Damespraatjes Damespraatjes

Meghan onthult weigeren psychische hulp door koningshuis bij suïcidale en depressieve gedachten

Gisteren werd in de Verenigde Staten het interview van Oprah Winfrey met prins Harry en zijn vrouw Meghan uitgezonden. In aanloop naar de uitzending bleek al dat het een interview vol onthullingen zou worden. Maar wat we afgelopen nacht te horen kregen, was een stuk heftiger dan ik er zelf van had verwacht. Diverse vreselijke en kwetsende dingen kwamen naar voren en als we alles moeten geloven, dan begrijp ik helemaal waarom Harry en Meghan ervoor hebben gekozen het Britse Koningshuis de rug toe te keren en naar de VS te verhuizen. Hier de ‘hoogtepunten’ uit het interview. 

Suïcidale gedachten

Wat mij het meeste heeft geraakt, is het gesprek tussen Meghan en Oprah over Meghan’s mentale gezondheid. Al in de eerste periode na het huwelijk geeft Meghan aan dat het niet goed met haar gaat. Wanneer het tijdens de zwangerschap van Archie zo slecht gaat en ze suïcidale gedachten krijgt, vraagt ze om hulp. ‘Het instituut’ weigert deze hulp te geven en vindt het een slechte ‘look’ voor het paleis.

Je levert alles in

Op haar eigen initiatief hulp zoeken was lastig. “Dat gaat gewoon niet. Ik kon geen Uber bestellen in het paleis, zo werkt het gewoon niet. Je levert alles in: mijn paspoort, mijn rijbewijs, mijn sleutels”, vertelt ze. Zonder steun van het koninklijk huis gaat Meghan uiteindelijk zelf op zoek naar hulp. Echt vreselijk om te horen dat een zwangere vrouw zo ver weg van huis, zó weinig hulp krijgt terwijl ze aangeeft over suïcide na te denken. Het breekt mijn hart om dat te horen.

Verschillende paden

In het interview komen nog meer nare dingen naar voren. Zo zouden er tijdens de zwangerschap van Meghan zorgen zijn over ‘de kleur van de baby’ en zijn hier zelfs gesprekken over gevoerd. Ook onthult Harry dat zijn vader -prins Charles- zijn telefoontjes niet meer opneemt. Daarnaast is de band tussen hem en zijn broer is flink bekoeld. “Hij is mijn broer, we zijn samen door een hel gegaan. Ik bedoel, we hebben zoveel gedeelde ervaringen. Maar op het moment bevinden we ons op verschillende paden”, zegt hij.

Sterkte

Al met al vreselijke onthullingen. Het doet mij veel pijn om te lezen hoe naar er met dit stel is omgegaan. Er zijn altijd twee kanten van het verhaal (en de andere kant zullen we waarschijnlijk nooit te horen krijgen), maar dit is en blijft verschrikkelijk. We wensen Harry en Meghan veel sterkte toe en hopen dat ze in rustiger vaarwater terecht zullen komen.

 


Reageer ook