Sandra’s Blind Sight ?

sandrabullock.jpg
De gossip-pagina’s stonden er vol van, maar net zo goed de Achterpagina van de NRC: Sandra Bullock heeft haar man Jesse James gedumpt. Groot gelijk, als je de media moet geloven: een veelvuldig overspel plegende tattoo motormuis. Mijnheer James was eerder getrouwd met een porno-actrice. Sandra en Jesse hadden eind 2009 eindelijk een langlopende voogdijzaak gewonnen over het kindje van James en zijn eerdere echtgenote Janine.  

De film Blind Side waarvoor Bullock een Oscar won, ging over een blanke moeder die een afro-amerikaans jongetje adopteert. Het paar leek het mooi, dit samen te laten vallen met hun eigen adoptie van een 3,5 maand oud babietje uit New Orleans.

Die Sandra lijkt me wel een leuke meid. Goeie filmactrice, eindelijk je Oscar gewonnen, met tattoo guy een kindje geadopteerd op je 45ste, helemaal happy. Echt The American Dream. In de grondwet ligt verankerd, dat je mag vechten voor je eigen Pursuit of Happiness: Je hebt recht op je eigen geluk. Hard werken mag, je doelen nastreven èn bereiken, het mag. Het lijkt een beetje veel van het goede, maar goed, dat is de ‘maakbaarheid’ van het leven en de toekomst. Die mag je afdwingen. We hebben toch allemaal van die wensen ? En toch knaagt er iets van binnen.

Allereerst natuurlijk die ongelofelijke Jesse James. Wat een enorme foute vent. Wat heeft Sandra bewogen om met deze snuiter in zee te willen gaan ‘till death do us part’? Het lijkt me toch wat vreemd om je aan zo’n egotripper te willen hechten. Heleen van Royen schreef er mooie teksten over. Vrouwen schijnen dit soort mannen hoewel afstotelijk, ergens toch ook wel lekker en aantrekkelijk te vinden. Gaat het de vrouw om het lijden in de liefde ? Ik weet het niet zeker, maar misschien valt dit onder het hoofdstuk “Was sich liebt, das neckt sich”. Heb toch wel een beetje medelijden met vrouwen die zich zo laten sollen.  Anderzijds, het is hem toch wel mooi gelukt om vijf jaar met deze prachtvrouw getrouwd te zijn geweest. En dat was voor mij niet weggelegd (‘keep on dreaming’ zal mijn lief wel zeggen).

En verder natuurlijk het maakbare van het leven. We plannen ons suf, willen op alle feestjes schitteren en willen dus… alles tegelijk zonder echt voor iemand of iets te willen kiezen. We willen het gewoon allemaal. Het frappante is, dat weinig keuzes eigenlijk oorspronkelijk zijn. We denken dat we oorspronkelijk zijn in onze voorkeur, onze partnerkeuze, onze kinderwens en onze banenvoorkeur. Forget it ! We zijn zulke groepsdieren. Steeds letten we op onze omgeving: In wat voor auto rijdt de buurvrouw/-man, loop je wel in de laatste mode, woon je wel in de juiste wijk en zit je wel bij de juiste club ?
In Hollywood is het na de kleding, de huizen en je eigen parfum nu al een tijdje adoptie. Het kind als een soort modespeeltje. En hoewel we hier wat achterlopen op Amerika, doen we precies hetzelfde.

Maar goed, waar heb ik het over ? Een nieuwsfeit verder is er voor de Amerikaanse kust een boorplatform gezonken en wordt het milieu de komende drie maanden getracteerd op een giga milieuramp van 70 miljoen liter ruwe olie; goed voor vervuiling van 70 miljoen vierkante kilometer. Leuk als dat op zee blijft drijven. Over een paar weken begint daar weer het tornado-seizoen. Die zuigt die olie op en sproeit hem uit over land. Dag vogels, dag bloemen, dag vissen.

Blind Side ? Blind Sight zal je bedoelen: we zijn allemaal helaas stekeblind. Hoogste tijd om dit negatieve gedoe maar eens te vervangen door iets positiefs: Vandaag pak ik de fiets en weiger ieder plastic zakje dat ik krijg aangeboden. Ik wens je een mooie dag !

Paul Eykenduyn
coach
http://www.eykenduyncoaching.nl

Paul coacht mensen en teams in leven en werk.
Daarnaast geeft hij cursussen Mindful Leven en Werken.


Reageer ook