Openhartig: Zimra (45) controleert de berichten op de telefoons van haar pubers

Ruim 98 procent van de pubers en jongvolwassenen tussen de 12 en 25 jaar zijn in 2017 in het bezit van een smartphone. En wij snappen goed waarom! Het is niet alleen een handig voorwerp om mee in contact te blijven met vrienden en familie, je gebruikt hem ook om dingen op te zoeken voor school of studie en om te ontspannen met video’s of spelletjes. Met dit idee gaf ook moeder Zimra (45 jaar) haar twee puberzoons van 14 en 17 jaar een smartphone. 

Berichtje uit de klas

“Op hun twaalfde verjaardag hebben allebei onze zoons een smartphone gekregen. Eerst Bilal en drie jaar later ook Emir” vertelt Zimra. “In het begin was het heel handig, vooral met het fietsen naar de middelbare school.” Het gezin van Zimra woont ver buiten de stad en de jongens moeten ver fietsen. “Ze sturen altijd een berichtje als ze veilig in de klas zitten.” Zimra vertrouwde de jongens met hun telefoons.

Ongeveer een jaar geleden kwam daar verandering in. “Bilal kreeg een vriendinnetje. Ik heb haar precies één keer ontmoet, verder spraken ze altijd bij haar thuis af. Natuurlijk vroeg ik Bilal haar ook naar ons mee te nemen, maar hij zei dat dit te ver fietsen was voor haar.”

Streng tegen seks voor het huwelijk

Hoewel Zimra het leuk vond dat Bilal een vriendinnetje had, wilde zij niet dat ze bij elkaar zouden logeren. “Wij zijn streng tegen seks voor het huwelijk en hoe leuk het ook is dat hij een vriendinnetje heeft, het is niet de bedoeling dat ze bij elkaar blijven slapen.” De eerste paar maanden ging dit goed, maar op een vrijdagavond kwam Bilal opeens niet thuis. “Ik belde hem op zijn mobiel, maar hij sprong meteen naar voicemail. Ik was zo ongerust!”

Zimra belde de moeder van een vriend van Bilal en zij had het nummer van zijn vriendinnetje. “Bilal was daar en blijkbaar had hij tegen de ouders van het meisje gezegd dat wij het goed vonden dat hij daar bleef slapen. Ik heb ze meteen gevraagd hem naar huis te sturen. Een uur later kwam hij met een rood hoofd van woede thuis. Hij schaamde zich enorm tegenover zijn vriendin en haar ouders.”

Vertrouwen weg

“Mijn zoon was altijd lief en gehoorzaam. Ik vertrouwde hem. Hij kreeg altijd veel vrijheid, maar nu was mijn vertrouwen geschonden. En dat niet alleen, ik had het vermoeden dat hij stiekem ook seks met zijn vriendin heeft gehad.” Een paar weken na het incident besloot Zimra het aan Bilal te vragen. “Hij ontkende het, maar ik zag aan zijn gezicht dat hij loog. Na de vraag wist hij niet hoe snel hij de deur uit moest komen.”

Sinds dat gesprek controleert Zimra de telefoons van haar zoons. “Als ze slapen pak ik hun telefoons en lees hun WhatsApp-, Facebook-, Instagram-, en SMS berichten. Ook kijk ik of ze niet stiekem naaktfoto’s sturen met meisjes, dat hoor je tegenwoordig maar al te vaak.”

Niet stoppen met controleren

Nog nooit vond Zimra iets wat niet in orde was, maar toch gaat ze door met de nachtelijke controles. “Ze weten het natuurlijk niet, want anders wissen ze alles wat ik niet mag zien. Dat ze nu niks doen, betekent niet dat dit in de toekomst niet zal gebeuren. Mijn zoons moeten zich op hun school richten en niet om seks met meisjes. Dat mogen ze doen als ze later een eigen huis hebben en getrouwd zijn.”

 


Reageer ook