Nederland leest: Oeroeg van Hella Haasse

oeroeg.jpg
In de Bibliotheken is sinds 23 oktober, op vertoon van een lidmaatschapspas, een exemplaar van Oeroeg af te halen. Oeroeg, het boek dat vroeger zoveel gelezen werd voor de lijst, maar daardoor ook dikwijls niet in de bibliotheek te lenen was. Ik ben hierdoor indertijd naar het boek Cider voor arme mensen van Hella Haasse  uitgeweken. Dit flashbackrijke boek heb ik met veel plezier gelezen. Daarom ben ik enthousiast het boek Oeroeg gaan halen om het te toch te lezen en voor Damespraatjes te recenseren.

Vóór ik naar de Bibliotheek fietste om Oeroeg te bemachtigen heb ik eerst mijn uittrekselschrift van het VWO opgezocht. Een prachtig precies meisjesschrift, goed geordend met pagina-indeling, gekleurde onderstrepingen en verslagen van écht gelezen boek. Dit rode schrift heeft na mij vele, minder lezende scholieren een grote dienst bewezen. Door Oeroeg en Nederland leest realiseerde ik me ook weer hoe belangrijk het lezen voor mij was, toen ik jong was. Ik had een enorme honger naar beelden, flarden van leven, die me aan het denken zetten. Die vele, vele boeken hebben me fantastisch gevoed voor mijn huidige leven.

Oeroeg is een heerlijk boek; mooi menselijk, realistisch en goed invoelbaar geschreven. Als je vandaag de dag met Diversiteit te maken hebt, is dit een pareltje om het in alle subtiele, dagelijkse zaken te ervaren. 

Oeroeg is het verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Een vriendschap, die als “gelijk” begon, maar die gelijkheid bleek niet houdbaar door de verhoudingen van de samenleving waarin de vriendschap beleefd werd.
 
Geleidelijk groeien de twee jongens uit elkaar. Dit heeft Hella Haasse heel invoelbaar en aanraakbaar beschreven. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering te zijn uitgegroeid tot een kloof. Hij verzucht dan ook: ‘Ben ik voorgoed een vreemde in het land van mijn geboorte, op de grond vanwaar ik niet verplant wil zijn? De tijd zal het leren.’ 

Het boek biedt meer. Het geeft ook een goed gevoel voor de uitdagingen waar de volwassene daar mee stoeide.

Hélène Serafia (Hella S) Haasse werd op 2 februari 1918 geboren te Batavia, het toenmalige Nederlands-Indië, als dochter van een pianiste Katherina Diehm-Winzenhöhler en Willem Hendrik Haasse, inspecteur van financiën bij het Gouvernement. Zij bracht haar hele jeugd, op een enkele onderbreking na, door in Nederlands-Indië.
 
 
Dit boek kan ik dan ook van harte aanraden. Als je lid bent van de bibliotheek, maak dan vaart want je kunt het boek gratis halen, zolang de boeken er zijn tot 20 november. Geen lid van de bibliotheek, of zijn ze op? Hieronder vind je de gegevens om Oeroeg te kunnen kopen.

Hella S. Haasse
Hardcover Oeroeg
Prijs: 10,00

Bestel dit boek bij Bol.com

Lees ook: http://levenvankerensa.blogspot.com/


1 reactie

Helma Ketelaar -

Hella Haasse heeft mij via haar boek Cider voor arme mensen in mijn middelbare schooltijd een bredere kijk op het leven gegeven.
Hella bedankt! Helma Ketelaar

Reageer ook