Ontembare paarden, Het verhaal van de grootmoeder

ontembare_paarden.jpgDit is echt een boek om bij de open haard, of de verwarming, te lezen. Lekker opgekruld op de stoel of de bank. Neem er een warm makende drankje bij en je zit helemaal goed. Hoe zo zit je leven wel eens een beetje tegen? Waar moet je je aanpassen? Kan je soms niet iedereen vertrouwen? Werkt de natuur misschien niet zoals je zou willen?

Het zit ons allemaal wel eens even niet zo mee, denken we. Het is maar net, hoe je daar mee omgaat. Wat was ook weer je doel? Welke omweg leidt je naar dat doel?

Ontembare vrouwen is een heerlijk leesbaar boek over een vrouw, die de uitdagingen in haar leven omarmde. Zij maakte er kansen van door creatief, maar doelgericht haar leven steeds weer opnieuw vorm te geven. Durf had ze beslist. De ene keer leverde dat langer resultaat op dan de andere keer. Toch pakte ze de handschoen steeds weer op. Vanuit haar drive en kwaliteiten.

Lily, de hoofdpersoon beleeft echt een zeer veelzijdig leven. Van het temmen van wilde paarden tot het lesgeven aan kinderen in hele kleine afgelegen dorpen. Van wonen in een holwoning tot het nemen van echte vlieglessen. Deze vrouw wist zelfs geld te maken uit haar oude tweede hands lijkwagen. Ik kan niet anders zeggen dat Lily in dit verhaal een zeer inventieve en overlevende vrouw is.
‘Die ouwe koeien wisten eerder dat er onheil dreigde dan wij.’ Zo begint het levensverhaal van Lily Casey Smith, de grootmoeder van Jeannette Walls.

Lily, geboren in 1901, groeit op in Texas. Het pioniersbestaan is hard en Lily ontwikkelt al jong een talent om te overleven. Op zesjarige leeftijd is ze beter in het temmen van de paarden dan haar vader. Samen met haar echtgenoot Jim runt ze een enorme ranche in Arizona. Ze leert autorijden en een vliegtuig besturen. En ze brengt op geheel eigen wijze twee kinderen groot. Lily heeft lak aan conventies, is stoer, vindingrijk en voor de duvel niet bang. Ze overleeft tornado’s, droogtes, overstromingen, de Grote Depressie, maar ook een hartverscheurende persoonlijke tragedie.

Jeanette Walls noemt Ontembare paarden een waargebeurde roman, omdat ze de vrijheid heeft genomen om niet als een objectieve historicus te schrijven. Zij vertelt het verhaal in de eerste persoon met de stem en de woorden van Lily.
Het boek is uigegeven in een buitengewone omnibus samen met het boek Het glazen kasteel. Het glazen kasteel is het verhaal van de kleindochter en dat ben ik nu nog voor u aan het lezen. De recensie hierover, zal later op Damespraatjes verschijnen.
Jeannette Walls groeide op in West Virginia. Ze was twintig jaar lang journaliste in New York. Haar bekroonde boek Het glazen kasteel is een internationale bestseller en vertaald in 22 talen.

Wat mij betreft is dit boek beslist een heerlijke aanrader om van te genieten.

Gegevens
Ontembare paarden (in omnibus uitgave met Het glazen kasteel)
Het verhaal van de grootmoeder
Jeannette Walls
The House of Books
ISBN: 9789044328349
Verschenen: oktober 2010
Prijs € 19,95
Hardcover

Bestel dit boek bij Bol.com

Kerensa van der Douw (lees ook: www.levenvankerensa.blogspot.com )


Reageer ook