Kunst uit Kazakhstan

kazakstan.jpg
Kazakhstan is een land in opkomst. Het land is actief op zoek naar betere en meer diepgaande banden met Europa en een van de manieren om dat tot stand te brengen is door het leggen van persoonlijke contacten én door kunst. Afgelopen zaterdag is de eerste grote overzichtstentoonstelling van Kazakhstaanse kunst in Nederland "From Astana to Amsterdam – Colours of Kazakhstan" in Amsterdam geopend.

De datum van de opening van de tentoonstelling – 21 maart – is tegelijkertijd de dag van Nowruz, het traditionele voorjaarsfeest in Centraal Azië. Dubbel feest dus dat gevierd werd met een grote variëteit aan traditionele hapjes en een voorstelling van de World Dance Group Voyage met de performance "Nomads, the Last Shelter".

De tentoonstelling toont de verscheidenheid van de kunst uit Kazakhstan: avantgardisme, abstractie, realistisch werk en prachtige gobelins gemaakt uit vilt.

De tentoonstelling is een initiatief van Zhanna Ensebayeva. Zij heeft een galerie in Astana, de "Has Sanat Gallery". Zhanna Ensebayeva vertelde de aanwezigen dat de tentoonstelling drie jaar geleden in Astana startte, en vervolgens een reeks van steden aandeed. Van Moskou ging het naar Warschau, vervolgens naar Berlijn, Stuttgart en München en nu naar Amsterdam. "We beleven nu een "Gouden Eeuw" wat betreft de kunst in Kazakhstan. Kunst is de taal van iedereen, en kunst bouwt bruggen. U kunt zien hoe mooi het land is en hoe mooi de vrouwen zijn" lichtte ze toe. De maakster van de inderdaad prachtige gobelins, Leila Osman was aanwezig, en gaf een korte toelichting bij haar werken "Komeet in Kazahstan" en "Schepping van de wereld".

Zhanna Ensebayeva werkte bij het maken en organiseren van de tentoonstelling samen met de National Cultural Foundation of Kazakhstan. In Nederland wordt de tentoonstelling begeleid door Caravan Cultura Foundation van Yelena Kharitonova, die eerder in Damespraatjes over haar werk vertelde. 

Kazakhstan is een reusachtig land, qua oppervlakte het negende land ter wereld en groter dan geheel West Europa. Het heeft een inwoneraantal dat te vergelijken is met Nederland, 15 miljoen, waarvan ruim de helft van Kazakhse origine en zo’n 30% Russisch. Kazakhstan is historisch vooral bekend van de Zijderoute, de karavaanroute tussen enerzijds China en Oost-Azië en anderzijds het Midden-Oosten en Europa. Vanaf de klassieke oudheid tot de late Middeleeuwen was de Zijderoute de belangrijkste verbinding tussen Oost en West. De oude cultuur van de nomaden en het feit dat zij door de zijderoute met verschillende beschavingen contacten onderhielden, heeft zijn weerslag op de Kazakhse cultuur, ook in de hedendaagse kunst. Die kunst is een symbiose van Aziatische met Russische en westerse invloeden. Kazahstaanse kunstenaars vertellen met hun werken de geschiedenis van hun land.

De tentoonstelling loopt tot en met 18 mei 2009 in Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Keizersgracht 633, 1017 DS Amsterdam. Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag en maandag van 11.00 tot 17.00 uur. Museumkaart en IAM-Amsterdamkaart gratis, diverse kortingskaarten.

Walter van Teeffelen

www.avantiproductions.nl

Meer informatie over Kazachstan, zie Kazachstan Reizen, de Kazachstan Specialist


Reageer ook