Damespraatjes Damespraatjes

Premier Rutte over bezoek aan ziekenhuizen: ”Ik kan bijna weer emotioneel worden”

Gisteravond was premier Mark Rutte te gast bij Op1 om voor het eerst uitgebreid te praten over het coronavirus. Andere onderwerpen waar hij de afgelopen periode mee te maken kreeg, zoals het racisme-debat en het overlijden van zijn moeder, kwamen tijdens het gesprek ook aan bod.

Weer emotioneel

In het gesprek met presentatoren Jeroen Pauw en Fidan Ekiz, spreekt Rutte over zware maanden. Zo sprak hij over zijn bezoeken aan ziekenhuizen tijdens de piek van de coronabesmettingen. “Ik kan bijna weer emotioneel worden”, zegt hij zichtbaar aangedaan.

Dood moeder

Tijdens het gesprek wordt ook stilgestaan bij het overlijden van zijn moeder, die in een verpleeghuis woonde. “Het was heel heftig, want die verpleeghuizen waren allemaal dicht. Dus ik heb haar via FaceTime gesproken met hulp van de verpleegsters”, vertelt hij over de periode van haar overlijden in mei. Dit is destijds twee weken stilgehouden, om zo het land te kunnen leiden. “Toen zij overleed heb ik dat verteld aan de directe collega’s. Ik wilde dat het pas naar buiten zou komen na de begrafenis. Het hielp mij dat mijn collega’s het wisten, zodat zij wisten dat ik anders in de wedstrijd zat. Het waren heftige weken in mei.”

Doorgaan als premier

Mark Rutte kon nog niet zeggen of hij na de zomer doorgaat als premier. “Daar neem ik langer de tijd voor. Het gaat toch om een beslissing voor weer ongeveer vijf jaar van mijn leven. Daar mag je dan wel wat langer bij stil staan dan een kwispelende labrador. Maar als ik nu moet kiezen zou ik het doen”, zegt Rutte.

Bekijk het hele gesprek met premier Rutte hier.

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 


Reageer ook