fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mijn zwager heeft zichzelf met Kerst uitgenodigd en nu zijn mijn dochters boos

Met Kerst hoort niemand alleen te zitten. Dat staat voor Carla als een paal boven water. Dus toen haar zwager Carlo haar vroeg of hij met Kerst mocht aanschuiven, aarzelde ze geen moment. “Maar mijn meiden willen het niet, ze vinden hun oom een fout type. ‘Als hij komt, komen wij niet’.”

Carla weet zich geen raad en heeft geen idee hoe ze dit alles moet terugdraaien of in goede banen moet leiden. “Carlo is de broer van mijn man Janus en sinds een paar jaar is hij single. Hij is nooit getrouwd, maar had wel een aantal lange relaties van een paar jaar. Toen Nelleke, zijn laatste ex, erachter kwam dat hij vreemdging was het klaar. Ze kwam er achter dat hij al tijden een relatie met het meisje uit de kantine had. Ja, meisje, het kind was geloof ik vijftien jaar jonger dan Carlo.” Nelleke bedacht zich geen moment, zette alle spullen van Carlo op straat en vroeg haar sleutel terug.

Hij maakt graag lichamelijk contact

“De relatie met het kantinemeisje strandde vrij snel na de breuk met Nelleke en sindsdien is hij single maar heeft dates bij de vleet. Het nare is dat hij met meiden scharrelt die net zo oud zijn als onze twee dochters en dat voelt toch een beetje raar. Een man van bijna vijftig die afspreekt met vrouwen tussen de 23 en 25 jaar is niet helemaal normaal toch? Bovendien maakt Carlo graag lichamelijk contact met vrouwen en raakt ze het liefst aan in de buurt van hun billen en borsten. Metoo lijkt volledig aan mijn zwager voorbij te zijn gegaan. Hij kijkt soms ook wel naar mijn dochters, maar die zijn gelukkig niet op hun mondje gevallen en hebben gelijk gezegd dat ze daar niet van zijn gediend. Sindsdien gedraagt hij zich wel anders, maar zij kunnen hem niet meer luchten of zien….”

Ik zeg, joh, schuif aan!

Normaal gesproken kan Carla het allemaal handelen en het goed vinden met Carlo. “Hij is al zo lang mijn zwager en zo nu en dan vind ik het ook een bla bla-figuur, maar het is een man met zijn hart op de juiste plek. Toen ik hem vorige week tegenkwam in het centrum ben ik een kop koffie met hem gaan drinken en hebben we bijgekletst. Hij vertelde dat hij op zoek was naar een leuke vriendin omdat hij het gescharrel met verschillende vrouwen een beetje zat wordt. Maar ook dat hij juist omdat de relaties vrijblijvend zijn op zoek is naar meer vastigheid. Een vriendin met wie hij leuke dingen kan doen. Kerst vieren bijvoorbeeld.” Voordat ze het in de gaten heeft antwoordt ze bevestigend als hij zichzelf uitnodigt voor het kerstdiner. “Hij was zo blij en zei dat hij er naar uitkijkt.”

Mijn dochters zijn woest

Janus vindt het prima dat zijn broer aanschuift. “Janus keurt het date-gedrag van zijn broer niet goed, maar ziet net als ik het goede in hem.” Als Carla het haar dochters mededeelt, breekt de hel los. “Ik was helemaal verbaasd over hun reactie. Allebei, in koor bijna, zeiden ze: ‘Wat? Carlo komt? Prima, maar dan kom ik niet’. In eerste instantie dacht ik dat ze een grapje maakten, maar ze waren bloedserieus. Ik pruttelde nog dat het zielig was om alleen met Kerst te zijn, het hielp allemaal niks. Mijn dochters waren vastbesloten en woest. Hoe ik het in mijn hoofd haalde om ‘die viezerik’ met Kerst aan tafel te laten zitten. Sinds die aanvaring hebben we het er niet meer overgehad, maar ik kan aan niets anders denken.”

Hoe leg ik dat nou weer uit?

Want Carla moet een beslissing nemen en daar heeft ze slapeloze nachten van. Hoe gaat ze haar zwager zeggen dat haar dochters het niet zien zitten om met hem aan tafel te zitten?  Wat moet ze antwoorden als hij naar de reden vraagt? “Het is alsof ik in een slechte film ben beland. Ik wil niemand voor het hoofd stoten, ik wil geen Kerst zonder mijn dochters, maar vind de gedachte dat Carlo met Kerst alleen zit lastig. Voor Janus is het geen issue: hij vindt dat onze meiden zich niet zo moeten aanstellen en dat Carlo is veranderd. Nu weet ik helemaal niet meer wat ik moet doen. Ik heb ‘ja-gezegd’ tegen Carlo en nu moet ik hem bellen en zeggen: ‘of nee, toch niet, Carlo, het komt niet zo goed uit’. Dat kan toch niet!”

Wat een nachtmerrie

Ze heeft nog maar een paar dagen de tijd om de boel te redden. “Wat moet ik nou? Met boodschappen doen reken ik Carlo toch maar mee want stel je voor dat de meiden zich toch bedenken? Wat een nachtmerrie is dit, daar zit je toch helemaal niet op te wachten zo vlak voor Kerst?”

Oei! Wat raad jij Carla aan? Vind je dat ze gelijk heeft dat niemand met Kerst alleen mag zijn, dus ook een zwager die dol is op jonge vrouwen niet? Of vind je dat Carla haar gezin moet beschermen en Carlo lekker een andere keer uitnodigen als haar dochters er niet zijn. Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Nicole Michalou via Pexels

Luna ziet op tegen de feestdagen: “Twee kerstdiners bij ons thuis en niemand die mij helpt”

opzien tegen de kerst

Het is bijna zover: kerstmis! Zelf kijk ik enorm uit naar de gezelligheid, lekkere etentjes en de warme sfeer in huis. Bij Luna is dat wel anders; zij ziet er juist als een berg tegenop. Elk jaar komt zowel haar eigen familie als haar schoonfamilie eten en laten haar achteraf in de zooi achter. Ze is het helemaal zat en is benieuwd of andere vrouwen hier ervaring mee hebben. Verder lezen

14 reacties

Emmie -

De aanwezigheid van “ome Carlo” geeft een onveilig gevoel. Je benoemt het zelf net als je man . Ik denk dat je het hele gebeuren goed aanvoelt, maar verbaas mij erover dat je een beroep doet op je dochters gemoed. Je zet jezelf in een impasse, je dochters niet. Je man geeft aan dat zijn broer verandert is. Verandering of niet.. niet iedereen is overtuigd. Dit heeft tijd nodig, doordrukken en afdoen als aanstellerij is niet passend.
Carlo heeft zijn imago en status zelf gecreëerd en in een weekje alles gladstrijken, voorbijgaan aan je dochters lijkt me geen strak plan

Jerry -

Ongelooflijk dat je zo’n viespeuk boven je dochters zet.

Anneke -

Ik zou uiteindelijk voor mijn dochters gaan
En mijn zwager de andere kerstdag

Elise -

Als het een buurman was geweest die op een seksuele manier naar je dochters had gekeken, had je hem dan ook nog steeds uitgenodigd?

Die ‘familie boven alles’ trope is echt te ouderwets voor woorden. Voor je dochters is het geen fijne kerst om te weten dat iemand naar hen zit te gluren tijden het diner, is het t waard om hem alsnog uit te nodigen omdat het ‘zielig’ is? Wat voor signaal geen je aan je dochters af? Goed je mannetje staan en geen man mag je een lustobject maken, ténzij het in je ouderlijk huis is en mama een stempel van goedkeuring geeft.

Daarbij vind ik het zwak dat je van de situatie ‘de oom vs de dochters’ hebt gemaakt. Het is jouw ongemakkelijkheid om de oom af te zeggen vs. je verantwoordelijk naar je dochters. Omdat jij niet wil toegeven dat je een fout hebt gemaakt zit je nu hun kerst te verzieken. Pak je ruggengraat er even bij en neem je verantwoordelijkheid.

Anna -

Ik zou mijn dochters serieus nemen. Waarom zouden ze zo reageren??? Eventueel ene dag de dochters en andere dag de oom laten langskomen? Mijn moeder nam mij ook niet serieus wat betreft een ‘vriend’ van de familie. Die man heeft mij misbruikt op mijn 10e… En al sta je misschien niet achter de beredenering van je dochters (vooropgesteld dat je de hele waarheid weet), neem hun zorgen aub serieus.

Desiree -

Beste Carla,

Als je beide dochters zo reageren zou ik het heel serieus nemen. Ze zijn volwassen maar als moeder zou ik toch willen dat ze ze zich bij mij in huis onveilig voelen. Ik zou met mijn meiden in overleg gaan wat ze willen dat ik tegen mijn zwager wel en niet zeg en vandaaruit met hem het gesprek aangaan. Ik schrok erg van de reacties waar de vrouwen als verwend aangegeven worden op het moment dat ze ervoor kiezen niet meer in contact te zijn met hun ‘vieze’ oom. Ik juich ze juist toe en jammer dan dat het ongemakkelijk is. Ze hoeven hun welzijn niet aan de kant te zetten, zeker niet als die man met zijn handen in de buurt zit van borsten en billen zit. Daar is hij zelf verantwoordelijk voor.

Anja -

Je wordt gemanipuleerd door je zwager. Lees maar eens goed terug wat je schrijft over het koffiedrinken. Je dochters hebben groot gelijk.

Harry -

Mij valt als eerste op dat de reacties van de mannen in de richting van “niet uitnodigen” gaan en van de vrouwen “wel uitnodigen”. Opmerkelijk omdat het juist om iemand gaat die zich tov vrouwen “niet gepast gedraagt. Maar ook ik zal geen verandering in bovenstaande brengen. Mij steekt het echter meer dat die man zichzelf uitnodigt. Had gedurende hele jaar wisselende contacten maar met Kerst een probleem? Los het even zelf op voor je familie hierover gaat lastigvallen.

Thomas -

Lieve Carla,

Als ik het goed lees zijn hoe dochters rond de 23/25. Wanneer zij zichzelf afdoen van een volwassen conversatie – vooral één die negatieve invloed heeft op jou als moeder – geen hun aan waar jouw grenzen liggen? Wanneer jij dit gesprek met jouw zwager niet aan wil gaan, is het misschien tijd voor jouw dochters om met jouw zwager in gesprek te gaan. Met welke uitkomst dan ook.

Een onveilige situatie is absoluut niet fijn voor ze en wanneer zij dit absoluut niet willen laat ze dan de confrontatie niet aan gaan… Evengoed, aangeven in welke situatie jij nu zit zou geen kwaad kunnen. Laat het je dagen aub niet opvreten en soms zijn er dit soort muren. Deze confrontatie lijkt niet de jouwe, maar die van je dochters…

Heel veel succes en heb een geweldige kerst samem!

Anna -

Ik zou eens op een rustig moment met je dochters in gesprek gaan; open met; dit gesprek is niet om jullie van mening te doen veranderen, ik wil jullie wel heel graag begrijpen, juist omdat ik een andere mening had. Is er iets dat gebeurt dat jullie willen vertellen? Of iets wat jullie willen vertellen onder een bepaalde voorwaarde (bijvoorbeeld, niet boos worden, niet aan papa vertellen etc).

Bart -

Lieve Carla,
Luister naar je dochters.

Jeanette -

Tijd om je dochters te laten kennismaken met het feit dat niet iedereen bij machte is iets van zijn leven te maken, maar dat het ook voor zo iemand fijn is ergens welkom te zijn. Het is de broer van hun vader, dus een beetje vriendelijkheid kan geen kwaad

Joris -

Ik snap de dochters volkomen. Als een oom (of welk ander familielid) op een foute manier naar je kijkt, zou ik daar ook niet meer mee aan tafel gaan. Keuzes hebben consequenties. De keuzes van Carlo leiden ertoe dat de dochters hem niet meer moeten, de keuze van moeder om zwager uit te nodigen leidt ertoe dat dochters dan niet komen. Met wie hebben moeder en vader het meeste en met wie hebben ze de oudste afspraak? Ik vind het heel raar om het gezelschap aan te passen, ook al ben je zelf de gastvrouw.

Anna -

Lieve Carla,
Ik denk dat je hier een punt moet maken dat het jouw huis is en dat je zelf bepaalt wie wordt uitgenodigd en welkom is. De reactie van jouw dochters is begrijpelijk, maar ik geloof dat hun eigen voorkeuren met wie zij kerst wel en niet willen vieren, hier niet van toepassing is. Jouw huis, jouw regels en als het bij je dochters was, dan bepalen zij uiteraard zelf. En jouw man kan het voorbeeld geven van henzelf, hoe zullen je dochters zich voelen als hun toekomstige familie hun eigen zus weigert?

Reageer ook