fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd: Mijn vriendinnen maken de naam van mijn dochtertje belachelijk

Drie jaar geleden werden mijn man en ik de trotse ouders van een dochtertje. Het bedenken van een naam was voor ons niet moeilijk, als opera-fanaten wisten wij al voor de zwangerschap dat ons kind een opera-gerelateerde naam zou krijgen. Toen we wisten dat we een meisje zouden krijgen, waren we snel uit haar naam. We vernoemden haar naar de opera Lakmé. 

Lakmé

Wij vonden de naam prachtig en hebben hem de hele zwangerschap stiekem al gebruikt als we met z’n tweeën waren. Tijdens de zwangerschap luisterden we vaak naar de opera en de kleine Lakmé werd er in mijn buik al rustig van. Ook na de geboorte vond ons dochtertje de muziek mooi en kon er  vanuit haar box uren naar luisteren. Wij dachten echt dat we een goede naam hadden gekozen!

Groepsapp

Ik was dan ook erg gekwetst toen ik in een groepsapp met vriendinnen las: ‘Jezus, wat is Lakmé nou weer voor een naam. Snapt ze niet dat Lakmé hier later echt mee gepest gaat worden?’ Mijn vriendin verwijderde het berichtje snel weer – vermoedelijk omdat ze het per ongeluk in deze groepsapp had gezet – maar ik had het al gezien. Ik viel kei hard van mijn roze wolk…

In tranen

Mijn man trof mij in tranen met Lakmé in mijn armen. Ik was zo verdrietig dat ik hem niet eens kon vertellen wat er aan de hand was. Toen ik was rustiger was, vroeg ik hem of de naam Lakmé echt zo vreselijk was. Hij zei van niet en zei dat ik de mening van mijn vriendinnen naast me neer moest leggen. Wij vonden het een mooie naam en daar ging het om.

Vreselijke naam

Die avond heb ik die vriendin gebeld. Ik zat nog vol emotie en ben heel erg boos op haar geworden. Ze zei dat het dom was om het zo in de groepsapp te zetten, maar dat als ze eerlijk was, ze Lakmé echt een vreselijke naam vond. Volgens haar vonden ook onze andere vriendinnen het zielig om je kind zo te noemen.

Veranderen

Al drie jaar lang maken mijn vriendinnen grapjes over haar naam. “Je kunt het nog veranderen voordat ze naar de basisschool gaat”, zei een van hen laatst nog.

Wat moet ik doen? Moeten we haar naam veranderen? Of hem zo laten? Ik ben zo bang dat ze echt gepest gaat worden. Dat zou ik mezelf voor altijd kwalijk nemen.

Deze lezeres is op zoek naar de adviezen van andere lezeressen. Wil je op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Foto door Pavel Danilyuk via Pexels

28 reacties

Juanita -

Ik ben mijn hele jeugd gepest tot een leeftijd van 10 jaar. Men kwam naar mij toe minimaal 1 maal per dag om mij te schoppen, bespugen en slaan. Zij vonden wel een reden om mij te pesten. Ook om mij naam, maar het was maar 1 van de redenen. Alle varianten daarvan heb ik gehoord. Tot ik zelf assertiever werd en voor mijzelf op kwam. Naam veranderen heeft geen zin om pesten te voorkomen. Ik zou dan eerder de naam veranderen als Lakmé er ooit om vraagt.

Lidwien -

Een naam waar jullie voor gekozen hebben voor jullie kind. En zo hoort het ook!
Ik denk dat jullie kind heel blij kan zijn met echt een naam waar over nagedacht is en met liefde voor haar gekozen!
Laat die ‘vriendinnen’ maar los!
En koester de mooie naam Lakmé!

Silvia -

Wat ik van de naam Lakmé vind wil je niet weten. Wat ik wel kwijt wil is het volgende. Wat is er mis met een normale naam voor Kinderen?
Waarom denken de ouders van tegenwoordig niet na voordat zij een Kind met een naam opzadelen waarvan je denkt “moet ik dit wel doen” Het Kind vraagt er niet om om een naam te krijgen waar het Kind haar of zijn hele leven mee gepest wordt. Of het nu een Nederlandse naam is of niet is niet belangrijk, maar kies wel een naam die je terug kan leiden naar een persoon en niet een naam die meer lijkt op een Actie of Auto of levensmiddel of wat dan ook. Denk aan het Kind en niet aan jezelf. Jij maakt uit of je Kind gelukkig is en niet het slachtoffer van pestgedrag word. Kijk maar naar je “Vriendinnen” die duidelijk Geen Vriendinnen zijn.
Verander de naam van je Kind dat ben je aan je Kind verschuldigd.

Sonja -

Komkommertijd…

Katja -

Niet de naam veranderen.
En ik zou direct eroverheen gaan de volgende keer. ‘Nee, Linda Pinda is lekker haha’ (bedenk vooraf al obv je vriendinnen hun namen wat je wil zeggen – maakt niet zo erg uit wat het is, als je maar die comeback maakt en er om lacht) en de keer erna ‘goh, noemen ze jouw kind nou Sara 1, 2 of 3? Ik ben blij met haar unieke naam hoor hahaha’.
Dan houden ze wel op met grappen maken. En zo niet is er gewoon een goede balans.
Je moet je er ook niet zo druk om maken, hun mening is toch niet relevant.

Manon -

Lakmé is een doodnormale naam in Nepal, zelf vind ik het een mooie naam met mooie betekenis ( zowel jullie liefde voor opera als spiritueel gezien). Ik zie ook geen reden waarom je dochter vanwege haar naam gepest zou worden. Als kinderen willen pesten, doen ze dat toch wel ongeacht de naam. Zo kreeg ik nog weleens ‘manon luchtballon’ en ‘manon nachtjapon’ te horen.
Ik zeg, lekker zo houden!

Yous -

Oh ja en nog even over je vriendinnen:

Ik denk niet dat het hun bedoeling was je zo te kwetsen. Ik zie het als volgt:

Ze hebben het per ongeluk zo in de groeps app gezet. Nu kunnen ze het dus ook niet meer ontkennen en daarom proberen ze het weg te lachen met af en toe een grapje.

Jouw gevoel van woede snap ik wel, maar als je jezelf even gunt om je emoties daaromheen te verwerken kan je daarna misschien rationeel bepalen wat jij van je vriendinnen nodig hebt en dit gewoon aan ze vragen. Misschien wil je er graag met ze over praten, of juist niet! Misschien wil je alleen dat ze stoppen met die grapjes.

Ik denk oprecht dat zij zich net zo rot voelen als jij. Ik heb ook vriendinnen met kinderen van wie ik de namen niet zo wauw vindt… maar ik zou niet willen dat ze dit weten want ik gun ze wel hun eigen plezier in hun eigen keuzes. Als ze er dan toch perongeluk achter zouden komen door zo een stomme fout zou ik me ook rot voelen.

Wellicht vinden ze mijn gekozen namen ook lelijk.. haha

Laat een smaakverschil je vriendschap niet in de weg staan!!

Succes

Yous -

Mis ik iets ?? Waarom zou deze naam pest gevoelig zijn??? Ik kan er niks pesterigs van maken??? Dus denk basisschoolkinderen ook niet… ja misschien de afkorting “Lak”? Maar ook dat voelt niet als iets heftigs in mijn oren. Als ik zie hoe stellig mensen zeggen dat ze de naam zielig vinden dan denk ik dat ik bepaalde informatie mis over deze naam. En stel dat ik idd die info mis, dan kan ik je gerust stellen…. haar leeftijdsgenoten zullen die info ook niet hebben.. haha.. lakmé zal vast een mooie toekomst tegemoet gaan. Geniet vooral van elkaar!!

Mokieke -

Dit zijn jouw “vriendinnen”? En nu nog na drie jaar zulke opmerkingen krijgen…?? Ik zou eens héél goed nadenken wie en wat jij in jouw leventje nodig hebt om gelukkig te zijn, want klaarblijkelijk vindt je dit nog lastig.

J. Versteeg -

@Senja, tja het is een naam die ik niet voor m’n kinderen zou kiezen, maar “Senja” zou ik ook zeker niet kiezen voor hen.

Wkh -

Bijzonder om te lezen dat iedereen het prachtig vind.Het lijkt bijna of we niet meer kritisch mogen zijn en alles maar mooi moeten vinden. Niet dat het gedrag van de vriendinnen netjes is maar dat ze een mening hebben over deze naam snap ik wel. Zou er aks kind niet blij mee zijn geweest ook.

Pien -

Die prachtige naam zou ik zeker niet veranderen. Maar grof gezegd wel die zogenaamde vriendinnen. Ik vind dit zo ongepast om dit zo te zeggen. Mijn dochter heeft ook een naam die heel weinig voorkomt, maar is daar nooit mee gepest. Denk goed na voor je de beslissing neemt.

Mascha -

Wat een z.g. vriendinnen zeg die zijn het niet eens waard om zo genoemd te worden.! Weg ermee.
Ik heb een naam gekregen van mijn moeder toen ik geboren werd waar nog nooit iemand van gehoord had en waar mensen tot op de dag van vandaag moeite mee hebben. Ik zit er niet mee mijn moeder is helaas heel jong overleden en het is het enige wat ik nog van haar heb en ik draag hem met trots.
Mensen moeten niet zo raar doen als iemand een afwijkende naam heeft.
Ik ben juist blij dat ik geen Suzanne, Anna,of Claudia heet.
Houd vast aan de naam van je dochter ik ben zelf nog nooit gepest met mijn naam dus laat het jullie niet aanpraten.
Succes verder en geniet van jullie dochtertje.

Irene -

Ik ben ook met opera opgegroeid en heb ook veel namen bekeken voor inspiratie. Maar ook uit de natuur of van mineralen en zelfs kleuren. (Uiteindelijk kozen we Viktor & Mascha)
Het gaat er vooral om of jullie er gelukkig mee zijn. En dat waren jullie al vanaf ze in de buik zat.
Daar gaat het om!
Juist een mooie bijzondere naam kan ze later helemaal eigen maken.
Bijvoorbeeld mijn zusje Agatha heeft een naam die bijna niemand heeft. Ook al is ze vernoemd naar mijn oma is hij nu helemaal van haar, en hij staat haar goed!
Zo zal het vast ook voor Lakmé zo zijn als jullie haar dat gevoel ook geven

Andjoe -

Lakmé, derived from “Lakshmi” (the Hindu Goddess of wealth known for her beauty) een mooiere betekenis kan haast niet. Ik vind het een prachtige (spirituele naam). Waarschijnlijk zijn je vrienden erg kortzichtig en staan ze niet open voor nieuw dingen. Tijd voor nieuw vriendinnen!

Hedwig -

Wat een vriendinnen zeg. Ik snap dat je niet elke naam mooi vind. Daar magje best eerlijk pver zijn maar dat gaat hin toch niks aan. Om daar zo’n ophef over te maken. Waar bemoeien ze zich mee. Ik vind het een prachtige naam. In India komt deze naam heel veel voor.
Jullie dochter heeft een prachtige naam. Ik zou de vriendinnen zeggen dat jij misschien hun namen niet mooi vind maar dat t jou keus is dat je hen geen toestemming hoeft te vragen. Wen dr maar aan.

Tineke -

Lekkere vriendinnen die sporen echt niet. Wil ik hier nog wel vriendin mee zijn.

Anne -

Het is een mooie bijzondere naam. Gewoon zo laten. Trek je niks aan van die vriendinnen. Als ze zo tegen je praten zijn het toch geen vriendinnen? Bah gemeen zoals ze doen

Eva -

Met zulke vriendinnen heb je geen vijanden nodig. Prachtige naam trouwens.

Wilma -

Prachtige naam, niets mee doen en vooral dit gevoel afsluiten.
Wat erg dat vriendinnen zich zo misdragen, een ander woord heb ik er niet voor.
Jou kindje krijgt nu al van alles mee van alle gevoelens rondom deze discussie.
Vergis je niet, hierdoor lopen jij en je kind al mentale schade op zonder dat je dit zelf doorhebt.
Blijf erboven staan met je volle gevoel.
Persoonlijk denk ik dat mensen die zich zo misdragen vroeger zelf de pesters waren.
De manier waarop ik zie dat iemand in de antwoorden al gelijk pestgedrag omtrent de naam bedenkt gaat zo makkelijk af.
Blijf bij jezelf en sta erboven, jij bent meer waard dan al die zogenaamde vriendinnen die de naam van jou kindje niet accepteren.
Heel veel sterkte.

Monique -

Een naam die je niet vaak hoort. Ik vind het prachtig. En zou het zeker niet veranderen.

Senja -

De reageerders vinden deze naam blijkbaar mooi . Ik vind het het klinken als een middel tegen constipatie of zo. Het woord ziet het al hard en onlogisch uit, maar dit als naam vind ik echt oerlelijk. Je hoort t al gebeuren: Lakmé, weg ermee…of Kakmee etc. Heeft ze geen tweede naam die gebruikt kan worden buiten de deur?

Liesje -

Laat de naam zoals deze is; vrijwel uniek. Ben er op slag verliefd op zelfs! Het is echt naar van je vriendinnen om zich op deze wijze uit te laten. Hun meningen zijn prima, die mogen wij hebben, echter proberen ze jou te overtuigen iets anders te kiezen. Foute boel, wat mij betreft! Lakmé is een prachtige naam, voor een waarschijnlijk even prachtig kindje! Ze zal jullie later dankbaar zijn. Moge zij even zachtaardig worden als haar naam doet vermoeden!

Rieneke -

En ja hoor weer één van de verhalen die hier sl eerder is geplaatst waarvan de reactie zijn verwijdert en opnieuw is geplaats.Dit verhaal was begin van het jaar ook al eens.
De zoveelste…

Els de Jong -

Geloof de leugen van de vriendinnen niet.
Wie zegt dat ze gepest gaat worden om haar naam. Grote onzin.

Fiene -

Het is een hele mooie naam! Niets meer aan doen.
En ik zou het zeker niet voor een ander laten veranderen.

Maar het valt mij wel op dat deze en de vorige berichten een tijdje terug er ook op stonden.
Geen inspiratie meer?

Yda -

Klopt, ik heb het ook al eens gelezen!

Joris -

Dit verhaal was begin van het jaar ook al eens geplaatst (op een net andere URL). Waarom zijn de 80+ reacties verwijderd en staat er opeens een nieuwe datum boven?

Reageer ook