Ontdek met TE GAST IN het échte Zuid-Afrika!

zuid_afrika_te_gast_in.jpg
Zuid-Afrika biedt als vakantieland oneindig veel mogelijkheden en altijd weer nieuwe landschappen en ervaringen. Het zien van de big five in een van de wildparken staat bovenaan ieders lijstje. Maar er is zoveel meer te beleven. In de geheel vernieuwde TE GAST IN Zuid-Afrika laat een zestal deskundige auteurs de lezer kennismaken met een verrassende, onbekende kant van Zuid-Afrika.

Peter Vermaas, de samensteller van deze uitgave, treedt in de Oost-Kaap in de voetsporen van Nelson Mandela. Wie het geboortedorp ziet, begrijpt waarom Mandela zo’n bescheiden man is gebleven. Behalve een paar eenvoudige hutten zijn er slechts koeien, mensen en grassprieten. In het nabijgelegen Qunu, waar Mandela zijn jeugd doorbracht, lijken de levensomstandigheden bijna een eeuw later weinig veranderd.  

Op de fiets door Soweto

Benieuwd naar het leven in een township maken we met journalist Peter van den Akker een begeleide fietstour in Soweto. De fietstocht is een reis door de geschiedenis van de grootste voorstad van Johannesburg. Wie denkt dat  deze plek louter een deprimerende opbergplaats is voor zo’n 2,5 miljoen inwoners heeft het mis. Geen township in Zuid-Afrika is door stedenbouwkundige vernieuwingen zo veranderd als Soweto. Behalve fietsen kun je ook overnachten in een township. De organisatie Dreamcatcher heeft overal in het land adressen van kamamma’s, gastvrouwen die hun township woning hebben omgebouwd tot homestay. Peter Vermaas is er te gast en gaat een dag met zijn gastvrouw op pad. 

Een goed glas ‘eerlijke’ wijn

Ook natuur- en cultuurliefhebbers kunnen een andere kant van Zuid-Afrika ontdekken. Zo bezoekt Peter Vermaas in de buurt van het Krugerpark een boerderij voor verweesde dieren. Hij ontmoet er ook een klas Zuid-Afrikaanse kinderen die nog nooit dieren in het wild hebben gezien. In Swaziland laat Esther Bakker ons getuige zijn van de Incwala, een jaarlijks terugkerend vruchtbaarheidsritueel. En in het voormalige thuisland KwaNdebele ontmoet Peter Vermaas Ndebele-kunstenares Esther Mahlangu. Ronald Kennedy gaat in de Kaap op zoek naar een goed glas ‘eerlijke’ wijn. Hij bezoekt Backsberg, de eerste klimaatneutrale wijnboerderij van Zuid-Afrika en ontmoet in Nederburg Tariro Masayati, de eerste zwarte witte wijnmaker. 

WK 2010

Tot slot is er in deze uitgave aandacht voor sport. Want voor toeristen met interesse in sport is Zuid-Afrika een paradijs. Waar de ene Zuid-Afrikaan is opgegroeid met rugby of krieket daar weet de andere Zuid-Afrikaan alles van sokker. Sportconsulent Willem Vriend bezoekt een voetbalwedstrijd en is vooral onder de indruk van de vuvuzelas, lange dunne plastic toeters die voor een bijzondere sfeer zorgen. We zullen ze tijdens het WK 2010 ongetwijfeld gaan horen. 

Auteurs

● Peter Vermaas is freelance journalist voor onder andere NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. In maart 2009 werd hij correspondent zuidelijk Afrika voor NRC Handelsblad.
● Peter van den Akker woont in Johannesburg, waar hij werkt als radiojournalist en samen met zijn partner een Bed & Breakfast runt.
● Esther Bakker woonde met haar gezin anderhalf jaar in Swaziland en publiceerde daarover het boek De bomen vliegen je om de oren.
● Ronald Kennedy is freelance journalist en woont sinds enige jaren aan de voet van de Tafelberg in Kaapstad.
● Mieke Kuiters deed onderzoek naar toerismegerelateerde migratie in Kaapstad. Als freelance reisleider keert ze af en toe terug naar Zuid-Afrika.
● Willem Vriend werkt als freelance sportconsulent voor internationale organisaties in het werkveld van sport en ontwikkelingssamenwerking. 

TE GAST IN Zuid-Afrika, 10e druk, april 2009, 80p., ISBN 978 94 6016 004 2.
Zie demoversie: http://www.tegastin.nl/zuid-afrika/kort.html 

De uitgave kost  € 8,95 en is verkrijgbaar in de boekhandel of direct via www.tegastin.nl .     


Reageer ook