Nederlander neemt zorgen mee op reis

hangmat.jpg
Tijdens de vakantie zijn de meeste Nederlanders niet geheel vrij van zorgen. Slechts 8% geeft expliciet aan zich tijdens een trip nooit zorgen te maken. Men maakt zich vooral zorgen om thuisblijvende familieleden of vrienden (29%), thuisblijvende huisdieren (26%), inbraak (25%) en om de planten / tuin (19%). Dat zijn enkele conclusies uit het Zomeronderzoek 2009, dat reis- en recreatiespecialist Europeesche Verzekeringen onder Nederlanders heeft laten uitvoeren. In dit jaarlijkse onderzoek kwamen zowel vragen op verzekeringsgebied als human interest onderwerpen aan bod.

Bezorgdheid over een uitbraak van de Mexicaanse griep tijdens een bezoek aan de vakantiebestemming is echter niet groot: 3% van alle Nederlanders maakt zich zeer of tamelijk veel zorgen. Zorgen over het werk laat men thuis. Slechts 7% van de Nederlanders zegt zich wel eens zorgen te maken over het werk tijdens vakantie.

Goed voorbereid op vakantie


Nederlanders gaan goed voorbereid op vakantie. Zo zoekt een ruime meerderheid (71%) informatie op internet over het gebied waar men op vakantie gaat. Ruim de helft boekt vooraf de accommodatie en lokaal vervoer (56%). Ook schaft bijna de helft een reisgids aan (44%).

Tandenborstel het meest vergeten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bijna de helft van de Nederlanders (46%) geeft aan nooit iets te zijn vergeten voordat men op vakantie ging. Een klassieker: de tandenborstel (20%) is het voorwerp dat men het vaakst vergeten is. Verder blijven ook de zonnebril (15%) en de zwemkleding (9%) relatief vaak onbedoeld thuis achter.

‘Ouderwets’ entertainment zorgt voor ontspanning

‘Ouderwets’ entertainment zorgt voor ontspanning tijdens de vakantie. En Nederlanders nemen nogal wat mee (gemiddeld 3 items). Kaartspel (54%) en puzzelboekje (49%) zijn het populairst. Ook Yahtzee (22%), Rummikub (20%) en badminton (19%) worden door relatief veel vakantiegangers meegenomen. De Nintendo, Xbox en Wii (7,7%) en de DVD (8,7%) zijn nog steeds minder populair.

Meer dan helft vakantiegangers niet duurzaam op reis

Meer dan de helft van de Nederlanders (54%) houdt zich tijdens de vakantie niet bezig met ‘duurzaam toerisme’. Een kwart (26%) geeft aan te kiezen voor duurzame accommodaties, activiteiten, of vervoer. 7% geeft een financiële bijdrage aan lokale projecten.

Vrouwen het meest last van heimwee


Eén op de zeven Nederlanders (14%) geeft aan tijdens de vakantie wel eens last te hebben van heimwee. Bij vrouwen komt dit gevoel veel vaker voor dan bij mannen (21% versus 7%). Nederlanders met heimwee missen vooral het eigen huis (42%), de vertrouwde omgeving (27%), huisdieren (21%) en familie (19%).

Meer Nederlandse voedselproducten mee op reis

Een zeer ruime meerderheid van de Nederlanders zegt zich aan te passen aan de eetgewoonten van het vakantieland (88%). Een leugentje om bestwil? Ruim één op de drie Nederlanders heeft namelijk Nederlandse voedselproducten meegenomen tijdens de laatste vakantie (36%). Dit is een grote stijging ten opzichte van vorig jaar. Toen nam slechts 21% van de Nederlanders Hollandse producten mee. Wellicht dat de financiële crisis vakantiegangers deed besluiten extra proviand in te slaan. 19% geeft namelijk aan dit te doen vanwege het feit dat het voordelig is.

De top 3:

Kaas (40%)           (2008: 21%)
Hagelslag (26%)  (2008: 14%)
Drop (25%)            (2008: 13%)

Appartementen en huisjes het populairste vakantieverblijf

De meeste Nederlanders die van een zomervakantie gaan genieten hebben een bungalow, huisje of appartement geboekt (34%). Een kleiner aandeel verblijft in een hotel (23%). Eén op de zeven Nederlanders brengt de meeste overnachtingen tijdens de vakantie door in een caravan (13%).

Thuisblijvers ook verzekerd?

Slechts 40% van de Nederlanders sluit een annuleringsverzekering af voordat ze op reis gaan. Dit staat in contrast tot de mate waarin men zich zorgen maakt over het thuisfront, zoals thuisblijvende familieleden of huisdieren.

“Juist als je je zorgen maakt over een eventuele gebeurtenis thuis, kan een annuleringsverzekering ervoor zorgen dat je alsnog met een gerust hart op reis gaat”, zegt Ernst van Donselaar, Hoofd Marketing Communicatie Europeesche Verzekeringen. “Mocht er namelijk iets gebeuren met een thuisblijvend familielid en je moet eerder naar huis, dan worden de ongebruikte vakantiedagen vergoed. Je kunt dan de vakantie op een ander moment overdoen. Heb je zorgen over een huisdier of een mogelijke inbraak? Ook deze redenen zijn extra mee te verzekeren.”

Het onderzoek

Marktonderzoeksbureau Team Vier heeft het onderzoek in opdracht van Europeesche Verzekeringen uitgevoerd onder een internetpanel van 558 respondenten in Nederland. Het onderzoek is gehouden onder een representatieve steekproef van de Nederlanders vanaf 18 jaar.


Reageer ook