Prins Friso reikt Grote Prins Claus Prijs 2010 uit

prinsclausprijs-02-dp.jpgZaterdagmiddag 17 december ontving de Algerijnse uitgever Barzakh Editions de Grote Prins Claus Prijs van 100.000 euro uit handen van Prins Friso. Damespraatjes had de eer hiervan getuige te mogen zijn. De prijsuitreiking vond plaats in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De ceremonie werd bijgewoond door onder meer Koningin Beatrix, Prins Willem Alexander, Prinses Máxima, Prins Constantijn en staatssecretaris Ben Knapen. Prins Friso sprak een originele speech uit ("There is a theory that after the Big Bang, matter and anti-matter were created in equal volumes. Subsequently most of the anti-matter disappeared, and what was left is what really matters to most of us.")  Hij prees Barzakh Editions voor het creëren van een vorm van vrijheid in Algerije waarbinnen cultuur kan bloeien.

Barzakh Editions is een onafhankelijke uitgeverij in Algiers die een platform heeft gecreëerd voor een nieuwe generatie van Algerijnse schrijvers en daarmee de deuren heeft opengezet voor een stroom van ideeën tussen Algerije en de wereld. Barzakh Editions is opgericht in 2000 door Sofiane Hadjadj en Selma Hellal in de nasleep van een gewelddadige zwarte periode in de Algerijnse geschiedenis.
 
Door het cultureel isolement, de economische crises en het politieke geweld in deze zwarte periode zijn veel Algerijnse schrijvers geëmigreerd. Mede hierdoor wordt een aanzienlijk deel van de Algerijnse literatuur gepubliceerd buiten Algerije en is zodoende duur en daarmee buiten het bereik van een groot deel van de bevolking. Onder moeilijke omstandighden is het Barzakh Editions gelukt ruimte te creëren tussen een autoritaire staat en een machtige islamitische beweging die het land in een impase leken te houden. Gedreven door een passie voor boeken en de ovetuiging dat de vrijheid van gedachte en van meningsuiting van essentieel belang zijn voor de ontwikkeling van het land, zijn Sofiane Hadjadj en Selma Hellal erin geslaagd het werk van lokale en verbannen auteurs toegankelijk en betaalbaar te maken. Inmiddels hebben ze meer dan 110 publicaties uitgegeven in Algerije en zijn diverse publicaties vertaald en in andere Afrikaanse en Europese landen uitgebracht. Barzakh Editions publiceert o.a. auteurs uit Franstalig Sub-Sahara Afrika en Arabische vertalingen van Franse literatuur, stimuleert internationale uitwisselingen en organiseert publieke discussies, lezingen en tentoonstellingen.

De Grote Prins Claus Prijs eert Barzakh Editions voor het geven van een stem aan Algerijnen, voor het openstellen van een broodnodige ruimte voor kritische reflectie op de Algerijnse realiteit, voor het bouwen van een brug tussen verschillende talen en culturen en voor het creatief doorbreken van een dreigend isolement van het land.

De uitgevers waren vereerd en ontroerd; het bedrag van de prijs konden ze goed investeren in de uitgeverij, vertelden ze. Ze hadden een aantal schrijvers van de uitgeverij meegenomen. De prijs was niet alleen een eer voor hun uitgevers, maar voor het hele land, vonden de auteurs.

We kregen nog een mooie performance van een Vietnamees danstrio, de +84 Contemporay Dance Group en daarna gaven we ons over aan de hapjes, de drankjes en een praatje met mede-genodigden.

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl

foto: Prins Claus Fonds.


Reageer ook