Damespraatjes Damespraatjes

Kritiek op The Crown: “Scènes zijn verdraaid en kunnen de monarchie schade toebrengen”

Vorige week verscheen het vierde seizoen van The Crown op Netflix. Oh, wat heb ik zitten genieten! In slechts twee dagen keek ik alle afleveringen en was ik even totaal van de wereld. Van de kostuums tot de artistieke shots en van de uitgesproken dialogen tot de subtiele lichaamstaal: het was het allerhoogste niveau. En hoewel het nieuwe seizoen zeer goed door kijkers is ontvangen, is er ook veel kritiek op de serie. 

Fictief

Het zou voor elke aflevering middels een disclaimer duidelijk moeten worden gemaakt dat de serie fictief is, zo stelt een groep prominente Britse politici, royaltywatchers en een goede vriendin van prins Charles. “Dit kan de toekomst van de monarchie schade toebrengen”, zegt het gezelschap tegen Daily Mail.

Disclaimer

De eis om meer helderheid van Netflix wordt onder andere onderschreven door Lady Glenconner (voormalige hofdame van prinses Margaret en een vriendin van prins Charles), Downton Abbey-regisseur Julian Fellowes en voormalig minister van Cultuur Karen Bradley. “Er moet in een disclaimer duidelijk gemaakt worden dat dit niet de realiteit is. Sommige scènes zijn verdraaid”, zeggen ze.

Toekomst van de monarchie

Diverse insiders vinden dat de serie te vaak feitelijke onjuistheden laat zien. “Dit kan de toekomst van de monarchie schade toebrengen”, zegt Baron Richard Dannatt. Hij is bang dat op deze manier de geschiedenis herschreven wordt. Ook de broer van prinses Diana, Earl Spencer, wordt niet blij van de serie. Zo zei hij dat hij zich ongemakkelijk voelde bij de show. “Ik ben bang dat kijkers zullen vergeten dat dit fictie is”, zei Earl Spencer.

Camilla Parker Bowles

Een van de verhaallijnen waar veel kritiek op komt, is die van Charles en Camilla Parker Bowles. In de serie lijkt het alsof Charles tijdens zijn huwelijk met Diana, Parker Bowles altijd is blijven zien. In werkelijkheid hebben de twee gedurende die periode jaren geen contact gehad. De makers van de serie hebben nog niet gereageerd op de vraag om een disclaimer toe te voegen.

Wat vind jij van het nieuwe seizoen van The Crown. Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Leuk om te bekijken: Scenes van The Crown naast de werkelijke beelden


Reageer ook