fb
Damespraatjes Damespraatjes

Is het zinvol om bij keelpijn speciale zuigtabletten te gebruiken?

zuigtabletten

Onlangs werd ik wakker met een opgezette en pijnlijke keel. Bij elke keer slikken voelde het alsof er een mes vanuit mijn mond mijn keel ingleed. Auw! Gelukkig was het geen Corona, maar van die keelpijn wil ik natuurlijk zo snel mogelijk af. Wat helpt hier nou tegen? Op televisie zie ik vaak reclame’s van speciale zuigtabletten die de pijn flink zouden verlichten. Werkt een zuigtablet echt zo goed? 

Thuisarts over zuigtabletten

Wij waren heel benieuwd of deze zuigtabletten tegen keelpijn nou echt werken en wat artsen hierin adviseren. Ik raadpleegde Thuisarts en vond een wel heel opmerkelijk antwoord:

“Speciale zuigtabletten zijn niet nodig. De meeste zuigtabletten helpen wel tegen de klachten, maar het is onbekend of ze beter helpen dan op iets anders zuigen, zoals een dropje. Ze zijn wel duurder. De keelontsteking gaat er trouwens niet eerder van over. In sommige zuigtabletten zitten NSAID’s (zoals flurbiprofen ). Dit zijn pijnstillers die u niet zomaar onbeperkt kunt slikken. Ze hebben ook bijwerkingen. Daarom raden artsen het gebruik van zuigtabletten met NSAID’s af. Kijk op de verpakking om te controleren wat er in een zuigtablet zit” lezen we op Thuisarts.

Wat wel doen bij keelpijn?

Het gebruik van een speciaal zuigtablet wordt dus niet aangeraden door Thuisarts. Wat raden zij wel aan om te doen bij keelpijn?

  • Drink regelmatig iets, zoals koud water. Dit kan de pijn verzachten.
  • Je kan op  een dropje of zuurtje zuigen. Dit kan de pijn verzachten. Zoals hier boven aangegeven: de keelontsteking gaat er trouwens niet eerder van over.
  • Geef je stem rust en praat zo weinig mogelijk. Wil je toch wat zeggen? Praat dan normaal en fluister niet.

Medicijnen bij keelpijn

Werken deze bovenstaande adviezen onvoldoende? Dan kan je paracetamol tegen de pijn nemen. Neem de paracetamol op vaste tijden. Bij veel pijn kan je vier keer per dag twee tabletten van 500 mg nemen. Doet het innemen van de paracetamol te veel pijn? Neem dan opostabletten of een paracetamoldrank.

Wanneer paracetamol in die hoeveelheid niet helpt, kan je een NSAID (naproxen , ibuprofen of diclofenac ) proberen. Pas op: NSAID’s zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Ze kunnen ernstige maagklachten geven en de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Ben je ouder dan 60 jaar? Heeft je maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruik je andere medicijnen? Of heb je ooit een allergische reactie gehad na het gebruik van een NSAID? Overleg dan eerst met je huisarts of apotheker voordat je een NSAID gebruikt.

Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin. Ook niet als de keelpijn door een bacterie komt.

Naar de huisarts

Werken deze adviezen niet of twijfel je aan deze informatie? Neem dan contact op met je huisarts.

Dit artikel kwam tot stand op basis van informatie op Thuisarts.nl. De informatie over keelpijn is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Acute keelpijn.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook