Keukenhof, blog Paul

Het is alweer voorbij: Keukenhof-weer! Die enorme tuin vol voorjaarsbloemen die generaties lang gezinnen, verliefde stelletjes en toeristen naar deze tuin trekt. Eind mei is de Keukenhof gesloten, alle bollen zijn dan wel uitgebloeid. In drie maanden tijd hebben dan honderdduizenden mensen dit bloemenparadijs bezocht.

Een paar jaar geleden fietste ik er in de zomer langs, op weg naar Vezelay. Ik zei tegen mijn lief, dat het wel weer eens een keer tijd werd om er niet alleen langs, maar ook naar toe te gaan. Aldus geschiedde. Toen we de poort voorbij waren belandden we al snel in het oudste gedeelte van de hof, met glooiende gazons tussen de bomen, vol narcissen en tulpen. In één tel kwamen mijn herinneringen als klein ventje aan de hand van mama en papa weer terug: Een en al magie. En er was niks anders te beleven dan het rondlopen tussen en kijken naar bloeiende bloemen. De een nog prachtiger dan de ander.

Na een paar honderdduizend tulpen begon ik meer en meer om mij heen te kijken, raakte prompt mijn lief kwijt in een veld witte tulpen, look en lissen. Niks aan de hand, het roepen zou ongetwijfeld wel een keer beginnen. Er liepen stellen rond, hand in hand, paartjes fotografeerden elkaar en lieten zich op de plaat zetten, er werd gelachen en veelvuldig gekust. Een romantische tuin die Keukenhof, behalve als je uit een japanse bus wordt gezet voor een uurtje snelwandelen met een parasolletje boven je hoofd!

Het was opvallend hoe de gemoedsgesteldheid van al die bezoekers door die bloembedden werd beïnvloed. Glimlachende, verliefde en vrolijke mensen zonder enige nurksheid of irritatie bij elkaar of over hun omgeving.

Dát zou een mooie maatschappelijke therapie zijn: Iedereen 1x per jaar naar de Keukenhof en minister Schippers kan weer een miljard inverdienen op de gezondheidszorg.

Enfin, we moeten nu weer wachten tot komend voorjaar. Eerst maar eens lekker de zomer vieren.

Ook niet erg. Kom lief, op naar die tuinen-grootgrutter voor de zomerplantjes!

Paul Eykenduyn is loopbaancoach en geeft trainingen Mindfulness en The Work.

Zie www.eykenduyncoaching.nl

Lees ook de andere columns van Paul

 


Reageer ook