Pannenkoeken?

paul_eykenduyn.jpg
Wat was dat schrikken: Op 26 maart heb ik de Nationale Pannenkoekendag gemist !
En wat schrijft Vrouw van De Telegraaf hierover: “Niet zo moeilijk wat er die dag op tafel komt.”

Eerlijk gezegd had ik geen idee, dat er zoiets als een Nationale Pannenkoekendag bestaat.
Wat een verschrikkelijke uitvinding van De Telegraaf.
Ja natuurlijk wel de
Nationale Huishoudbeursdag
Nationale Hairstylingdag
Nationale Ruim je tuintje op dag
Rotterdamse Opzoomerdag (was ook echt)
Nationale Hoofdluisdag (volgens mij een èchte!)
Libelle Zomerweken (ook hele echte)
en de eerste Laat-de-dag-toch-de-dag-zijn-dag  (net bedacht !)

Maar goed, wat moeten we met deze nationale dagen ? Mijn idee: Zo snel mogelijk afschaffen.
Waarschijnlijk zal de NPD (zie hierboven) geen lang leven beschoren zijn. Volgend jaar komen we in Vrouw weer de volgende dag tegen. Ook weer leuk genoeg om een paar blaadjes te vullen.

En wat doen we met al deze lezenswaardige informatie ? Bekijken bij een kopje thee, koekje erbij, omslaan en een half uurtje later ligt het weer in de krantenbak, rijp voor de kliko ! Weer een stel bomen op passende wijze aan hun einde gebracht. Bah.

Maar ja, voor het receptenboek is het natuurlijk wel aardig. Vooral de kikkererwtenkoriander-pancakes (ben je er nog met al die ‘k’s ?); die bewaar ik voor een marokkaans avondje.
Verder houd ik mij lekker bij het flensjesrecept van mijn grootmoeder: flinterdunne bakseltjes waar de aardbeienjam doorheen sijpelt als je hem oprolt, pure gebakjes met gesmolten basterdsuiker of krakendkorreligekristalsuiker, één en al verrukking en nostalgie. Ik maak ze al sinds mijn achtste. Geleerd van haar op haar oude zomerwoonbootje, granito aanrechtje en een tweepits gasstelletje.

Mijn omaatje die op gegeven moment zelfs de Privé de deur uitdeed omdat het alleen maar ‘bladvulling’ bevatte. Alleen over operette-ster Marco Bakker mochten we geen kwaad woord spreken. Waar bevuil je je mee, zei ze wel eens. Ze hield van een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd.
Grote schoonmaak, in je hoofd en in huis: Da’s pas een nationaal festijn. Daar kan de nationale schoonmaakgoeroe van De Telegraaf, Emile Bode ook tenminste mee uit de voeten.

Hoe houd jij eigenlijk je hoofd, je huis en je welzijn schoon en opgeruimd ?
Zet de ramen van je hoofd en huis open, laat alles goed doorwaaien, gooi al je onnodige tijdschriften en abonnementen de deur uit. Geef alle kleding bijvoorbeeld die je een jaar niet gedragen hebt, weg aan mensen die je lief zijn of aan goede doelen als Humanitas. Ruil desnoods met je vriendin. En bedenk je twee keer voordat je het volgende onweerstaanbare jurkje, een tas, bloemenvaas of theedoek aanschaft. Wees dankbaar voor alles wat je hebt en geniet van de rust.

Het is lente, ga lekker naar buiten. Geniet je helemaal suf van de krokussen en narcissen, de vogels met hun nestdrang en het zwoele weer. Nou ja, desnoods met een pannenkoekje !

Paul Eykenduyn
coach
http://www.eykenduyncoaching.nl

Paul coacht mensen en teams in leven en werk.
Daarnaast geeft hij cursussen Mindful Leven en Werken.


Reageer ook