fb

Kerstrecept voor Brownietaart met witte chocolade crème en frambozen

Met de feestdagen voor de deur is het weer tijd om de lekkerste recepten te verzamelen. Hier begin ik meestal in november al mee en zo weet ik zeker dat ik voor de feestdagen genoeg goddelijke food-inspiratie tot mijn beschikking heb. Sommige recepten bedenk ik zelf en het is dan ook slim om deze al voor het kerstdiner te proberen om missers te voorkomen. Zo ook deze brownietaart met witte chocolade crème en frambozen. Mijn familie mocht hem tijdens een lunch voorproeven en zij waren unaniem: deze taart willen we bij het kerstdiner ook! 

De brownietaart

Deze brownietaart is zacht en zit bomvol chocolade. Hij is flink machtig, maar juist dat  maakt hem zo lekker. Heerlijk bij de koffie tussen de middag of na een bijzonder diner. Met het fruit kan je variëren. Ik koos voor frambozen, maar ook mango of perzik zijn hier heerlijk bij.

Benodigdheden

Brownietaart 

  • 200 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel bloem
  • 5 eieren
  • 200 gram Blue Band Cake & Koekjes margarine (pakje)
  • 250 gram suiker

Garnering

  • 200 gram witte chocolade
  • 500 gram roomkaas/monchou
  • 250 milliliter slagroom
  • 400 gram frambozen
  • Poedersuiker

Verder

  • Hoge taartvorm met diameter van ca. 20 centimeter

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de taartvorm in.

2. Smelt de pure chocolade met de margarine au bain-marie. Wanneer hij helemaal gesmolten is roer je er de suiker doorheen. Zet 5 minuten opzij om het een beetje af te laten koelen.

3. Meng één voor één de eieren door het chocolademengsel. Roer door met een houten lepel of spatel. Voeg ook de bloem toe en roer door het mengsel.

4. Giet het chocolademengsel in de ingevette bakvorm en zet hem voor ongeveer 60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

5. Maak ondertussen de witte chocolade crème.

6. Klop de slagroom. In een andere kom doe je de roomkaas en deze klop je met een mixer tot een egale massa.

7. Smelt de witte chocolade au bain-marie. Doe de slagroom en de gesmolten witte chocolade bij de roomkaas en roer rustig door met een spatel.

8. Neem 150 gram frambozen en prak deze fijn in een bakje. Schep hier 4 flinke eetlepels uit de bak met de chocolade crème bij en roer goed door. Zet zowel de chocolade crème als de chocolade-frambozen crème afgedekt in de ijskast.

9. Na 60 minuten haal je de brownietaart uit de oven. Laat deze een uur afkoelen.

10. Snijd over de breedte in tweeën. De bovenkant is nu los van de onderkant.

11. Besmeer de onderste helft met een dikke laag frambozen creme en leg hier de bovenste laag op.

12. Besmeer de brownietaart voorzichtig met de helft van witte chocolade crème. Zet de taart een uur in de ijskast en besmeer met tot slot nogmaals met de laatste helft van de witte chocolade creme.

13. Garneer de taart met frambozen en poedersuiker.

Geniet ervan!

Stukje over? Lekker bewaren. Lees hier hoe lang een taart bewaren verstandig is!

Lijkt jou dit ook zo lekker?

En? Loopt het water jou ook al in de mond bij het lezen van dit recept?

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van ‘alles in balans’. Over het algemeen eet ik graag gezond en bewust, maar ik geloof er ook heilig in dat het soms enorm goed is om de teugels bewust te laten vieren. Een paar glazen van je favo wijn op vrijdagavond, een super romige kaaspasta om op woensdag het midden van de week te vieren en in de vakantie soms even lekker helemaal niks aan sport doen. Het maakt je een gelukkiger mens. Mij wel in ieder geval.

Om ook in deze kersttaart de balans weer enigszins terug te brengen, hebben we voor margarine in plaats van roomboter gekozen. Dit is naar mijn idee een mooie manier om de taart toch iets minder verzadigd vet en meer onverzadigd vet binnen te krijgen.. Het blijft geen dieet-maaltijd (hoort ook niet tijdens de kerst naar mijn idee), maar je moet natuurlijk winst pakken waar dit kan! Ook het toevoegen van fruit geeft de taart vitaminen en helpt je bij het bereiken van je optimale fruitinname. Altijd alles positief proberen te bekijken ladies.

25 reacties

chocolade hart -

Wat een heerlijk recept, het water loopt me in de mond.

Will -

Heerlijke recepten, vooral die lekkere taart.

van erum maria louisa -

dikke toasten broodjes maken in de oven met wat olijf olie op en dan lekker dik de wild patee op smeren andere patee is ook lekker

Isa Roos -

300 gram couscous
Kippenbouillonblokje
300 gr kip (of met kerst kalkoen)
snuf kaneel
Bakje granaatappelpitten
Munt
Peterselie
50 gram feta kaas
Becel bakboter
Zout

Snijd de kipin stukjes. Doe de kalkoen in en kom en kruid met een snufje kaneel en peper en zout. Laat de couscous wellen en voeg een ½ bouillonblokje en een eetlepel olijfolie toe aan het water. Verhit een pan met Becel bakboter en bak de kipstukjes bruin.
Roer de couscous los. Roer de granaatappelpitjes door de courscous (ik hou van veel, maar dat hoeft niet natuurlijk). Hak de munt en de peterselie fijn en schep de kruiden ook door de couscous. Vul glaasjes of schaaltjes met de couscous en kruimel er een beetje feta over. Leg de kipstukjes er bovenop. Smakelijk!

Tatiana Lopes -

Zalmtaart met verse mozzarella – Super lekker !!
Meng de bloem met de venkel en breng op smaak met zout. Voeg BECEL MET ROOMBOTER toe in kleine stukjes en roer tot het mengsel luchtig is. Voeg de wijn toe. Vorm een bal en laat het deeg staan. Oven – 180 ° C.
Breng de zalm op smaak met zout, gemalen peper, ui, courgette en citroensap.
Smelt de BECEL MET ROOMBOTER, voeg de ui, de courgette toe en bak tot de groenten gaar zijn. Voeg de uitgelekte zalm toe en laat 5 minuten koken.
Lijn een taart met het deeg en bak gedurende 20 minuten.
Schep de zalm in een vork, zout met het meel en besprenkel met de melk. Breng op smaak met peper en nootmuskaat en laat indikken. Giet de vulling in de taart, bestrooi met de noten en de kaas.
Oven ongeveer 35 minuten. Bon apetite !

Ina -

Wij moeten goed letten op vetten en suikers i.v.m. gezondheid. Wat voor ons een traktatie is op Kerstmorgen, is een verse spelt-of volkoren spijsboterham (voor één keertje!) en daarop een heerlijk laagje walnootboter van Becel. Een glaasje versgeperste sinasappel, een zachtgekookt eitje en een kopje groene thee en genieten maar van deze heerlijke kerstboterham met een lekker verantwoord notig smaakje van Becel!

Wendy van Zetten -

Appel-Kokoscake

Ingredienten:
160 gr bloem
3 eieren
40 gr kokos
125 ml yoghurt
40 gr gesmolten Becel kokosboter
100 gr suiker
1 vanillesuiker
Half zakje bakpoeder
4 appels
Poedersuiker en extra kokos
Abrikozenjam

Bereiding:
Mix de eieren met de suiker. Voeg de yoghurt toe en de kokos, bloem en bakpoeder. Dan gesmolten boter erbij en goed mixen. Doe in een bakvorm van 26 of 28 cm en druk de appelschijfjes erin. Bestrooi met kokos en poedersuiker. Bak 30-40 minuten op 175 graden (afhankelijk van de vorm). Bestrijk daarna met gesmolten abrikozenjam

Een echte aanrader en heerlijk voor de kerst bij het nagerecht of koffie nu maar hopen.

Lies -

Ik heb een heerlijk recept voor de chocoladetaart uit mathilda (Roald Dahl) waar de kokosboter denk ik heeeeel goed in zou passen! Dan voeg ik er gelijk aardig wat extra kokos aan toe 😉

Anneliese de Waal -

Wit brood uit de oven

Zelf toevoegen
500 gram bloem
10 gram zout
8 gram droge gist
3 deciliter lauwwarm water
1 theelepel suiker
20 gram roomboter op kamertemperatuur
olijfolie (ongeveer 3 theelepels)

Keukenbenodigdheden
mixer of keukenmachine met deeghaken
plasticfolie
broodblik (of langwerpig cakevorm)
bakkwast

Zo ga je te werk
1.Zeef de bloem in de kom van de mixer en strooi het zout langs de rand van de kom bij de bloem.
2.Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Doe de gist, water, suiker en boter in het kuiltje.
3.Gebruik de deeghaken en zet de mixer aan. Laat de mixer 5 minuten draaien, totdat het deeg van de kom los komt. Zet de machine na 5 minuten stil en haal het deeg dat aan de deeghaken vast zit los en doe dit bij de rest van het deeg in de kom. Laat de mixer nog 10 minuten draaien.
4.(Als je geen keukenmachine of mixer hebt roer je alles met een houten pollepel door elkaar in een grote kom tot een nattig deeg ontstaat. Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Keer het deeg om op het werkblad en het ongeveer een kwartier lang. Kneed net zo lang tot er een samenhangend deeg ontstaat.)
5.Zet ondertussen een grote kom klaar. Doe 1 theelepel olie in de kom. Smeer de kom in met de olie. Gebruik hiervoor een bakkwastje
6.Wanneer het deeg goed gekneed is maak je er een grote deegbal van. De bal leg je in de kom. Draai de deegbal even twee keer om. De hele oppervlakte van de deegbal moet goed bedekt zijn met een flinterdun laagje olie.
7.Bedek de kom met het deeg met een stuk plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen. De gist gaat nu lekker groeien en het deeg zal rijzen. Dit wordt de 1e rijs genoemd. Na een uur wachten zal het deeg in volume verdubbeld zijn.
8.Bereid de broodvorm voor. Gebruik hiervoor een broodblik of een langwerpige glazen ovenschaal of cakevorm. Smeer de broodvorm in met olie. Gebruik hiervoor een bakkwastje.
9.Smeer een dun laagje olie op het werkblad en stort het deeg hierop.
10.Druk het deeg met de toppen van je vingers plat tot alle lucht eruit is. Het deeg moet ongeveer 1 tot 2 cm dik blijven. Rol het deeg op tot een rol. Leg de deegrol in de voorbereide broodvorm.
11.Bedek de deegrol in de broodvorm met een stuk plasticfolie. Laat het brood weer een uur rijzen. Dit is de 2e rijs. Het brooddeeg moet in volume verdubbelen.
12.Wanneer het uur voorbij is, doe je de oven aan. Verwarm de oven voor op 220 °C.
13.Doe het brood in de voorverwarmde oven. Bak het brood 40 minuten in de oven op 220 °C. Het brood is klaar wanneer er een mooi goudbruin korstje is ontstaan.
14.Haal het brood na de baktijd uit de oven. Haal het brood uit de vorm. Laat het brood op een rooster afkoelen voordat je het aansnijdt.
15.Snijd brood altijd aan met een goed kartelmes. Daar kan je mooi sneetjes mee maken. Dit brood is er lekker voor een heerlijke boterham met beleg. Het is ook heel geschikt om wentelteefjes of tosti’s mee te maken.
16.Maar, geduld is een schone zaak. Laat het brood op een rek helemaal afkoelen voor het aansnijden. Hierdoor droogt het brood niet snel uit.

Tip van Oma
Zelfgebakken brood bevat geen e-nummers die het brood langer vers houden. Bij zelfgebakken brood is het belangrijk om het brood eerst goed af te laten koelen voor je het aansnijdt. Dat voorkomt uitdrogen van de kruim.

Jo’s Daughter -

Kerst Vlaai met Kersen

100 gram dessert rijst
5 deciliter melk
1 zakje vanillesuiker
Mespunt zout
2 eieren
50 gram suiker
1 el custard poeder
50 gram Becel margarine

Kook de rijst in de melk met de vanillesuiker & zout. De gewone suiker loskloppen met de eieren en custard poeder. Roer de eiermix met de Becel margarine door de rijst. En maak nu de bodem van de Kerst vlaai.

1/2 pak witbrood mix
1 deciliter lauwwarme melk
25 gram Becel margarine
1 eetlepel suiker
1 losgeklopt ei

Kneed van de helft van het losgeklopte ei, en de overige ingrediënten voor de bodem een soepel deeg. Laat het in plasticfolie gewikkeld 15 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm de oven voor op 190 graden C. Vet een vlaaivorm in met Becel margarine. Bekleed hem met het deeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bestrijk de rand met het overgebleven halve losgeklopte ei. Vul de bodem met de nu koude rijstmix. Bak de vlaai in het midden van de oven in 30 minuten gaar.

1 pot kersen op sap
Kaneelpoeder naar smaak

Serveer hem met de kersen, uit de uitgelekte pot. En bestrooien met kaneel naar smaak voor het extra Kerstgevoel 😀

Charlotte -

Christmas Pineapple Cheesecake

1 1/2 kop liga (naturel) kruimels
3 eetlepels kristal suiker
1/3 kop Becel met kokos olie & amandel olie

227 gram monchou
1 zakje klopklop
1/4 kop poedersuiker

1 groot blik ananas uitgelekte stukjes

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Meng de ligakruimels met de kristalsuiker en de Becel. Vul een grote springvorm met dit mengsel en druk het stevig aan met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 10-12 minuten en laat afkoelen. Meng de monchou met de stijfgeslagen klopklop en de poedersuiker. Verdeel dit mengsel als een gladde laag op de afgekoelde bodem. Verdeel hierover de stukjes ananas en zet de Chrismas Pineapple Cheesecake een paar uur in de koelkast om op te stijven. Enjoy & Merry Christmas everyone!!!

Anne van Leeuwen -

Zwarte bonen brownies;
100 gram dadels
250 gram uitgelekte zwarte bonen uit blik
2 eieren
2 scoops (26 gram) vanille eiwitpoeder
14 gram honing
45 gram cacaopoeder
2 theelepels bakpoeder
10 gram kokosolie

Verwarm de oven op 175 graden. Week de dadels een kwartiertje in kokend water en haal de pit eruit. Blend alle ingrediënten (behalve de kokosolie) in de blender totdat dit een egaal mengsel is.

Vet het bakpapier in met de kokosolie en leg deze in de bakvorm. Giet het mengsel in de met bakpapier bekleedde bakvorm en stop de bakvorm in de oven voor ongeveer 25 min. Kijk of de brownie goed gaar is door er met een satéstokje in te prikken. Is deze nog nat? Dan nog heel even in de oven doen! Persoonlijk vind ik hem lekkerder als de brownie nog een beetje nat is. Ik bak hem daarom niet langer dan 20 minuten.

Mylene van Willigen -

Gevulde pompoen-

2 el olijfolie
1 ui
150 g zilvervliesrijst (pak 400 g)
50 g blanke rozijnen
4 takjes tijm
150 gorgonzola
1 pompoen

Snijd de uit fijn. Verwarm de olie in een pan en bak de ui 3 minuten. Voeg de rijst, de rozijnen en 300 ml water toe. Breng aan de kook en laat de rijst op laag vuur in 8 minuten gaar worden. Ris de blaadjes tijm van de takjes en schep door de rijst. Snijd de gorgonzola. Voeg de kaas toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de bovenkant van de pompoen (ongeveer 10 cm). Deze gebruik je later als deksel. Verwijder de zaadjes en de draderige binnenkant met een lepel. Vul de pompoen met de rijst en leg de deksel erop. Zet de pompoen 45 minuten op een bakplaat in de oven, tot hij gaar en zacht is. Zet de pompoen op tafel. Verdeel de rijst over de borden en schep de binnenkant van de pompoen mee.

Variatietip:
Tijm smaakt ook lekker over geroosterde groenten, zoals aubergine en courgette. U kunt de pompoen ook als hoofdgerecht eten. Serveer hem dan met brood en een groene salade van eikenbladslamelange (zak 200 g) met Sladressing balsamico (fles 270 ml).

Xaviera Jamie Jansen -

De Damespraatjes originele Kerst tulband:

Nodig:
1 pak Koopmans Oud-Hollandse Tulband
175 g roomboter
4 eieren
50 ml melk
50 g pistachenootjes (fijn gehakt)
50 gram gehakte walnoten
50 gram fijngehakte sinaasappelsnippers
100 g gedroogde cranberries
50 gram gewelde rozijnen
50 gram gewelde krenten

sinaasappelsap (voor het wellen)

Voor het glazuur (dit is een optie)
250 g poedersuiker
limoenrasp van een ½ limoen
1 tl limoensap
1 eiwit
paar pistachenootjes en walnoten (fijn gehakt)
paar cranberries

Extra nodig:
tulbandvorm van 22 cm
mixer met garden

Bereidingswijze:
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Elektrisch: 150°C, hetelucht: 140°C, gas: stand 2-3.
Vet de vorm in met boter en bestuif de binnenkant met bloem. De overgebleven bloem er even uitkloppen.
Wel de gedroogde cranberries, de afgespoelde rozijnen en krenten allemaal een halfuurtje in het sinaasappelsap.
Klop de boter zacht en romig met de mixer.
Voeg de Koopmansmix, de eieren en de melk in één keer toe.
Klop het geheel met de mixer op de laagste stand in 1 minuut tot een glad beslag. Klop daarna op de hoogste stand nog 3 minuten tot een luchtig beslag.
Schep met een spatel de pistachenootjes, de walnoten en de uitgelekte en drooggedepte cranberries, rozijnen en krenten even door een beetje bloem (zakken ze niet naar de bodem) en roer dit alles snel door het beslag.
Doe het beslag in de vorm en bak de tulband in 65-70 minuten gaar en goudbruin. Prik er even voor de zekerheid met een lange sateprikker in om te zien of de tulband goed gaar is.

Dit is een optie.
Maak het glazuur: klop 1 eiwit met 1 theelepel limoensap stijf.
Voeg de poedersuiker voorzichtig in gedeelten toe.
Blijf kloppen tot je een mooi romig geheel krijgt.
Roer de rasp van een halve limoen erdoor.
Haal de tulband uit de vorm en laat deze op een rooster afkoelen.
Schep het glazuur erover en garneer met pistachenootjes en cranberries.
Bereiden: ca. 20 min. Bakken: 65-70 min

Lisanne Joosten -

Broodpudding! Jumjum!
– 1 liter halfvolle melk
– 150 g suiker
– 2 zakjes vanillesuiker
-10 eetlepels Becel Bakken & Braden Vloeibaar + 1 eetlepel voor invetten van de bakvorm
– 6 sneetjes oud brood zonder korst
– rozijnen
-1 jonagoldappel
Voorbereiding
– Breng de melk, suiker, vanillesuiker en Becel aan de kook en neem van het vuur.
– Het oude versneden brood zonder korst bij de melk voegen en goed mengen.
– De rozijnen en de appel in schijfjes toevoegen.

Bereidingswijze
– de bakvorm invetten met Becel en het deeg erin gieten, lichtjes overgieten met Becel en gedurende ca. 50 minuten in de oven bakken op 175°C.

Nina -

De kokosboter is super als vervanging van boter in recepten! Werkt voor praktisch elk recept wel!

Marjanne -

Wit stokbrood overlangs doorsnijden. Besmeren met een flinke laag kruidenkaas. Dan de twee delen rijkelijk beleggen met gerookte zalm. Waat gembersnippers erover en dan 15 minuten in de oven op 180 graden

Yvonne Drenth -

Wat ik altijd heerlijk vind is het volgende: zelf brood bakken in de oven, eruit halen en ietsje laten afkoelen, wanneer het nog een beetje warm is lekkere boter van Becel erop smeren. Kokos heeft mijn voorkeur. Dit iets laten smelten en dan beleggen met tzatziki, plakjes gerookte zalm en rucola. Zó lekker! Feestelijke traditie hier als Kerstontbijt, verjaardagsontbijt en Paasontbijt, enz. Maar ik bak regelmatig zelf brood, dus het staat hier vaker op tafel! 😉

kimberly scheers -

Ik maak altijd kleine gehaktballetjes met pinda saus, de balletjes worden in bevel boter gebakken 😉 en dan gehakt, ei, paneermeel, ketjap, uitjes heel fijn, peper zout en kruiden naar smaak 🙂

CJM de Kok -

Perentaartje met walnoten

30 gram walnoten
70 gram bloem
50 gram poedersuiker
60 gram Becel Dieet voor koken, (roer)bakken en braden
Snufje foelie
Snufje kaneel
2 peren
1 eetlepel abrikozenjam

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor tot 175 ?C.
Vet een springvorm van ca. 20 cm doorsnede in met Becel Voor koken, (roer)bakken en braden.

Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en vet een springvorm van ca. 20 cm doorsnede in met de Becelboter.
Hak de walnoten heel fijn en kneed deze met de bloem, poedersuiker, Becel Dieet, foelie en kaneel tot een kruimeldeeg. Bekleed hiermee de springvorm.
Schil de 2 peren en snij in plakjes, leg ze op het deeg. Bak de taart in het midden van de oven in 50 minuten gaar en goudbruin. Besmeer de nog warme taart met de abrikozenjam.
Eetsmakelijk!

Silvia Swart -

Hmmmm heerlijk allemaal. Goed over nagedacht 😉

Anja van Zundert -

Al een paar keer gemaakt en steeds weer een succes, dus met Kerst staat het ook weer op tafel: chocolademousse met sinaasappel. Recept is te vinden op de website van Becel.https://www.becel.nl/lekkere-recepten/chocolademousse-met-sinaasappel/
Het is makkelijk te maken, snel klaar, en ziet er feestelijk uit.

jacqueline de Waal -

Mijn recept heerlijk oerbrood/boerenbrood met ouder kaas en gedroogde tomaatjes uit de olie in dikke plak snijden belegen en de oven in tot de kaas gesmolten is.

jacqueline de Waal -

De kokos boter lijkt me heerlijk maar ook de Walnoot ben heel erg benieuwd hierna.

Reageer ook