Samen gesteld: hoe vorm je een stiefgezin?

samen_gesteld.png

Een stiefgezin vormen is een hele klus. Het gebeurt op een moment, dat je vreselijk verliefd bent. Een rolmodel hebben we er vaak nog niet van. Dus we beginnen allemaal met oprechte goede moed. Gelukkig wordt er nu steeds meer over geschreven, zodat je gaandeweg midden in deze dynamiek kunt leren van anderen. Deze behoefte aan informatie leidde tot het extra hoofdstuk “Belangrijke stappen”  in de derde herziene druk van “ SamenGesteld, de dynamiek van het stiefgezin”. Speciaal voor Damespraatjes recenseerde Kerensa van der Douw dit boek.


Net als vele anderen beleef ik een samengesteld gezin. Daar ben ik enthousiast en vol goede ervaren moeder moed aan begonnen, maar zo nu en dan loop ik tegen een muur van uitdagingen op. Laatst was dit ook het geval en toen ben ik op het spoor gekomen van dit bruikbare boek, dat ik direct als een “Handboek voor de toekomst” heb omarmd.


Het boek is een feest van herkenning en erkenning voor stiefouders. Want hoe goed je het ook bedoelt, wat kunnen je stiefkinderen je irriteren. Wat is het lastig om eigen kinderen en stief kinderen te hebben. Én hoe denk je dat stiefkinderen worstelen met hun gevoelens voor bijvoorbeeld hun eigen moeder “versus” hun stiefmoeder. Ga er maar aanstaan met zijn allen zo na een scheiding, die er ook bij iedereen wel inhakt.


Een stiefgezin is een gezin waarin in ieder geval één ouder kinderen heeft uit een vorige relatie, na echtscheiding of na het overlijden van een vorige partner. Één op de tien gezinnen in Nederland is een stiefgezin. Het is een totaal andere vorm van samenleven, dan in een traditioneel gezin. De vorming van een stiefgezin lijkt op een fusie tussen twee bedrijven.


De auteurs van dit boek reiken ons handvatten aan bij de werkelijke vorming en beleving van een samengesteld gezin door het geven van inzicht. Er staan zowel persoonlijke ervaringen van stiefouders in als ervaringen van een hulpverlener in de begeleiding van stiefgezinnen.

Beideauteurs beschikken zelf over praktijkervaring in een stiefgezin. Hierdoor hebik het boek als welkom ECHT ervaren. Het bevat direct bruikbare informatie en tips. Je merkt dat ze beiden ook als hulpverlener en raadgever ruime ervaring hebben.


Doordatik dit boek zelf in blijvend in huis wilde, heb ik het boek bij de boekhandel besteld. Het extra hoofdstuk dat de deze druk heeft is voor mij de toef slagroom op het toetje. Dit hoofdstuk zet alle “Belangrijke stappen” nog eens helder op een rij. Heel prettig.


Kortom:wat mij betreft is dit boek een aanrader, voor ouders in een stiefgezin en voor ouders die dit op korte of lange termijn willen gaan vormen. Ook voor huisartsen, hulpverleners, advocaten, mediators en notarissen geeft het inzicht in de problematiek van het stiefgezin. Ten slotte zou ik het graag ter lezing geven aan de mensen in mijn directe omgeving, die in een traditioneel gezinleven, zodat er meer begrip voor “onze” situatie ontstaat.

Gegevens:

Samen gesteld

De dynamiek van het stiefgezin

ISBN:978 90 6665 964 3

Ietje Heybroek, Boukje Overgaauw e.a.

Uitgever SWP

Verschenen augustus  2008

Prijs:€ 19,90

 

Bestel dit boek bij Bol.com


Kerensa van der Douw (lees ook: www.levenvankerensa.blogspot.com)

 

Reageer ook