fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jorinde’s kinderen mogen geen TV kijken: “Het verandert ze in zombies”

Bij ons thuis is het tussen 18:00 uur en 19:00 uur spitsuur. Eten, opruimen, lunchtrommels voor morgen maken, in bad/onder de douche, tanden poetsen, laatste wasje draaien en dan meestal linea recta naar bed. Als ik aan het koken ben zet ik de kinderen eigenlijk altijd even voor de TV. Lekker makkelijk, want zo worden zij rustig en kan ik in zo min mogelijk tijd een maaltijd op tafel toveren. Ben ik echt heel druk? Heel soms laat ik de meiden dan een keertje met de TV aan eten. I know, I know: pedagogisch verantwoord is anders. Maar als werkende moeder is het soms gewoon niet anders.

Natuurlijk zijn er ook moeders die het anders doen. Zo ook Jorinde, moeder van de drie-jarige tweeling Pippa en Feline. Jorinde en haar man Willem kijken zelf geen TV, Netflix, enzovoorts en laten ook hun kinderen niet kijken.

Oppervlakkige vormen van vermaak

“Tien jaar geleden kreeg Willem een burn-out. Dit was een hele intense periode, waarin we veel veranderingen in ons leven hebben doorgevoerd. Zo zijn we begonnen met dagelijks mediteren en hebben we de computer, televisie en mobiele telefoons de deur uitgedaan. Door ons los te maken van deze oppervlakkige vormen van vermaak zijn we écht van het leven gaan genieten.”

Veranderen in zombies

Willem en Jorinde vonden het in het begin lastig om zonder televisie de avond door te komen. “Het was enorm wennen. Je merkt dan pas hoe verslaafd je bent aan deze luie vormen van vermaak. Het duurde even voordat ik weer kon genieten van een boek en me volledig kon overgeven aan échte vormen van ontspanning. Nu we dit al tien jaar doen, kan ik niet meer zonder. We slapen beter, zijn enorm afgevallen omdat we niet meer voor de TV liggen te snaaien, kunnen ons overdag beter concentreren en genieten gewoon veel meer van onze avonden. Achteraf kan ik wel stellen dat TV kijken mensen echt verandert in zombies. Althans, dat was bij ons het geval. Om deze reden laten we ook Pippa en Feline niet kijken.”

Kinderen rustig houden

Jorinde hoort van moeders op de crèche dat zij hun kinderen wel vaak voor de televisie of iPad zetten. “Soms wel een uur per dag, om ze rustig te houden. Deze moeders vertel ik allemaal over de ervaring die wij hebben met het niet meer kijken van TV. Vaak lachen ze het een beetje weg en zeggen dat zij zich geen leven zonder kunnen voorstellen. Dat snap ik, zo waren wij eerst ook.”

Wat doen ze dan wél?

Vaak vragen mensen wat Jorinde, Willem en de kinderen dan wél doen in hun vrije tijd. “Verder zijn we heel normaal hoor, haha! In de avonden koken we samen en lezen we veel. Ook spelen we vaak spelletjes. In het weekend gaan we soms naar de bioscoop. Met volle aandacht een film kijken blijft heerlijk. Naar de bios met de meisjes doen we nog niet, hier zijn ze nu te jong voor. Maar als ze wat ouder zijn, gaan we zeker. Geen televisie en iPads, betekent natuurlijk niet dat ze nooit meer iets mogen zien.”

Eigen keuzes maken

Hoe Jorinde en Willem er later mee omgaan als Pippa en Feline bij vriendjes spelen waar wel TV gekeken wordt, weten ze nog niet. “Dat zien we dan wel weer. Natuurlijk kan je het niet helemaal bij ze weghouden. Maar zo lang wij de controle hebben, doen we dat wel. Later mogen ze hun eigen keuzes maken. Wij hopen natuurlijk dat ze er tegen die tijd er helemaal geen behoefte meer aan hebben.”

Meepraten over het verhaal van Jorinde? Dat kan in de comments onder dit artikel! 

3 reacties

Yorindemovemend -

Sabine, kun jij mij vertellen wat ze dan echt missen. Het lijkt mij dat jouw antwoord een ironisch antwoord is, maar ik het mis hebben.
Ik heb wel een mobiel om op de hoogte te blijven van vrienden van echt nieuws via Nu. Dat je MOET weten in wellk tv-programma persoon X nu weer zit. Waarom wil je dat.

A. -

Helemaal eens met Jorinde. Zelf ook opgegroeid zonder tv en toen nog geen mobiele telefoons etc.
Je wordt er vele malen creatiever van en wie een boek leest, beheerst taal beter en heeft (dus) ook een grotere woordenschat om emoties uit te drukken.

Sabine -

Jouw leven draait dus alleen maar om jou, niet om je kinderen. Ik heb oprecht medelijden met deze arme stakkers.

Reageer ook