Moeders mooiste, Vaders trots: verslag van een adoptie

moeders_mooiste.jpg
Het krijgen van een kind, lijkt soms zo eenvoudig, zo normaal, zo vanzelfsprekend. Zo erg dat je regelmatig de verspreking hoort: “Ja, we nemen ook kinderen.” Het is ook fijn, als je het krijgen van een kind zo “normaal” kunt vinden. Hoewel, wat is “normaal”. Hoe ouder je wordt, hoe meer je weet welke risico’s je allemaal langs zeilt als je “normaal” een kind wilt/krijgt/neemt.

Mijn eigen oma heeft er 15 binnen 19 jaar gebaard. Ja, daar zaten ook nog miskramen tussen. Na de eerste bevalling, had ze zo’n borstontsteking opgelopen, dat ze niet eens meer 10 kilometer vervoerd kon worden naar het ziekenhuis. Ze is toen thuis geopereerd. Dat was kantje boord.
Zelf heb ik die vruchtbaarheid van mijn oma geërfd. Ik heb het door mijn leven bij één kind gehouden, maar alles ging van conceptie tot en met bevalling van een leien dakje. Dit heb ik altijd als een groot geschenk ervaren. Het was voor mij niet vanzelfsprekend.

Later heb ik op het werk teams geleid, waarin aan de ene kant de een na de ander zwanger werd, terwijl er ook een teamlid inzat, dat een groot verdriet bij zich droeg, doordat zij niet zelf kinderen konden krijgen. Als leidinggevende voel je dan een heftige emotie in je team.

Zo wel in mijn familie als in mijn schoonfamilie kennen we ook pleegkinderen en adoptiekinderen. De rijkdom, maar soms ook zorg, waarmee deze kinderen hun ouders verblijden, is prachtig om te zien en te voelen. De kinderen zelf zie je opbloeien en ook soms strijden met hun biologische afkomst. Maar je ziet ook bloei en strijd in “normale” gezinnen.

Ik heb het adoptieproces van een collega redelijk mogen volgen. Daarom wilde ik ook graag dit boek lezen Moeders mooiste, vaders trots. Het bleek een prachtig, liefdevol en realistisch, warm en dapper boek. In dit boek geven 2 mensen ons de gelegenheid om hun echte, diepe emoties op een zeer teer moment mee te beleven. Daar kun je niet anders dan dankbaar voor zijn. Ik las dit boek tijdens de vele beelden en verhalen over het wel of niet adopteren uit Haïti. Ik las het ook in de wetenschap, dat deze 2 mensen op dat moment weer actief waren om hun gezin via adoptie uit te breiden. Door de intensiteit van het boek en het onderwerp voelde ik me met vele delen van de wereld verbonden.

Het boek Moeders mooiste, vaders trots is een bijzonder verslag van de lange weg naar adoptie.
Het is geschreven door beide ouders. Je kunt ook goed merken wie er schrijft. Deze dimensie vergroot de werkelijkheid en de diepgang van het verhaal.

Mark en Ilja Koolen hebben net als zoveel jonge stellen een diepe kinderwens. Als een zwangerschap echter uitblijft, komen ze in een langdurig en intensief medisch traject terecht. Tijdens de vele ziekenhuisbezoeken, die maar niet tot het gewenste resultaat leiden, wordt het verlangen om een kindje te adopteren uit het buitenland steeds sterker. Na moeizame bureaucratische procedures reizen Mark en Ilja af naar Kenia en sluiten Raf, een vrolijke dreumes van ruim een jaar, meteen in hun hart. Het duurt zes maanden voordat een Keniaanse rechter eindelijk toestemming geeft om Raf mee te nemen naar Nederland. Een periode waarin hun doorzettingsvermogen en geduld behoorlijk op de proef worden gesteld. Moeders mooiste, vaders trots is het bijzondere en openhartige verslag van de lange, avontuurlijke weg die Mark, Ilja en Raf hebben afgelegd om samen een gezin te kunnen vormen in Nederland.

Mark en Ilja Koolen komen uit Roosendaal en hebben elkaar leren kennen tijdens een werkvakantie in Australië. Ze wonen met hun zoontje Raf in de omgeving van Rotterdam. Mark is werkzaam in de financiële sector en Ilja is als moeder thuis druk met de zorg voor Raf. Hun verhaal is opgedragen aan Raf en zal andere ouders helpen de uitdaging van het adoptieproces aan te gaan.

Een gedeelte van de opbrengst van Moeders mooiste, vaders trots komt ten goede aan het Little Angels Network. Een organisatie die zich wereldwijd inzet voor kinderwelzijn en –rechten.

Ik kan dit prachtige boek van harte aanbevelen. Voor je het weet zit je midden in dit warme, intense, soms lastige, menselijke verhaal. Veel leesplezier!

Wil je wat “zien” van dit boek? Er staan filmpjes van Raf op www.waargebeurd.com
Moeders mooiste, vaders trots
Een bijzonder verslag van de lange weg naar adoptie
Mark & Ilja Koolen
The House of Books
ISBN 9789044325300
Verschenen: oktober 2009

Kerensa van der Douw (lees ook: www.levenvankerensa.blogspot.com )

Bestel dit bij bij Bol.com


Reageer ook