Merel verbiedt haar 17-jarige dochter om seks te hebben: “Als je niet klaar bent voor een kind, ben je niet klaar voor seks”

Als ik aan ‘geen seks voor het huwelijk’ denk, denk ik al snel aan (streng) religieuze gemeenschappen waarin dit eerder regel dan uitzondering is. Wat ik mij niet heb gerealiseerd, is dat er ook niet-religieuze ouders zijn die hun kinderen seks voor het huwelijk verbieden. Is het verstandig? Dat weet ik niet! Maar ik was wel heel benieuwd naar het verhaal van een moeder die haar kind verbiedt seks te hebben voor het huwelijk. Ik sprak Merel, de moeder van de 17-jarige Annelot. 

Makkelijke oplossing

“Veel van mijn vriendinnen snappen niet dat ik mijn 17-jarige dochter niet aan de pil laat gaan. Al hun dochters gebruiken hem wel, vaak vanaf het moment dat ze seksueel actief met hun vriendjes worden. Ik snap het ook wel: geef je dochter een anticonceptiepil en je bent bent van het gezeur af. Toch heb ik juist bewust de keuze gemaakt haar zowel de pil als seks voor het huwelijk te verbieden.”

Zelf een tienermoeder

Hoewel Merel deze beslissing niet vanuit religieuze overwegingen nam, zit er zeker een overtuiging achter. “Zelf raakte ik op mijn zestiende zwanger van Annelot. Ik zat nog op de middelbare school en was aan de pil. Maar goed, je weet hoe dat gaat… Je bent jong, je vergeet de pil zo nu en dan en hebt dan toch gewoon seks met je vriendje. Zo ook bij mij.”

Geen vader

Toen Merel er achterkwam dat ze zwanger was, vertelde ze het direct aan haar moeder. “Mijn moeder was enorm geschrokken, maar steunde mij in mijn wens het kind te willen houden. Ik heb mijn middelbare school afgemaakt, maar ben nooit gaan studeren. Mijn vriendje van destijds wilde er niks mee te maken hebben en ik moest dan ook alles alleen doen. Annelot kent haar vader nu dus niet en daar is ze vaak verdrietig om.”

Te jong voor een kind

“Annelot is mijn prinsesje en ik ben blij dat ze in mijn leven is gekomen, maar ik wens haar een betere toekomst toe. Ik wil dat ze gaat studeren, kan reizen met vriendinnen en zichzelf goed leert kennen voordat ze aan kinderen begint. Voor mij zijn seks en het krijgen van kinderen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ben je nog te jong voor een kind? Dan ben je ook nog te jong voor seks.”

Toch stiekem seks

Wat Merel zou doen als ze ontdekt dat Annelot tóch stiekem seks zou hebben? “Dan zou ik kwaad zijn. Woest! Ik heb mijn hele eigen leven opgegeven voor haar. Dit heb ik zonder zeuren gedaan, maar ik wil er wel alles aan doen dat haar niet hetzelfde overkomt.” Annelot is nu 17 jaar en woont nog thuis. Volgend jaar gaat ze studeren en wil ze op kamers in Groningen. “Wat ze dan doet, is aan haar. Ik hoop dat ze mijn verhaal onthoudt en de slimme keuze maakt: geen seks voor het huwelijk.”

Eigen beslissing

Annelot is het niet eens met haar moeder, maar houdt zich wel aan de regel. “Ik vind het een ongelofelijk domme regel, maar ik snap waar hij vandaan komt. Door het verhaal van mijn moeder ben ik me bewust van hoe snel het kan gaan. Ik heb momenteel geen vriendje, dus ik heb nu weinig moeite met de regel. Mocht ik dat in de toekomst wel hebben, dan neem ik mijn eigen beslissing. Natuurlijk met mijn moeders verhaal in mijn achterhoofd.”

Meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel!


Reageer ook