fb
Damespraatjes Damespraatjes

Saskia: ‘Mijn man verrast me met een hond terwijl ik daar absoluut niet op zit te wachten’

Nadat Teddy, het hondje van Saskia, twee jaar geleden doodging, nam ze zich voor geen hond meer te nemen. Daar dacht haar man Joop heel anders over en sinds een paar maanden woont herder Nero in het gezin. “Het is hels. Ik sta op het punt van een zenuwinzinking. Het is niet te doen met dat beest.”

Teddy was een schat van hond. Piepte zachtjes in het asiel toen Saskia met Joop kwam kijken. “We waren net gaan samenwonen en wilden graag een hond. Teddy was toen vermoedelijk een jaar. Een vuilnisbakkenras waarmee we gelijk een klik hadden.” De jaren met Teddy waren leuk, maar soms ook lastig.

As onder de appelboom

Toen de kinderen werden geboren en het gezin op vakantie wilde, was het niet altijd makkelijk om Teddy onder te brengen. “Op veel campings waren honden niet toegestaan en om je de waarheid te zeggen vond ik het ook wel even lekker een tijdje zonder Ted.” Altijd zorgde Saskia goed voor het beestje, liet hem uit, gaf hem eten en eens in de zoveel tijd bracht ze hem naar de hondentrimster. Het verdriet was groot toen Teddy overleed. De as van het beestje is in de tuin onder de appelboom uitgestrooid. “Natuurlijk was het in het begin wennen dat Ted er niet meer was. Maar alles went, dus ook het niet meer hebben van een hond.”

Dit is Nero!

Groot is de verbazing als Saskia’s man Joop op een goede middag met een herder aan komt lopen. “Met een grote smile op zijn gezicht zei ‘ie: ‘kijk, schat, dit is Nero. Wat denk je, kan deze harige viervoeter bij ons wonen?’. Ik wist niet wat ik moest antwoorden. De kinderen waren naar beneden gestoven en sloten het beestje al in hun hart terwijl ik met de twijfel in mijn lijf stond. Drie tegen één is een verloren zaak.” Als Saskia hoort dat Nero bij een collega van Joop woonde en daar het hele gezin ontregelde, schrikt ze.

Lees ook: “Ik ben die kwijlende honden van mijn schoonvader zo zat!”

Door het plantsoen

Nero sloopte de bank als hij alleen thuis was, buren klaagden over het eindeloos geblaf en postbezorgers gooiden de enveloppen voor de deur. “Nero terroriseerde de boel. Joop is in de veronderstelling dat wij dat beter kunnen en wil met de hond op cursus. Ik zie al met lede ogen aan dat ons hetzelfde lot staat te wachten als Joops collega. Nero is super fel, lief voor ons en de kinderen, maar een vreemde moet ‘ie niet. Ja, je komt wel binnen, maar je mag er niet meer uit.” De beloften van de kinderen dat zij Nero ook minimaal één keer per dag uitlaten wordt al snel verbroken en zo wordt Saskia dagelijks door het plantsoen getrokken.

Geen fiducie

“Nero is beresterk. Ik houd hem nauwelijks. De enige die hem in toom kan houden is Joop, maar ja, Joop maakt lange dagen en ik werk veel vanuit huis, dus wie is de bok? Juist. Ik.” De eerste irritaties van buren zijn al een feit; kleine kinderen zijn bang voor Nero en buren worden zijn geblaf zat. Een hondengedragstherapeute is al ingeschakeld, maar Saskia heeft er weinig fiducie in. “Nero is nu nog jong en wordt alleen maar ouder. Ik vrees dat wij hem ook niet kunnen houden. Ik word dood nerveus van iedereen die zegt dat de hond vals is en dat ze last van hem hebben. Als wij Nero niet meer willen, wie dan?”

Wie zorgt dan voor Nero?

Het is een behoorlijk dilemma, die herdershond. Saskia heeft in haar hoofd de balans opgemaakt, maar kan de knoop niet doorhakken. “Ik wilde geen hond meer, nu heb ik er opeens, een beetje tegen wil en dank, toch weer één. Eentje die niet gesocialiseerd is. De kinderen kijken nauwelijks meer naar hem om en Joop doet zijn best om hem te behouden, maar heeft gewoon te weinig tijd. Dus alles komt op mijn schouders. En ik heb er eigenlijk geen zin in. Maar dan? Waar moet Nero heen als wij niet meer voor hem zorgen?”

Lees ook: “Ik ben die kwijlende honden van mijn schoonvader zo zat!”

Is het leuk als je man je verrast met een huisdier? Wat raad jij Saskia aan? Moet ze even doorzetten tot het beter gaat met Nero? Of zeg je: eruit met het beestje, dat gaat ‘m niet worden? Praat mee in de comments onder dit artikel.

4 reacties

Alexandra -

Als honden gedragsdeskundige zou ik je zo willen helpen. Hond liefje is met de juiste sturing zo weer een fijne hond.
Ik werk anders dan vele. Hoe dan ook woon je vast ver uit de buurt.

Ik ken echter een geweldig goede gedragsdeskundige waar ik t geleerd van heb. Hun motto is elk diertje te helpen en ze halen elke hond van de euthanasie lijst af!
Naam contant op met animals faith die helpen je gegarandeerd verder

Rieneke -

Wat een schat van een man heb je.Jammer, dat de hond aanvoelt dat je hem eigenlijk niet wou.Dat voelt de hond en daar is zijn gedrag naar.
Neem een hondenfluisteraar volg zijn tips op en geniet dan lekker van het beestje.

Sandra -

Omdat jij er geen zin in hebt en het waarschijnlijk zo tegen op ziet voelt die hond alleen maar , weet je wat je moet doen .. je staat de volgende dag op met de moto ik ben zijn baasje/vrouwtje en ik ben de baas en mijn wil is wet .. hoppa die hond op gaan voedden … effe de puntjes op de I of je dat nu wil of niet … ik wou toen we onze tweede hond kregen op dat moment ook geen hond .. en dat voelde ze aan .. ze deed alles om mij te terroriseren .. en nu heb ik mazzel want ik was haar gedrag zo beu dat ik maar is keek dat het een hond was plaats van een zielig iets .. dus hop zelf cursus met haar gedaan bij een honden school en daar bij ook veel gekeken naar filmpjes op youtube .. en nu luisterd ze … begin met de standaard dingen zoals zit , en af , met wandelen .. volg (zodat hij naast jou loopt) , trekt hij dan draai jij je om .. dat vinden ze niet leuk en anders pindakaas onder je nagels .. dan ruikt dat lekker en blijven ze ook naast je lopen daarna zou je commando aan de voet en kom voor kunnen leren maar eerst de basis … en belonen bij goed gedrag dat kan honden snoepje zijn, maar ook even lekker spelen met een speeltje wat jullie samen kunnen doen .. en daarbij .. doet hij iets fouts niet gaan schreeuwen .. want daar heb je alleen je zelf mee de hond gaat dan echt niet beterde luisteren , zachte stem voor belonen .. zware domiante klanken bij fout gedrag ( niet schreeuwen .) probeer in alle tijden geduld en positief te blijven … maar wel de hond corrigeren leren wat goed is en wat fout is … en omdat jij meer thuis bent kan jij beter met de hond naar de honden school dan je man . 🙂 iig sterkte en succes .. maar probeer om te schakkelen van ik wil dat de hond na mij luisterd nou waar een wil is is een weg komt goed … laat je niet kisten .. laat de hond zien dat jij baas bent en laat de buren zien dat jij hem onder controle krijgt 😉

Joris -

Duidelijk communiceren. Zodra het beest aan kwam lopen was het eerste moment. Zodra afspraken geschonden werden het tweede moment. Nu de cursus niet werkt en iedereen om je heen klaagt is het derde moment. Je laat evident over je heen lopen. Je wilde geen hond. En je wil nog steeds geen hond. Zeg dat en laat je man kiezen tussen terugbrengen naar waar ‘ie vandaan komt of naar een asiel.

Reageer ook