veel strakker schema.”

Strak schema

“Elke dag gaat de wekker om 7 uur, wordt er om 7:30 ontbeten, 10:00 uur fruit gegeten, 12:00 uur geluncht en daarna een middagslaapje gedaan. Na het slaapje krijgen de kinderen een gezond tussendoortje en om 17:30 uur staat het eten op tafel. Na het eten gaan ze in bad en liggen allebei  om 19:00 uur in bed” somt Nellie op. “Het was in het begin echt wennen. We voelden ons een beetje neurotisch zelfs… Maar toen we merkten dat de kinderen hierdoor wél lekker sliepen, goed aten en ook nog eens vrolijk waren, wisten we dat we op de juiste weg waren.”

Voor de gezelligheid

Elke maandag past de schoonmoeder van Nellie op de kinderen. “Het is niet echt nodig, want ze kunnen ook gewoon naar de crèche. Toch vinden we het allemaal super gezellig. Je merkt dat de kindjes een hele goede band met oma hebben en ik heb het gevoel dat dit grotendeels door het regelmatige oppassen komt.”

Kinderen over hun toeren

Ondanks de gezelligheid en de goede band tussen oma en de kids, is Nellie niet helemaal tevreden met de oppasdagen. “Mijn schoonmoeder heeft totale lak aan onze opvoeding. Wij hebben haar uitgelegd dat het voor de kinderen heel belangrijk is om rust en regelmaat te hebben, maar het lijkt niet tot haar door te dringen. Ze houdt zich niet aan de slaaptijden en stopt ze vol met koek, snoep en ander lekkers.” Als Nellie ’s avonds thuiskomt uit haar werk, zijn de kinderen steevast over hun toeren. “Ook de volgende dag merk ik aan ze dat ze moe zijn en gewoon niet lekker in hun vel zitten.”

Gaat er niet in

Nellie heeft al meerdere keren met haar schoonmoeder gepraat en haar geprobeerd uit te leggen waarom het voor de kindjes zo belangrijk is om goed te slapen en gezond te eten. “Het gaat er gewoon niet in. Elke keer belooft ze beterschap, maar elke keer gaat het weer mis. Zij gaat om 18:00 uur lekker naar huis, maar wij zitten met twee doodvermoeide, huilende kinderen die niets anders dan snoep hebben gegeten. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen.”

Stoppen of doorgaan

Jaap, de man van Nellie, heeft voorgesteld om te stoppen met het oppassen, maar dat vindt Nellie heel jammer. “Mijn schoonmoeder is de jongste niet meer en zowel zij als de kinderen vinden het gezellig. Ik wil gewoon naar een oplossing waarbij zij zich aan onze regels houdt. Natuurlijk mag ze het gezellig maken, maar dat kan ook zonder kilo’s snoep en geen slaap.”

Jouw advies gevraagd

Wat zou jij Nellie adviseren? Laat jouw reactie onder in de comments onder dit artikel. 

Sarah: ‘Mijn fantasieën in bed worden steeds extremer, maar ik durf het mijn man niet te zeggen’’

fantasie echtgenoot niet delen
Het lijkt wel nu Sarah ouder wordt, ze steeds seksueler wordt. Ze heeft steeds vaker zin om met Gert te vrijen en opeens worden haar fantasieën steeds wilder. Het verwart haar en ze schrikt er soms van. “Dat ik voor me zie dat verschillende mannenhanden me betasten en ik dat heerlijk vind, is toch niet normaal?”

VERDER LEZEN

5 reacties

Els van.d. B -

Ik ben ook een oppas oma. Heerlijk, van een kleinzoon van 8,5 mnd. En ik hou zelf ook echt van de 3 R’s. Ik houd me volledig aan het schema dat mijn dochter en schoonzoon zeggen. We hebben daar van beide kanten geen moeilijkheden mee. En dat zal in de toekomst zo blijven. Het is hun kind dus hou ik me aan hun regels. Ook straks.

Chrisje -

Hihi, hier is de situatie eigenlijk net omgekeerd. Ik ben de schoonmoeder die houdt van de 3 R-en. Als mijn kleinziontje 1dag in de week komt probeer ik een vast ritme aan te houden, krijgt hij gezonde voeding en doet hij mooie dutjes. Mijn zoon en schoondochter zijn veel nonchalante en gaan veel losser met die dingen om. Maar met veel liefde en respect leren we van elkaar. Ik leer een beetje meer loslaten en zij leren om wat minder nonchalant te zijn. Met wat goede wil en begrip van beide kanten kom je al heel ver.

Sara -

Ach… het is alom geweten dat kids altijd wat lastiger zijn als ze een dagje elders geweest zijn of opgevangen worden… dit neemt niet weg dat ik het begrijp! Wat zou kunnen helpen: het eten, snacks,ed voorbereiden of zelfs al klaarmaken en het schema duidelijk noteren… dat dit niet perfect loopt is op zich niet vreemd, je schoonmoeder zit niet in de routine… ze let 1 keer per week op en het verloopt minder gestructureerd… dus wat je kan doen, is het haar gemakkelijker maken… deze tijd is kostbaar en achteraf zet het zich wel… de band die ze hebben met hun oma is ook veel waard!

Joris -

Héél herkenbaar; hier hanteren we nagenoeg hetzelfde schema. En op de oppasdagen lukt het (schoon)ouders steevast niet. Te weinig structuur, te weinig activiteit, te weinig uitdaging, te veel ruimte, te veel suiker en te weinig slaap. Waar thuis rustig 1,5 uur geslapen wordt (en door de ander gerust), is het daar altijd maximaal een half uur. Dat werkt door. Dan zijn ze ’s avonds te moe voor een fatsoenlijke maaltijd, huilen, brutaal gedrag, uitdagen – kortom: er is is er geen land mee te bezeilen. Wij als ouders zitten met de gebakken peren, want na klok rond slapen is dat nog niet gecompenseerd… Lastig dilemma.

Mariska -

Hai Nelly, aan de ene kant zeg je dat t er bij je schoonmoeder niet ingaat wanneer je haar uitlegt hoe en waarom jullie de dingen willen zoals jullie doen. Dit suggereert onwil toch? Aan de andere kant zeg je ook dat ze beterschap beloofd. Dat suggereert juist goede wil. Weet dus niet welk Vd twee t is. Bij onwil ben ik t eens met je man. Hij kent zijn moeder t best. Bij het beloven van beterschap is er tenminste nog een gesprek mogelijk. Oma’s mogen best wat meer verwennen op elk gebied. Maar Misschien is er een middenweg mogelijk? Iets kleins snoepen maar wel gezond eten en slapen? Dan is t toch nog feest met een snoepje van oma. Succes. Mariska

Reageer ook