fb

Kookpraatjes: de perfecte appeltaart

franse_appeltaart1.jpg
Wie heeft er niet een recept voor appeltaart thuis. Het is 1 van de makkelijkste en lekkerste taarten om zelf te maken. Maar zoveel mensen, zoveel recepten. Maar wat is nu de lekkerste, mooiste, eenvoudigste? Ik doe er geen uitspraak over, zou me jullie woede niet op de hals willen halen 😉 Daarom vandaag een klassieker uit de Franse keuken:  open appeltaart, gebakken in een heerlijk zoet korstdeeg en afgemaakt met abrikozenglazuur. Het is geen oma’s appeltaart, maar wel een recept waarvan ik denk dat het nog vaak tevoorschijn gehaald gaat worden!

French style Apple pie

Je hebt nodig:
Weegschaal
Mengkom
Dunschiller
Appelboor
Deegroller
Mixer (optioneel) met deeghaken
Vlaai of pie vorm 26/28 cm

Voor de patee sucree:
200 gram bloem
50 gram fijne kristalsuiker
100 gram koude boter
2 eidooiers
1/2 theelepel vanille-extract, of een zakje vanillesuiker
snufje zout

Voor de vulling:
6 stevige handappels (Granny Smith, Jonagold)
citroensap
50 gram gesmolten boter
75 gram suiker

Optioneel:
Enkele lepels verwarmde en gezeefde abrikozenjam.

Patee sucree:
Doe alle droge ingredienten in een kom en voeg de koude boter in blokjes gesneden toe. Meng met je vingertoppen tot de structuur van paneermeel.
Voeg dan de eidooiers toe die je hebt losgeklopt met het vanille-extract. Alles goed mengen en even kort doorkneden.
Bovenstaande kan ook met de mixer of keukenmachine. Volg dezelfde werkwijze als handmatig, maar laat de machine het werk doen.
Verpak het deeg in folie of een boterhamzakje en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180C en vet de taartvorm in. Bestuif deze licht met bloem.

Haal de deeg uit de koelkast, bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit

Bekleed de taartvorm met het deeg, prik de bodem licht in met een vork en bestrooi met een klein beetje maizena of custardpoeder. Zet tot gebruik terug in de koelkast.

Schil de appels, snij de klokhuizen eruit en maak dunne schijfjes van de partjes. Schep deze door citroensap om verkleuren te voorkomen. Leg de appelpartjes dakpansgewijs in de met deeg beklede vorm. Bestrijk daarna met de gesmolten boter en bestrooi met de suiker.

Bak de taart 35 tot 45 minuten in de oven.

Optioneel:
Bestrijk de nog warme taart met de warme gezeefde abrikozenjam!
Serveer taart koud met een dot slagroom, of lauwwarm met een bolletje ijs! Binnenkort komen we graag met een recept voor een suikervrije appeltaart.

Enjoy!!

kookpraatjes.jpg
Nanette verzorgt de kookrubriek op Damespraatjes: “ Kookpraatjes”. Regelmatig presenteert ze een smakelijk en origineel recept,  zowel hartig als zoet en voorzien van leuke en handige tips. Nanette is ook bekend van haar boek Sugar Sweets Secrets dat vorig jaar bij uitgeverij Sciptum verscheen. 

 

 

 

3 reacties

Salamila -

De eerste keer lukte mij de deeg ook niet, was te droog. De tweede keer heb ik de boter niet koud maat zacht verwerkt. Veel beter! Het is een makkelijke recept, het resultaat beviel me zeer !

Claartje -

ik ben een tijdje aan het stoeien geweest met het recept, ben meerdere keren opnieuw begonnen met het deeg, maar het wordt geen samenhangend geheel. er is dus geen nette lap van rollen en ik heb het er uiteindelijk maar ingeplakt.
ik heb al véle taarten gebakken en probeer graag persoonlijke nieuwe recepten uit, maar dit heb ik nog niet eerder mee gemaakt.
het zoete van het deeg vind ik ook wat tegenvallen.
het eindresultaat is smakelijk, maar dat zit hem meer in het feit dat een appeltaart moeilijk te verpesten is.
geen recept voor mij in ieder geval, misschien dat een ander er meer succes mee boekt.

nouhaila -

het is lekker zonder citroensap

Reageer ook