"Dikke mensen schamen zich om te eten in het openbaar"

eten_openbaar.jpg
Bijna de helft van de mensen met overgewicht schaamt zich om te eten in het openbaar en zelfs een kwart gaat hierdoor stiekem eten. Dit blijkt uit een enquête onder 255 deelnemers van de afslankwebsite www.valtaf.nl .

In de enquête is de deelnemers gevraagd of zij last hebben van mensen die naar ze staren als zij in het openbaar eten. Bijna tweederde van de deelnemers geeft aan weleens afkeurend aangekeken te worden tijdens het eten van iets ongezonds, 49% geeft vervolgens aan dat dit een gevoel van schaamte bij hen oproept. Het grootste deel van de deelnemers zegt alleen aangekeken te worden als ze iets ongezonds aan het eten zijn, 34 % van de deelnemers geeft aan dat zij zelfs aangekeken worden als ze iets gezonds aan het eten zijn.

Meer dan de helft van de mensen zegt het vervelend te vinden als er afkeurend naar ze wordt gekeken en 20% van de mensen zegt het zelfs heel erg te vinden. Opvallend is dat 58% van de mensen aangeeft dat ze hier niets mee doen en gewoon dooreten, ondanks dat ze zich schamen en het erg vervelend vinden. Een kwart van de mensen geeft wel aan ergens te gaan eten waar niemand ze kan zien en 20%  zegt alleen nog maar de gezonde dingen te eten in het openbaar.

Het grootste gedeelte van de deelnemers heeft geen last van starende mensen in restaurants, van de mensen die er wel last van hebben geeft bijna 80% aan zich hier niets van aan te trekken en gewoon te eten waar ze trek in hebben. Op de vraag wat de deelnemers zouden willen doen of willen zeggen op het moment dat er naar ze gekeken wordt antwoorden veel mensen dat ze graag ‘kijk eens even lekker naar jezelf’ zouden willen roepen of zouden willen schelden, maar de meeste durven dit niet.

Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige van Valtaf.nl vindt het belachelijk dat mensen met overgewicht zo aangestaard worden. ‘Het gebeurt vaak dat mensen beoordeeld worden op hun uiterlijk, maar eigenlijk is dit onzin. Wat als deze mensen nou de hele week netjes gezond gegeten hebben en al heel wat afgevallen zijn? Mogen zij dan niet een keer wat lekkers eten als ze een dagje uit zijn? Onze deelnemers belonen zichzelf vaak op deze manier als ze weer een doel bereikt hebben.

 


Reageer ook