Interview met Nanny: Melanie Smith

 

Op verzoek van de Gemeente Den Haag bestaat er in die stad sinds 2005 een heuse Nanny opleiding. Zo'n gekwalificeerde Nanny is al sinds jaar en dag de standaard van kinderzorg waaraan  werkende echtparen gewend zijn die in een internationale omgeving werken.

Nu wil Den Haag zich graag verder ontwikkelen als vestigingsplaats voor internationale bedrijven – en dus wil de stad op allerlei gebied aan de internationale standaarden voldoen.

Onze verslaggever sprak met Melanie Smith, een Engelse ‘qualified nanny' die al enige jaren in Nederland werkzaam is, en met Constance Jacobson, die zelf qualified nannies in dienst had en van Den Haag de opdracht kreeg om deze opleiding te bouwen in Het Poppyns Nannies Project.

nanny.jpg
Wat houdt het werk van een qualified Nanny eigenlijk in?
Melanie: ‘Je vult de taak in van de ouders als die 3 of 4 lange dagen naar hun werk zijn. De kinderen van zo'n jong gezin zijn dan flink wat uren per dag en per week van jou afhankelijk. Dan kun je niet volstaan met alleen maar ‘opvang'. Het is de bedoeling dat jij als nanny van alles aanbiedt om de kinderen in hun ontwikkeling te ondersteunen. Je maakt een routine voor ‘jouw' kinderen en ontwikkelt die. In die dagelijkse routine maak jij ruimte om hen nieuwe dingen te leren en te laten ervaren. Dat kan variëren van zwemles tot voetballen in de modder, van muziekinstrumentjes maken tot tenten bouwen om hun bed, van baby's eerste hapjes tot samen verse tomatensoep maken, van bloemen plukken voor mam tot ‘dag mijnheer' zeggen tegen de bakker.'

Constance: ‘Wat ik essentieel (en ideaal) vond van Nannies, was dat zij zo goed weten hoe de standaardontwikkeling eruit ziet, wat een kind wel of niet aankan. Zij zien direct wanneer een kind aan een nieuwe uitdaging toe is, of zij wel goed in haar vel zit, of hij soms iets onder de leden heeft. Bij kinderziektes weet een Nanny hoe zij een kind moet verzorgen. Eerlijk gezegd, wist ik dat bij mijn eerste baby allemaal niet zo erg. Ik vond het heel veilig om zo'n professional bij de kinderen te hebben, ik heb heel veel van hen geleerd'.

Maar waarom moet daar nu een opleiding voor komen? Er zijn in Nederland toch al talloze Nannies werkzaam?

Constance: Er zijn zeker talloze Nannies werkzaam en au-pairs en oppassen en gastouders en daar zitten vast hele goede mensen bij. Iedereen mag zich nanny noemen. Maar voor vraagouders zijn er dan nog steeds twee grote onzekerheden:

  • a) iedereen mag zich Nanny noemen – en zij zal ook zeggen dat zij haar werk heel goed gaat doen. Maar hoe kom ik als ouder er nu achter dat deze dame echt de waarheid spreekt? Is haar kennis up to date? Natuurlijk zijn referenties belangrijk – maar hoe weet ik of die vorige ouders wilden wat wij willen?
  • b) Waar vind ik iemand die voldoet aan mijn wensen? Er zijn talloze bureaus, moet ik me dan overal inschrijven om er achter te komen hoe goed ze zijn? Een mooie website maken is één ding – echt inzicht geven in de kwaliteit die je levert is een tweede.

Onze Nannies hebben een jaar lang een extra opleiding gevolgd, die volledig op dit vak gericht is en op hun persoonlijke ontwikkeling daarin. Zij hebben stage gelopen, zij zijn ‘gezien' en hebben allemaal al op de een of andere manier ervaring opgedaan voor zij bij ons in de opleiding kwamen. Zij hebben bewezen gemotiveerd te zijn voor dit beroep en zij hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan.

Die basiszekerheid is belangrijk voor vraagouders: dat versnelt het zoekproces en verlaagt onnodige stress.

Melanie: ‘In Engeland vragen ouders altijd naar het diploma van hun Nanny, zeker als de kinderen veel uren onder haar toezicht zullen staan. Dat diploma is ook de maatstaf voor deze opleiding – dat is tenslotte waar Den Haag om vroeg.

En voldoet de opleiding van de leidsters in de kinderopvang dan niet voor dit werk?

Melanie: Om te beginnen: er is in Nederland wettelijk helemaal geen opleidingseis voor gastouders, oppassen, Nannies etc. En de enige beroepsopleiding voor kinderopvang in Nederland is zéér gericht op werken in een kinderdagverblijf, dat is voor mensen die leidster op een kinderdagverblijf willen worden. Als gekwalificeerde Nanny heb je een veel bredere verantwoordelijkheid, een veel breder takenpakket. Als je 22 bent en zelf nog geen gezin hebt, maar je wilt wel dit fantastisch leuke werk doen, dan ben je heel blij met een extra opleiding als deze. Dan kom je goed beslagen ten ijs en lopen alle betrokkenen minder risico op ongelukken. In Engeland richt de beroepsopleiding zich eerst op deNanny – en die kan dan altijd ook op de groep gaan werken.

Constance: Overigens zie je zo'n extra opleiding natuurlijk ook terug in een serieus hoger salaris!

Gaat zo'n Nanny dan niet compleet op de stoel van de moeder zitten?

Melanie: ‘Nee, natuurlijk niet. Dat doet een schooljuf toch ook niet als zij uren per dag het kind onder haar hoede heeft? De ouders zijn de primaire opvoeders en het is zeer in het belang van het kind om dat goed duidelijk te houden. Je werkt nauw samen met de ouders, zij geven aan wat zij belangrijk vinden voor hun kinderen. Jij bent als het ware de derde volwassene in huis, die werkt naar hun beeld. Het is belangrijk dat een kind zich kan hechten aan de verzorger, dat is onderhand een bekend gegeven, maar ik besef heel goed dat ik, net als een schooljuf, ooit weer afscheid neem van deze plek in hun leven. In de opleiding wordt dan daarom veel aandacht besteed aan de positie die een professionele nanny in moet nemen in het gezin.

Het lijkt me een verantwoordelijke baan.

Dat is het ook, het is een baan waar je heel veel van jezelf in kwijt kunt, maar waarin je ook heel veel terugkrijgt. Het is echt heel blij werk.

Voor de ouders lijkt het me een ideale keuze, voor de Nanny een hele mooie baan, maar is het voor de kinderen ook goed, de hele dag die aandacht?
Melanie: De kinderen zijn niet de hele dag met mij bezig. Stel, ik heb tijd nodig om het eten voor te bereiden. Dan moet er een activiteit komen die voor mij ruimte maakt, bijvoorbeeld tijdens het slaapje van de kleinste, of terwijl een ouder kind een tekening maakt, of even met Duplo speelt. ‘Quiet time', you know? Dat werkt voor iedereen heel goed.

Wat moeten mensen doen die Nanny willen worden?

In eerste instantie kijken op http://www.poppynsnannies.nl/ en dan kunnen ze mailen naar [email protected] of bellen naar 06 30737575


Reageer ook