Damespraatjes Damespraatjes

Johan Derksen reageert in VI op kritiek grap over Akwasi: “Ik heb totaal geen spijt”

Iedereen maakt weleens een grapje dat totaal verkeerd begrepen wordt… Zo had ik het bijvoorbeeld een keer op de basisschool. Ik was denk ik een jaar of 7 oud en zat met mijn hele klas in de kring voor het gezamenlijk starten van de dag. De directrice kwam binnen. “Jullie juf is te laat, ze staat in de file” meldde ze ons. “Als ze er zo is beginnen jullie met rekenen. Nu mogen jullie wel even op het schoolplein spelen”. Dat vonden wij natuurlijk wel leuk, lekker spelen. Eén van mijn klasgenoten riep daarom door de klas: “Ik hoop dat de file nog even gaat duren!” Om de klasgenoot aan te vullen en te overtreffen, riep ik: “Ik hoop dat er nog een heel erg ongeluk gebeurt!” Ik heb het nog nooit zo stil horen vallen in een klas vol met kinderen… Ouch, dat was geen goede grap. 

Trek het boetekleed niet aan

Wie ook nogal wat slechte grappen kan maken, is Johan Derksen. Het enige grote verschil tussen Johan Derksen en mij is dat ik achteraf spijt heb en mijn excuses maak. Zo ook vorige week met de ‘grap’ over Akwasi en de zwarte piet in het voetbalprogramma VI. Heel Nederland was benieuwd naar zijn reactie in de uitzending van maandag. Ondanks alle ophef meldde hij al bij de start van de uitzending dat er geen excuses zouden komen. “Ik bied mijn excuses niet aan, ik trek het boetekleed niet aan en ik ga niet door het stof”.

Adverteerders haken af

De grap van Derksen heeft was losgemaakt in de voetbalwereld. Spelers van het Nederlands elftal, Jong Oranje en het Nederlands vrouwenelftal maakten al bekend VI-verslaggevers niet meer te woord te staan. Ook een groot aantal adverteerders haakten af. Er werden zo veel commercials ingetrokken, dat er een compleet reclameblok werd geschrapt.

Tikje terug

Wanneer Derksen maandagavond van een kijker de vraag krijgt hoe hij terugkijkt op de ‘grap’ van vorige week, reageert hij zelf op alle commotie. “Ik heb in de loop van de week het gevoel gekregen dat niet iedere grap van mij goed begrepen wordt” begint Johan. “Ik heb heel cynisch als kat naar Akwasi gezegd van: het is toch niet Akwasi, weten we dat zeker? Dat was alles. In dit programma heb je een mening, maar ook grappen. Ik kan haast niet meer zeggen dat ik het een goede grap vind als ik de media deze week gevolgd heb, want ik heb zo links en rechts een klap om de oren gekregen. Dit was een verkeerde grap en die grap wordt uitvergroot en dat werd een nationale rel. Maar Akwasi roept op tot geweld en dat wordt geaccepteerd. Dat vind ik gek” gaat hij verder. “Ik dacht: Akwasi mag wel een tikje terughebben, zodat hij weet dat hij niet iedere goede demonstratie kan kapen met zijn geschreeuw over Zwarte Piet. (…) Ik heb totaal geen spijt van deze grap, ondanks het feit dat het een verkeerde grap was” aldus Derksen.

Trending

Derksen kon de hele week op veel kritiek rekenen, maar ook waren er mensen die hem steunen. Zo is de hashtag #teamJohanDerksen trending en geeft Veronica aan Derksen niet op zijn uitspraken te hebben aangesproken.

Wat vind jij van deze discussie? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

afbeelding boven artikel: uitzending VI maandag 22 juni 2020


Reageer ook