Komkommers bij kaarslicht

Als je zoon actief  is bij literaire bijeenkomsten, dan word je wel eens verrast met een speciaal boek. Op mijn laatste verjaardag was dat zeker het geval. Hij was er trots op, dat hij het net op tijd had weten te bemachtigen. Het is dit keer niet alleen inhoudelijk speciaal, maar ook niet zo maar te verkrijgen merk ik. Het is een uitgave in de serie ‘City2Cities’ ter gelegenheid van het festival City2Cities: Internationale Literatuurdagen, Utrecht, dat 21-29 april 2012 plaatvond. Ik ga dit boekje koesteren.

Ja, wat denk je ervan als je mid vijftig bent, net gescheiden en dan van je zoon en schoondochter het boekje Komkommers bij kaarslicht krijgt. Ik heb welgemeend bedankt en het eerst eens even weggelegd. 💡

Tot een tijdje daarna. Ik heb ook nog 2 andere leuke boeken van ze gekregen, maar ben toch eerst hiermee aan de slag gegaan.

Komkommers bij kaarslicht brengt je 5 erotische verhalen van de auteur Mercedes Abad. (In een eerdere uitgave bestond het uit 10 erotische verhalen) Een Spaanse auteur, die als ik het goed begreep, gedacht heeft, dat vanaf dit boek haar moeder nergens meer van op zou kijken. Ik denk inderdaad als je dochter dit schrijft, dat je weet dat je alles kan verwachten.

Komkommers bij kaarslicht heeft humor, maar niet die je misschien in eerste instantie verwacht. Juist doordat het boek me iets anders bracht, dan ik verwachtte, heb ik het gretig gelezen. Het is leuk als iets niet is wat je direct ziet, en in schat. Verrassende verwikkelingen, het is recht voor zijn raap en door hoe ze het je vertelt, wilde ik verder en verder lezen. Een boek dat je even losmaakt en op diverse manieren raakt. Knap en prettig. Mercedes Abad neemt je gewoon even met haar verhaal mee.

Een inwendig ontploffende champagnefles, een penis als een staafmixer, Sherlock Holmes als lustobject en een man, die tijdens de orale daad klem komt te zitten tussen de dijen van zijn geliefde… Het erotische universum van Mercedes Abad is alles behalve gezellig. De absurd-humoristische verhalen uit haar debuutbundel Ligeros Livertinajes Sabáticos (1986) vestigden direct haar naam. Ze won er bovendien de literaire prijs De Verticale Glimlach mee. Enkele verhalen zijn opgenomen in deze bundeling Komkommers bij kaarslicht.

Mercedes Abad (Barcelona, 1961) werd in de jaren tachtig bekend met verschillende bundels korte verhalen. Het erotisch getinte Komkommers bij kaarslicht (1991) is in het Nederlands vertaald en in Spanje bekroond met de Premio La Sonrisa Vertical. Voor de veelgeprezen verhalenbundel Amigos y fantasmas won ze bovendien de Mario Vargas Llosa Prijs in 2004. In 2001 verscheen haar eerste roman Sangre waarin Abad op postmoderne wijze een moeizame moeder-dochterrelatie beschrijft. Naast verhalen en romans schrijft Abad ook toneelstukken en -bewerkingen.

Kortom: als je een uitgave van Mercedes Abad tegen komt, pak die kans dan! Ga er gewoon eens even lekker voor zitten.

Gegevens

Komkommers bij kaarslicht
Mercedes Abad
Vertaald door Ester van Buuren
Uitgave in de serie “City2Cities” ter gelegenheid van het festival Cities2Cities: Internationale Literatuurdagen, Utrecht, 21-29 april 2012
ISBN: 9789081445061
Verschenen: april 2012
Paperback
50 pagina’s

Het boekje kan worden besteld via City2cities.nl: [email protected]  € 6,50 inclusief verzendkosten

Kerensa van der Douw

Lees ook: http://levenvankerensa.blogspot.com

Volg Kerensa op www.twitter.com/KerensavdDouw

 


1 reactie

Helma Ketelaar -

Dit jaar ga ik voor Damespraatjes in ieder geval naar de opening en de slotbijeenkomst van City2cities. Wil je niet alleen via mij genieten en ook persoonlijk bijeenkomsten meeleven? KIjk op: http://www.city2cities.nl Het is beslist de moeite waard.

Reageer ook