fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is je rits kapot? Zo kun je ‘m zelf repareren

Paniek! Rits kapot en meestal zie ik dat dan als een soort van “total loss” van mijn kledingstuk. De waarde van het laten maken weegt vaak niet op tegen het kopen van een nieuwe spijkerbroek, jas of vest. Zo zonde! Maar er is hoop. Ik kwam een tof artikel over het zelf maken van je rits tegen op Lifehacking.nl en graag wil ik de handigste tips met jullie delen.

1. Tip voor als je ritssluiting vast zit

Zelf gebruik ik hier altijd vaseline voor. Dat is een redelijk neutraal product en laat geen verkleuringen achter. Maar in het artikel op Lifehacking wordt geadviseerd om een potlood te gebruiken. Wrijf het lood van de potlood op de rits. Het grafiet daarin werkt namelijk als smeermiddel, waardoor hij sneller los komt. Ik ga deze tip zeker uitproberen als mijn rits weer vastzit.

Lees ook: Zo laat je een stroeve rits weer soepel lopen

2. Tip voor als je de tanden van de rits niet aansluiten

Dit kan het geval zijn als hij behoorlijk vast zit. Onderneem dan de hierboven genoemde stappen. Heeft dat niet geholpen check dan of er iets tussen de rits is gaan zitten, bijvoorbeeld een draad of een stofrandje. Is dat ook niet het geval, check dan alle tanden van je rits. Als een van de tandjes is kromgetrokken dan kun je ‘m meestal vrij makkelijk weer met een tang of pincet rechtzetten.

3. Tip voor als je rits niet omhoog blijft zitten, maar steeds afzakt

Omdat je natuurlijk niet de hele dag te horen wilt krijgen dat je gulp openstaat is het handig om dit probleem snel te verhelpen. Het kan zijn dat de rem van je ritsglijder kapot is en het is best lastig om dit te verhelpen (zie hieronder), maar je kunt dit ook met het volgende trucje oplossen. De simpelste manier is om een sleutelring door de rits te halen en deze vast te zetten aan de knoop van je broek. Heb je geen sleutelring, dan kun je ook een elastiekje gebruiken, die door de ritsglijder halen en het elastiekje vastzetten aan je broek.

4. Tip voor als je ritsglijder kapot is.

Tja, meestal is dit mijn afhaakmoment en besluit ik om of mijn broek te laten maken of ‘m weg te doen. Maar vanaf nu niet meer! Je kunt de ritsglijder namelijk  vervangen door een nieuwe. Gebruik een tangetje om de oude te glijder te verwijderen en daarna kun je vrij simpel een nieuwe glijder op de tanden zetten. Via de onderstaande video word je op weg geholpen en kun je zien hoe je het moet aanpakken.

We zijn heel benieuwd wat je van onze tips vindt en of ze jou hebben geholpen. En heb je zelf een gouden tip? Deel ‘m met ons via de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

5 reacties

Anja -

Jaartal moet zijn jas 🧐

Anja -

Ik mis ook een ‘tandje’ van mijn jaartal net als Eric, is daar een oplossing voor?

eric -

En als een ’tandje’ mist? Kun je de rits dan toch nog maken?

nellie visser -

hoera, rits los gekregen, dankzij de tips

Joris -

Een afzakkende rits omhoog houden met een sleutelring of elastiekje om de knoop is geen repareren, maar een noodoplossing tot je thuis bent. Tenzij Beun de Haas.

Reageer ook