Hanneke’s zesjarige zoon is nog niet zindelijk: “Het drijft ons tot waanzin”
Het is een enorme mijlpaal voor de meeste ouders: een zindelijk kind. Veel ouders zijn enorm blij dat ze hiermee uit de luiers zijn en dat het kind weer een stapje richting zelfstandigheid zet. De leeftijd waarop kinderen toe zijn aan het zindelijk worden verschilt enorm per kind. Zo zijn er kleintjes die al voor hun tweede verjaardag het potje weten te vinden, maar zeker ook kinderen die met een luier om naar de basisschool gaan. En die laatste groep wordt steeds groter.
Juffen verschonen
Eén van de kinderen die niet zindelijk was toen hij naar de basisschool ging, is de nu zesjarige Pieter. “Pieter zit in groep twee en is nog steeds niet zindelijk. Hij draagt nog een luier die door de juffen verschoond moet worden. Ik vind het echt heel erg voor de juffen, maar natuurlijk ook voor hem zelf” vertelt zijn moeder Hanneke.
Pienter kind
Pieter is een vrolijk jochie dat zich goed ontwikkelt. “Op het consultatiebureau kregen wij altijd te horen dat Pieter een pienter kind is. Hij kon al jong praten, liep voor zijn eerste verjaardag en had op jonge leeftijd al enorm veel gevoel voor de omgang met andere mensen. Zijn ontwikkeling verliep altijd volgens het boekje en vaak was hij zelfs sneller dan leeftijdsgenootjes.”
Geen zorgen
Dat het met zindelijk worden een ander verhaal zou zijn, had Hanneke niet verwacht. “Toen hij met drie jaar en negen maanden nog niet zindelijk was, maakte ik me weinig zorgen. Zijn groepsgenootjes op de crèche waren het op deze leeftijd wel bijna allemaal, maar die waren weer minder snel in andere dingen. Ook op het consultatiebureau hadden ze het idee dat het vanzelf goed zou komen.”
Gênant
Pieter mag de dag na zijn vierde verjaardag in maart voor het eerst naar de basisschool. “Met zijn luier om. Ik vond het mega gênant. De juf zei dat ik me nergens voor hoefde te schamen en dat zij er ook wel met hem mee aan de slag ging. De maanden verstrijken, maar helaas is Pieter aan het einde van het schooljaar nog steeds niet zindelijk.”
Hard oefenen
Op de laatste schooldag vraagt de juf van Pieter aan Hanneke of ze die zomer hard met hem willen oefenen op het zindelijk worden. “We waren al heel lang heel erg hard aan het oefenen, maar mijn man en ik namen ons voor om tijdens de zomervakantie nog een tandje bij te zetten. Pieter krijgt overdag geen luier meer om, we zetten overal potjes neer, gaan met een sticker-beloon systeem aan de gang en als we zien dat hij hoge nood heeft, brengen we hem naar het dichtstbijzijnde potje.”
Ten einde raad
De hele zomer wordt er met Pieter aan de zindelijkheid gewerkt, maar de moed zakt Hanneke in de schoenen als ze Pieter in september weer in luier naar school laat gaan. “De juf had er nu zichtbaar de pest in en vroeg waarom Pieter nog steeds niet zindelijk was. Ik ben in de klas in huilen uitgebarsten; ik was ten einde raad. We zijn de hele zomer het huis niet uitgeweest omdat Pieter om de haverklap in zijn broek poepte of plaste. We zijn zelfs niet op vakantie geweest omdat we bang waren dat dit de zindelijkheidstraining misschien in de weg zou staan. Een juf die dan op de eerste schooldag doet alsof wij er niks aan gedaan hebben, is dan echt het laatste waar je op zit te wachten.”
Naar de dokter
In overleg met het consultatiebureau besluiten Hanneke en haar man dat het misschien goed is dat een arts controleert of het geen fysiek probleem is. “Dat bleek niet het geval, alles zou het gewoon moeten doen. De arts drukt Hanneke en haar man op het hart dat het uiteindelijk goedkomt en dat ze rustig door moeten gaan met de zindelijkheidstraining. “Het ene kind is er nou eenmaal sneller aan toe dan het andere kind. Hoe drukker jullie je maken, hoe langer het vermoedelijk zal duren bij Pieter” zei hij.
Waanzin
Pieter is inmiddels zes jaar oud en is nog steeds niet zindelijk. “Het drijft ons vaak tot waanzin, maar het is niet anders. Pieter is een slim kind dat al veel kan en weet voor zijn leeftijd. Maar zindelijk worden? Dat nog even niet. Het komt wanneer het komt.”
Op respectvolle wijze meepraten over het verhaal van Hanneke? Dat kan in de comments onder dit artikel.
Foto door Kindel Media via Pexels
Machteld: “De dochter van mijn vriendin bedelt bij mij om geld”
Machteld is een vrouw met een groot hart, deelt graag en het woord gierig komt niet in haar woordenboek voor. Maar nu weet ze het even niet meer. De dochter van haar beste vriendin vroeg haar laatst om geld. Ze heeft geweigerd. “Ik wist niet wat ik hoorde, ik voelde me gewoon misbruikt……LEES VERDER”
15 reacties
Mijn zoon was ook tot 6,5jaar niet zindelijk ‘s nachts, en alleen overdag zindelijk mits stimulans tot plassen elk uur/twee uren en vaak al enkele druppels in de onderbroek tussen plassen voelen en aan toilet komen.
Wij zijn voor de nachtelijke zindelijkheid begonnen met een plaswekker, waarbij hij speciale onderbroekjes droeg die elke druppel kunnen voelen en vanaf het eerste druppeltje een alarm laat afgaan. Er is ook een heel beloningsstikkersystheem aan gekoppeld om het kind gemotiveerd te houden. De achterliggende werking zou zijn: de zenuwen die moeten voelen dat er geplast moet worden aanleren om het juiste gevolg er aan te geven: een reflex om wakker te worden en te gaan plassen.
Op nog geen drie weken was hij succesvol s nachts droog. Als uw zoon helemaal fysiek in orde is, vermoed ik dat het eerder ligt aan geen volledige respons-reactie op de sensatie. Het dwingende karakter van het alarm leert snel de juiste respons er aan te koppelen. Dit lijkt me ook overdag nodig bij uw zoon. Ik zou eens informeren bij de fabrikanten van de plaswekker, zij hebben een heel team van specialisten dat na zes weken s nachts onsuccesvol proberen, je ter hulp schiet. Misschien hebben ze ook een idee hoe je dit voor jouw zoon zou kunnen gebruiken? Succes
Bij ons hielp Wizzu de hersens ‘resetten’ en het plassignaal herkennen. Wizzu is een knuffel (en wekker) die alarm geeft zodra de onderbroek nat is. Maar omdat je als ouder ook een app krijgt, ben je er gelijk bij als het misgaat. Eerst blijf je compleet verschonen maar na een week of 3 bleef het bij druppeltjes in de onderbroek en op een gegeven moment dus droog. Wel prijzig, maar hij ons de redding na talloze andere methoden.
Mijn dochter was 6 en ook nog niet zindelijk van urine. Wel in de nacht maar overdag een ramp. Ik had al speciale onderbroekjes die langer droog bleven….plashorloge enz… medisch was niets mis zei het streek ziekenhuis het was psychisch…. Toch door laten verwijzen en op de eerste afspraak was het al meteen duidelijk…. ( ze moest plassen en plaste recht naar voren en de speciale wc gaf een veel te hoge druk aan) Een knik in plasbuis waardoor ze hard moest persen en daardoor een overgespierde blaas die ze niet kon tegenhouden…. Medicatie, operatie aan plasbuis en geduld…. (De spieren moesten weer tot rust komen) Langzaam werd het beter geen aandacht meer aan geschonken met hulp van incontinentieondergoed en ineens was ze toch zindelijk …. ze was 11
Jammer dat ze ons niet eerder serieus hadden genomen… half jaar eerder was ze nog geopereerd aan een liesbreuk dan hadden ze alles ineens kunnen fixen
Heb zelf als kind heel veel moeite gehad , aub ga zo snel mogelijk nog eens voor een tweede opinie is als kind een psychologische nachtmerrie waar je in zit , je wil dit kunnen want iedereen is in je teleurgesteld doch is er ergens iets waardoor dit niet lukt , geef je kind extra handvaten om hierin te slagen hij zal je eeuwig dankbaar zijn , of er nu medisch iets mis is of niet heeft extra hulp nodig
Onze zoon poepte nog in zijn broek op 7 jarige leeftijd. Erg frustrerend en we dachten zelfs dat hij het deed om te treiteren. We hebben hiervoor een psycholoog in het ziekenhuis bezocht en uiteindelijk heeft hij bij de fysiotherapeut in het ziekenhuis een soort training gehad. Hij kon de aandrang niet voelen en door training, spelenderwijs ( lichaamscontrole door te hockeyen) de rust nemen om op het toilet plaats te nemen heeft hij het onder
controle gekregen. Heeft veel stress weggenomen. Sterkte ermee!
Bij ons hetzelfde. Met 4 jaar met luierbroekje naar school. Echter de juf verschoonde niet, dat moesten wij komen doen. De poeppoli had goede adviezen, maar echt helpen deed het niet. Ik geloof echt dat hij het nog niet voelde. Uiteindelijk gebeurde dat wel, en toen hielpen de tips ook. Met 5 jaar en 3 mnd was hij zindelijk. Het gaat dus zeker ook bij jullie lukken.
Wij hadden een pleegkind dat maar niet zindelijk werd. Vijf jaar oud. Kinderarts kwam met het advies NIET gelijk verschonen ! En een gewone onderbroek onder het luierbroekje. Laat maar voelen dat ze nat en of vies zijn. En als het kind dan aangeeft dat niet prettig te vinden, op het toilet zetten en verschonen bij het toilet zodat ze die link leggen. En al na paar dagen begonnen we verschil te merken. Ging die op toilet zitten met z’n luier aan als die nat ging worden. En voor de grote boodschap na het eten vaste momenten ze erop zetten.
Als troost kan ik uit ervaring zeggen dat je zoon eens zindelijk wordt, bij mij duurde dat ik dag en s nachts zindelijk was tot mijn 21e jaar. Het advies om naar een plaspoli te gaan is het beste advies( in mijn tijd bestond zo iets niet) het bleek veel later dat ik aan adhd lijdt kan invloed hebben gehad maar daar kom ik nooit meer achter. Heel veel wijsheid en geduld
Inderdaad, laat je verwijzen naar poep en plas poli. Hier kunnen ze stapje voor stapje erachter komen wat er aan ten grondslag ligt. Eerst fysiek, daarna functioneel en psychisch als laatste stap. Onze dochter bleek adhd te hebben. Dat betekent niet automatisch dat je dan problemen op dit vlak moet hebben maar bij zo’n 10 % van kinderen met adhd is dit het geval. Dit zorgde bij haar voor het niet goed kunnen ervaren/herkennen van de plasprikkel. Het heeft daarna lang geduurd, maar het is uiteindelijk goed gekomen. Het is belangrijk om erachter te komen wat er speelt en tot die tijd te stoppen met het beloningssysteem. Een kind namelijk belonen voor iets waar hij (misschien) geen invloed op kan uitoefenen werkt alleen maar heel frustrerend. Heel veel sterkte gewenst!
Onze dochter is bijna 7 en heeft ook plas problemen.
We lopen op plas en poep poli in het zk en ze krijgt medicijnen.
Ze gaat stapjes vooruit.
Mijn dochter heeft luierbroekjes aan overdag op school en thuis zonder.
Bij spannende situaties zijn er meer ongelukjes.
We houden vol, het zal best goed komen!
Hallo wij hebben een dochter gehad die ook geregeld de broek nat had omdat ze zes keer per uur moest plassen , we zijn na alles uitgeprobeerd te hebben , ook hogerop gegaan want ik trok het niet meer met een vierde op komst en een kind wat er een hele stapel broeken door haalde per dag .
Na paar onderzoeken kwamen ze erachter dat ze een overactieve blaas had .en kreeg daar medicijnen voor : oxibuitinine of zoiets .binnen een week had ze alles op de rit , kon mezelf wel voor mn kop slaan dat we niet eerder hogeroo gegaan waren , ze is er best veel om gepest op school , omdat we ook niet eerder serieus genomen werden .
Hier zijn wij op dezelfde leeftijd en zijn begonnen via de kinderfysio met bekkenspecialiteit en al even op weg. Waarschijnlijk ligt het probleem hier in de darmen die de blaas verdrukt en hierdoor geen aandrang voelt. Hoe bedenk je dit, niet zelf maar de fysio wel. Maar ik zou wel hulp vragen nogmaals, onderzoek van darmen / blaas oid kan nodig zijn om je zoontje zindelijk te krijgen. Hou vol en je bent niet de enige 🫶🏻
Ga alsjeblieft een doorverwijzing voor een poep en plas polie vragen. Onze zoon van bijna 11 is ook niet zindelijk ondanks heel hard oefenen. En wij kregen in het eerste ziekenhuis ook te horen dat er medisch niks mis was. En dat bleek bij nader onderzoek wel. Degelijk van alles aan de hand te zijn. Vraag een verwijzing voor de poep en plas polie dit ligt niet aan jullie
Als dit een echt verhaal is… ga aub naar een reflexintegratie therapeut. Heel veel van dit soort dingen komen vanuit nog actieve primaire reflexen. Wanneer je helpt deze te integreren kunnen de juiste en snellere verbindingen in de hersenen worden aangelegd. Komt er rust en ruimte in het lijf van het kind. Dan kan ook stukje zindelijkheid groeien.
Bedenk het is niet alleen erg voor jullie maar ook beschamend voor jullie kind.
Zoek eens op masgutova mnri gids. Daarin kun je een behandelaar kn de buurt vinden
Hanneke -
De oplossing.
Koop een mooie grote wekker.
Die is voor hem, door hemzelf verantwoordelijkheid te geven.
Zo heeft de juf op de kleuterschool mij geleerd.
En het probleem was over.