fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kiki: ‘Mijn dochter van dertig heeft nog steeds geen relatie, straks blijft ze over’

Grote zorgen maakt Kiki zich om haar dochter Benthe. Bijna dertig is ze, maar nog steeds heeft ze geen steady relatie. “Dat is toch niet normaal? Ik vind dat ze er werk van moet maken, maar Benthe maakt zich niet druk en vindt dat ik me aanstel.”

Steeds weer die vraag van haar vriendinnen: ‘En? Hoe zit het nou, heeft je dochter al verkering?’ Kiki wordt er moedeloos van. “Benthe is altijd al een eigenzinnig meisje geweest. Haar vriendinnetjes van toen hadden al op heel jonge leeftijd verkering en Benthe vond dat stom. Niet dat ze jongens stom vond, maar ze kon maar niet begrijpen waarom haar vriendinnen zich al zo jong aan de ketting lieten leggen, want zo zag ze dat. Ze vond het veel leuker om lekker met de meiden op stap te gaan dan een hele avond op de bank met een jongen te gaan zitten. Klef doen kon altijd nog.”

Ach, ze is nog jong

Kiki maakte zich geen zorgen; haar dochter was immers jong en de wereld lag nog aan haar voeten. “Zelf ben ik jong getrouwd, ik was 21. Dat huwelijk hield geen stand en eindigde in een vechtscheiding. Ik nam me voor nooit meer te trouwen maar toen ik Wim, de vader van Benthe ontmoette was ik verkocht. Hij was de liefde van mijn leven en dat is hij nog steeds. Voordat ik mijn eerste ex-man leerde kennen, had ik wel wat vriendjes al gehad, ik was er ook vroeg bij. Automatisch dacht ik dat mijn dochter ook al vroeg met een vriendje thuis zou komen maar niets is minder waar.”

Ik wil ook een gezellige schoonzoon

De opmerkingen van Kiki’s vriendinnen worden vervelend als Benthe een jaar of twintig is en nog steeds geen partner heeft. Op feestjes komt ze steevast alleen binnen en Kiki voelt de blikken van familie en vrienden al in haar rug prikken. “Het lijkt wel of mensen denken dat het door mij komt dat mijn dochter geen relatie heeft. Maar je wil niet weten hoe graag ik zou willen dat ze een leuke man tegen zou komen. Benthe is nu bijna dertig en nog steeds heb ik geen gezellige schoonzoon, ik kijk daar echt wel naar uit.” Benthe lijkt nergens last van te hebben en heeft er geen moeite mee om ergens in haar uppie naar toe te gaan. “Ik wel, ik baal ervan dat ik me steeds maar moet verantwoorden voor haar bij mijn vriendinnen.”

Wat heeft ze nu weer aan?

Als Kiki haar dochter wijst op de verschillende datingapps, haalt Benthe haar schouders op. Ze wil er niets van weten. Kiki heeft wel een vermoeden waarom Benthe overblijft: ze kleedt zich altijd heel apart. “Ja, dat is het volgende waarvoor ik me schaam: haar uiterlijk. Benthe is in de basis een mooi meisje, maar ze kan zichzelf zo vreselijk toetakelen. Zo heeft ze jarenlang alleen maar zwarte kleding gedragen. Iedereen vroeg me of ze depressief was. Na haar zwarte periode volgde het oversized-tijdperk. Broeken, bloesjes, T-shirts en jurken waren veel te groot. Ze verklaarde dat ze niet van plan was haar vrouwelijkheid te laten zien en verhulde haar lichaam. Ik begreep er niets van en ze was het gespreksonderwerp van mijn vriendinnen. Vroegen ze mij waarom mijn dochter in van die tenten liep. Geen idee. Ik wist ook niet wat ik moest antwoorden.”

Alleen en gelukkig? Bestaat niet!

Momenteel hult Benthe zich in kleding uit de jaren vijftig. “Ze verschijnt op verjaardagen in petticoats en draagt haar haar in zo’n overdreven rol. De kleuren zijn mierzoet en tot mijn grote afgrijzen heeft ze een tattoo op haar rechter onderarm laten zetten: een pin up-girl. Nou je snapt dat er nu helemaal over haar wordt geroddeld.” Kiki vraagt zich af waarom Benthe zo anders is dan andere vrouwen en waarom ze geen relatie wil. Als ze ernaar vraagt, antwoordt haar dochter dat ze het prima naar haar zin heeft in haar eentje. “Ik geloof dat dus niet he, je kunt in je eentje toch niet gelukkig zijn? Dat bestaat niet. Niemand wil alleen zijn.”

Af en toe een scharrel

Hoewel Kiki twijfelt of Benthe de waarheid vertelt, zegt haar dochter dat ze wel zo nu een scharrel heeft. “Toen ik dat hoorde vroeg ik haar waarom ze niet gewoon op zoek gaat naar een vaste partner. Dat het echt veel leuker is om samen te zijn. Ook heb ik haar gezegd dat ze misschien dan wel iets aan haar uiterlijk moet doen omdat niet veel mannen van de stijl die ze nu heeft houden. Dat weigert ze. Met haar kleding wil ze zich onderscheiden en het maakt haar niet uit wat anderen daarvan vinden. Is het zo gek dat ik haar vraag een klein beetje rekening met mij te houden? Dat het voor mij echt heel naar is als mijn vriendinnen steeds maar opmerkingen over mijn dochter maken? Ik vind dat vernederend, maar een goed gesprek met mijn dochter daarover is onmogelijk.”

Hoe denk jij hierover? Snap je dat Kiki teleurgesteld is in haar dochter en het leuk zou vinden als er een schoonzoon op het toneel zou verschijnen? Of vind je dat Benthe lekker zelf moet weten hoe ze haar leven inricht? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

 

 

 

16 reacties

ij -

Jeetje wees trots op haar zeg.Ik heb ook een paar zonen die een prima leven hebben en single zijn Ik wens hun alle geluk en respecteer waar zij voor kiezen.

M -

Laat haar met rust.

Hmm -

Mensen, snappen jullie wel dat dit soort verhalen worden verzonnen elke dag. Gewoon een kerel van 48 die dit stukje uit zn duim zuigt en zorgt voor ophef😂

Linda -

Misschien kiest ze er bewust voor vrijgezel te zijn en misschien is ze gewoon de ware niet tegen gekomen en baalt ze er zelf ook van, des te vervelender dat er dan druk van buitenaf wordt gelegd en er een oordeel is. Wat een rot vriendinnen als ze zo over jouw dochter praten waar je bij bent notabene, dat had ik niet gepikt. Waarom kom je niet voor haar op? Het klinkt zo oppervlakkig bekrompen en egocentrisch. Wanneer heeft je dochter zich voor het laatst gehoord en begrepen gevoeld door jou? Mag zij zichzelf zijn bij haar eigen moeder? Het gaat niet om jou. Moeders hebben onvoorwaardelijke liefde voor hun kinderen. Althans zo zou dat moeten zijn. En het klinkt nou niet echt alsof je je zorgen maakt om haar geluk, maar meer om je eigen geluk en jouw idee van wat geluk is. Jammer dat je niet snapt dat er niet 1 juiste manier is om te leven en dat het volledig aan haar is. Zij hoeft zich aan niemand te verantwoorden voor haar keuzes. Wie denken jij en je vriendinnen wel niet wie jullie zijn, denkende het recht te hebben voor haar te bepalen hoe ze haar leven moet inrichten. Ik weet niet in wat voor wereld jij leeft, maar misschien wordt het tijd om wat contacten buiten je huidige kring op te doen om wat meer te snappen hoe de wereld anno 2022 in elkaar steekt. Als je je echt zorgen maakt om hoe je dochter zich voelt, dan sta je achter haar keuzes no matter what. Luister eens naar haar. Echt luisteren. En zet jezelf aan de kant. Het gaat niet om jouw gevoelens. Het is haar leven!

Me -

Wajow….er is echt gewoon TE VEEL fout aan heel deze post! Maar het draait allemaal om de moeder: zij wil een leuke schoonzoon, zij moet zich verantwoorden (AAN WIE?!)…verder kom ze alleen maar met commentaar over hoe haar dochter eruit ziet en zich kleed….niet jouw zaak!
“Ik wel, ik baal ervan dat ik me steeds maar moet verantwoorden voor haar bij mijn vriendinnen.” Waarom baal je? Zowel jij als je vriendinnen hebben geen zak te maken met wat je dochter met haar leven doet en zowel zij als jij bent niemand verantwoording schuldig!
“Ik geloof dat dus niet he, je kunt in je eentje toch niet gelukkig zijn? Dat bestaat niet. Niemand wil alleen zijn.” – Mens, waar maak je je druk om?! Ik ben 36 en nooit een relatie gehad en ook totaal geen behoefte aan. De maatschappij mag mij dan misschien “zielig” vinden of “niet normaal”, maar ik heb werkelijk het schijt aan wat de maatschappij zegt hoe ik mijn leven zou moeten leiden. Zoals ik al zei, geen partner, en ook geen kinderen (wil ik ook niet), ik kan doen en laten wat ik wil. Terug gaan studeren op je 34ste? Geen probleem, gaan we voor! Voor die studie naar het buitenland verhuizen? Hell yeah! Voor dezelfde studie de kans hebben om een half jaar te studeren in Australië? BRING IT ON! Die vrijheid is heerlijk! Wie weet wil de dochter ook wel zo leven. Of misschien heeft de moeder haar zo bekritiseert dat ze het niet durft/wilt/laag zelfbeeld heeft….zoals ze bezig is in het artikel zou ik het niet onmogelijk achten.

Rieneke -

Raare moeder ben jij. Je dochter zou voor jou moeten schamen i.p.v andersom. Wees blij dat ze niet haar leven laat lijden door wat anderen vinden en verwachten. Daar kan jij nog wat van leren!!!

Nicole -

Beetje belachelijk verhaal. waar bemoeit dat mens zich mee.

FTK -

Huh? Voor een van de belangrijkste beslissingen van haar leven moet Benthe rekening houden met de gevoelens van haar moeder?!! Dus dan maar een standaard man (alhoewel ik betwijfel of Benthe op mannen valt) die Benthe niet neemt hoe ze is en daarom net als haar moeder zichzelf in een ongelukkig huwelijk stort? Ze heeft het zelf meegemaakt en toch wenst ze niet het beste voor haar dochter. Ik begrijp het niet… Als moeder kan ik me echt niet voorstellen dat je van je kinderen vraagt om rekening met jou te houden in hun liefdesleven. Het gaat om het geluk van je kinderen, het draait niet om jou. Je hebt een mens op de wereld gezet om die verder te begeleiden op haar levensweg en van raad te voorzien als zij daarom vraagt. Je hebt niet kinderen gekregen om jezelf gelukkig te maken.

Miranda -

Ik ben blij dat mijn moeder niet zo is! Ik ben ook single maar ik ben veel gelukkiger dan heel veel mensen die een relatie hebben! Hoe kan deze moeder zeggen dat niemand gelukkig kan zijn die alleen is? Hier is het levende bewijs: ik ben het beiden: gelukkig en alleen! Ik moet er niet aan denken om een relatie te hebben!
En ik moet er niet aan denken om zo’n moeder te hebben die zich schaamt om de manier waarop haar dochter gelukkig is!
Kap daarmee, straks is je dochter je zo zat dat ze niet meer thuis komt!
En nog wat: zoek vriendinnen die niet over een ander praten en oordelen!

Alinda -

Serieus, moet je dochter zulke belangrijke levenskeuzes baseren op wat jij en je vriendinnen willen?
Het is heel simpel Kiki, zeg tegen je dochter dat je van haar houdt zoals ze is (als je tenminste van haar houdt, dat blijkt niet uit je verhaal). En dan kom je als de bliksem op voor je dochter tegenover je vriendinnen!
Het is háár leven! Ondertussen kan jij je af vragen waarom je zo afhankelijk bent van de mening van je vriendinnen. Het probleem ben jij en je dochter moet het van jou oplossen. Heel egocentrisch!

Sarah -

Wat vind de moeder belangrijker? Haar eigen gevoelens en niet de gevoelens van haar dochter. Zijzelf wilt geen opmerkingen van haar vriendinnen. Zij schaamt zich voor haar dochter. Dit lijkt mij een probleem wat bij de moeder ligt. De moeder is verantwoordelijk voor haar eigen gevoelens.

Hans -

Je zal maar zo’n moeder hebben…. Je dochter is oud genoeg en haar voortdurend confronteren maakt de relatie alleen maar slechter. En je vriendinnen…. Totaal niet belangrijk wat die zeggen.

Rens -

Pardon!? Je schamen voor je dochter om wie ze is!? Ze moest zich schamen die moeder, voor zichzelf. Doe eens normaal! En die vriendinnen ook! Laat die meid, half Nederland is met 30 niet bezet. En diegene die dat wel zijn, daar is de helft straks weer van gescheiden of ongelukkig. Alleen maar super tof dat ze zo lekker zichzelf is. Verwacht die moeder dat ze zich gaat aanpassen, anders voor doen dan ze is en ongelukkig zijn, alleen maar om in dat bekrompen wereldje te passen!?

Jeanette -

Wat een zemel, die moeder. Wees gewoon trots op je dochter’s eigenzinnigheid

Maja -

Waar bemoeit moeder zich mee dochter is 30 lijkt of ze Ich schaamt voor dochter. Niet elke man is geschikt voor een relatie wat is haar liever een blije dochter en alleen of een ongelukkige die aan een verkeerde partner heeft. Lijkt wel of die schoonzoon bedoeld voor vermaak moeder

Joris -

“Grote zorgen maakt Benthe zich om haar dochter Benthe”. Daar gaat iets mis.

Verder is moeder wel een slappe zak. Als je er last van hebt, spreek je je vriendinnen erop aan. Laat je dochter lekker haar eigen leven leiden.

Reageer ook