Roxan neemt geen cadeau’s aan: “Mensen vinden het vreemd als ik het teruggeef en zeg dat ik het niet wil”

Na de bevalling zijn de meeste kersverse moeders zo trots als een pauw. Je hebt net een prachtprestatie neergezet én je bent tot over je oren verliefd op je kindje. Niet gek dat veel vrouwen dan ook niet kunnen wachten om hun kleine kindje aan familie en vrienden te laten zien. Ook voor de familie en vrienden is het een bijzonder en spannend moment en zij nemen dan ook graag een kraamcadeautje mee.

Zo ook na de bevalling van Roxan (33 jaar). “Ik ben natuurlijk reuze trots op mijn kleine mannetje. Hij heet Beer en hij doet het super goed. Inmiddels is hij 10 weken oud en is de hoeveelheid kraamvisite langzaam maar zeker iets aan het afnemen. Heel prettig want ik vond het soms best wel zwaar!”

Hele middag in huis

Een van de redenen waarom Roxan het bezoek erg zwaar vindt, is omdat ze constant maar aardig en correct moet blijven. “Sommige mensen bijven urenlang hangen. Als mijn moeder of beste vriendin dat zou doen, zou ik het niet erg vinden. Maar die buurvrouw die ik alleen uit beleefdheid even liet langskomen? Die wil ik gewoon niet een hele middag in mijn huis.”

Geen cadeau’s

Ook het krijgen van cadeau’s is een dingetje voor Roxan. “Wij wonen klein en ik heb tijdens mijn verlof ons hele huis opgeruimd volgens de principe’s van Marie Kondo. Heerlijk vind ik het! Alles wat we niet nodig hadden, niet blij van werden of gewoon niet meer gebruikten, hebben we weggedaan. Zo hebben we ruimte gemaakt voor de nieuwe baby, maar ook mijn hoofd heeft er de ruimte van gekregen. Tegen kraamvisite zeg ik dan ook vooraf dat ze geen cadeau hoeven mee te nemen. We hebben alles wat we nodig hebben!”

Bedankt voor de moeite

Toch negeert het grootste deel van de kraamvisite Roxan haar wens. “Zo goed als iedereen komt toch met cadeautjes aan. Rammelaars, boxpakjes, wippertjes, dekentjes, knuffels, boekjes en ga zo nog maar even door. Ik bedank deze mensen dan voor de moeite, maar neem het cadeau niet aan en zeg dat ze het naar de winkel mogen terugbrengen. Mijn schoonmoeder moest heel erg huilen toen we haar cadeau niet wilden aannemen. Ik snap dat ze teleurgesteld is, maar ik snap niet dat ze niet naar onze wens heeft geluisterd.”

Ongemakkelijk

Vrienden van Roxan en haar man vinden het maar vreemd. “Ze kunnen het niet helemaal plaatsen. Of ze het onbeleefd vinden weet ik niet, maar je merkt dat ze het wel ongemakkelijk vinden als we iets teruggeven. Ik help ze er dan vriendelijk aan herinneren dat we vooraf hebben aangegeven geen cadeau’s te willen. Toch heeft iedereen het idee dat wij voor hun wel een uitzondering maken.”

Wens respecteren

Wat er precies met de teruggegeven cadeau’s gebeurt, weet Roxan niet. “Ik zeg dat mensen het terug kunnen brengen naar de winkel of dat ze het aan een kindje kunnen geven dat het goed kan gebruiken. Maar vragen of ze dat ook echt gedaan hebben? Dat doe ik niet. Het is hun cadeau, ik vind het aan hen om er iets op te verzinnen. Ik hoop dat onze vrienden en familie onze wens in de toekomst wel respecteren.”

Meepraten over het verhaal van Roxan? Dat kan in de comments onder dit artikel! Vinden we gezellig!


Reageer ook