Katinka wil niet op haar kleinkinderen passen: “Ik wil me daar niet door laten beperken”

Toen we mijn ouders en schoonouders vertelden dat Ward en ik in verwachting waren, was het eerste wat ze allemaal zeiden: “mogen wij dan oppassen?” Hier waren wij natuurlijk super blij mee. Het is fijn dat we op deze manier geen betaalde opvang hoeven te regelen op die dagen, maar wij vinden het vooral leuk dat Sophia en Helena een goede band met hun opa’s en oma’s hebben. Wel hebben we één afspraak met onze ouders: als ze een keer niet kunnen of wat anders willen doen, dan moet hier altijd de ruimte voor zijn. Het moet voortkomen uit wederzijds plezier en niet als een verplichting aanvoelen. Dit werkt nu al bijna 2 jaar heel erg goed en we zijn onze ouders heel erg dankbaar.

Niet oppassen

Wij hebben dus enorm veel geluk met onze behulpzame ouders. Maar niet elke opa of oma wil op de kleinkinderen passen. Zo ook Katinka, die moeder van drie kinderen en  oma van vier kleinkinderen is. “Ik ben een van de weinige oma’s uit mijn vriendinnengroep die niet op haar kleinkinderen past en daar heb ik hele goede redenen voor.”

Teleurgesteld

Toen Katinka’s oudste dochter voor het eerst zwanger was, werd ze voor het eerst gevraagd om op een vaste dag op te komen passen. “Ik heb hier toen over nagedacht, de voors en tegens tegen elkaar afgewogen en mijn dochter laten weten dat ik het niet wil doen.” Katinka’s dochter was erg teleurgesteld toen haar moeder vertelde niet één dag per week bij hun te komen oppassen. “Ze had verwacht dat ik het gewoon zou doen.”

Spontaan weg

Ook wanneer Katinka’s tweede, derde en vierde kleinkind worden geboren, houdt ze voet bij stuk en gaat niet oppassen. “De reden? Heel simpel: ik heb jaren hard gewerkt en een leven vol verplichtingen gehad. Ik ben eindelijk met pensioen en wil mijn tijd lekker indelen zoals ik zelf wil. Spontaan met vriendinnen een borrel gaan drinken bijvoorbeeld. Ook speel ik elke vrijdagmiddag bingo en vind ik het heerlijk om vriendinnen in het buitenland te bezoeken. Mijn beste vriendin zit elke winter een paar maanden met haar man in Portugal. Ik ga daar ieder jaar een paar weken naartoe. Als ik zou moeten oppassen, zou dat niet meer allemaal zomaar kunnen.”

Logeren

Katinka’s zoon en dochter begrijpen het, maar vinden het jammer. “Om zich heen zien ze veel ouders die alles voor hun kinderen en kleinkinderen doen. Maar ik weet ook hoe veel sommigen er voor moeten laten. Daar is je oude dag toch niet voor? Ik wil me niet door al die vaste oppasmomenten laten beperken.” Toch is het niet zo dat Katinka helemaal nooit oppast. “Ik heb elke maand wel kleinkinderen die blijven logeren. Hartstikke gezellig! Dan liggen ze op luchtbedden in de woonkamer, soms zelfs met z’n vieren tegelijk. Vaak bakken we dan pannenkoeken. Het is altijd één groot feest. Voor mij is het gewoon veel leuker zo: niets moet!”

Meepraten over dit verhaal? Dat kan in de comments onder dit artikel. 


2 reacties

Marieke -

Toen onze oudste werd geboren gaven mijn ouders aan dat ze niet structureel wilden oppassen en mijn schoonouders wilde dat wel.
Wij vonden dat de opa’s en oma’s er waren om van de kleinkinderen te genieten. Tot verdriet van mijn schoonmoeder ging onze oudste naar een gastouder. Maar toen we eenmaal een jaar verder waren vonden opa en oma het toch ook wel erg fijn als ze gewoon op vakantie konden wanneer ze wilden en wel regelmatig leuke dingen konden doen met de kleinkinderen. Nu zijn we 10 jaar verder en hebben ze allemaal een top band met de kleinkinderen.

Will -

Ik pas alleen op als het een keertje zo uit komt . En dat komt regelmatig voor.
Zou het ook niet willen missen. Krijg je een goede band met de kleinkinderen en kun je herinneringen maken.
Mijn enige kleinzoon komt regelmatig bij ons logeren en dat vind ik heel gezellig. Het is een lief en gemakkelijk kind die ik graag om me heen heb.
Maar ik snap die oma’s ook wel, die het niet willen, alleen zo ben ik niet.

Als de kleinkinderen maar af en toe bij je komen logeren, dan kun je ook herinneringen maken.

Reageer ook