Ilse: ‘Mijn man is altijd te laat op afspraken en ik daardoor ook’

Een vrouw van de klok, dat is Ilse ten voeten uit. Maar sinds ze Arnoud kent en met hem is getrouwd is ze overal en altijd te laat. Niet zelden zit ze met een flinke ruzie in de auto op weg naar vrienden of familie. “Ik word er op aangekeken terwijl ik altijd op tijd ben.”

Arnoud is een schat van een man, Ilse is dol op hem. “Arnie is ambitieus, stijlvol, zelfverzekerd en een echte gezinsman. Vroeger fantaseerde ik vaak met mijn zusje over de ideale man en de mijne zag eruit zoals Arnoud. Een soort ideale schoonzoon, kan overal wel een potje breken en ons huwelijk is echt fijn.” Het enige waaraan Ilse zich mateloos ergert, is dat haar man nooit op tijd ergens is. “Nee, niet soms even iets later, gewoon standaard te laat, variërend van een kwartier tot dik een half uur. In het begin van onze relatie kon ik er nog wel om grinniken, nu kan ik er alleen nog maar heel hard om janken.”

Wij waren altijd de eersten

Zeker in Nederland is te laat komen not done; je zorgt ervoor dat je ruim op tijd ergens aanwezig bent. “Mijn ouders hamerden daar vroeger op: beter vijf minuten te vroeg dan te laat. Wij waren meestal de eersten overal en moesten vaak lang wachten omdat mijn vader ook nog tijd voor het parkeren inplande. Ik houd er ook niet van als mensen te laat komen en nu heb ik een man die daar een enorm talent voor blijkt te hebben.” Omdat Arnoud een eigen bedrijf heeft, maakt het voor hem niet uit als hij wat later is. Er is geen directeur die hem op zijn vingers tikt. “Niet dat hij pas ’s middags op de zaak is, maar een kwartiertje eerder of later is geen probleem.”

Nog even, dan kom ik echt

Het lijkt erop dat hij tegenwoordig steeds overal te laat voor is. Zo ook voor het eten. “Ik vind het belangrijk dat we ’s avonds met z’n allen aan tafel zitten. We hebben drie zonen die ook maar in en uit het huis vliegen en ik sta erop dat we één moment op de dag samen zijn en de dag doornemen. Maar Arnoud is standaard te laat, hoe laat we ook afspreken om te eten. Regelmatig bouw ik al een extra kwartiertje in, maar zelfs dan presteert hij het om te laat te zijn. Als ik dan aan tafel wil, moet hij nog even naar de wc, de post doornemen of nog even snel een telefoontje plegen dat natuurlijk ook weer uren duurt.”

Gezellig met ruzie in de auto

Wat eerst wel een soort van grappig was, wordt nu voor Ilse serieus een probleem. Zij wordt er immers overal op aangesproken. Zijn vrienden weten het inmiddels ook en in hun groep is het een soort running gag en en ze lachen er met elkaar om. Maar het lachen is Ilse inmiddels wel vergaan. “Mijn moeder klaagt er steeds vaker over en snapt niet waarom we nooit op tijd kunnen komen. Ze heeft geen idee wat er allemaal aan vooraf gaat als wij bij haar binnenstappen. Een half uur voor vertrek begin ik al met heuen en por Arnoud op. Daar trekt hij zich natuurlijk niets van aan en dus zitten we, veel te laat, met een flinke ruzie in de auto. Komt de sfeer ook niet echt ten goede, zeg maar.”

Met vrienden op vakantie?

Laatst vroeg Mariska, de vrouw van een van de beste vrienden van Arnoud, Ilse of ze het leuk zouden vinden om samen op vakantie te gaan met de gezinnen. “Mariska is een schatje, ik kan het goed met haar vinden en snap ook dat het haar leuk lijkt samen op vakantie te gaan. Zij en ik zouden met zijn tweetjes een wereldvakantie hebben, maar met Arnoud erbij waag ik dat te betwijfelen. Niet omdat Arnoud niet gezellig zou zijn, integendeel, het is altijd feest als Arnie ergens is. Maar het gaat stuklopen op het altijd te laat zijn van Arnoud en dus ook van mij.”

Stonden ze daar te wachten

Want tijdens vakanties doe je ook veel samen, excursies maken, lekker eten in een restaurant en dan is het wel prettig dat iedereen op tijd is. “We zijn in het verleden met vrienden naar Spanje gegaan en dat liep niet goed af. Die vriendschap was na onze trip een stuk minder hecht. Hadden we afgesproken om om negen uur naar het strand te staan, stonden onze vrienden helemaal klaar voor het hotel, kwamen Arnie en ik een half uur te laat aankakken. Dus spraken we af dat ze voortaan gewoon vast moesten gaan, maar als je dat afspreekt houdt Arnoud zich helemaal nergens meer aan. Na de vakantie hebben we die vrienden nooit meer gezien, ze ergerden zich kapot aan Arnoud maar rekende het mij ook aan.”

Misschien lukt het nu wel

Jammer vindt Ilse het wel, want ze geniet er van om zo nu en dan met anderen op vakantie te gaan. En met Mariska zou het echt leuk zijn, maar ze wil de vriendschap niet op het spel zetten. “Een paar keer is Mariska er over begonnen en ik heb nog niet keihard ‘nee’ gezegd. Diep in mijn hart lijkt het me zo leuk om met hen een tripje te maken en als ik het Arnoud voorleg, weet ik zeker dat hij super enthousiast is en gelijk gaat boeken. Ik denk dan: als ik het nou heel goed afspreek met Arnoud en hem op zijn hart druk om de tijd in gaten te houden, misschien lukt het dan wel?”

Wat raad jij Ilse aan? Hoe krijgt ze haar man zo ver dat hij gewoon op tijd op afspraken komt? Is het slim om het nog een keer te proberen en een tripje met vrienden te maken? Hoe zou jij dat oplossen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Frederica Black via Pexels

Angela: ‘Moet ik de belofte aan mijn man nakomen?’

belofte

Beloofd is beloofd. Dat vindt Angela ook. Maar de belofte die ze haar man maakte, ligt haar als een blok op haar maag: ze heeft hem een trio met een andere vrouw beloofd. “Eigenlijk heeft hij mij zwaar zitten pushen om zijn seksuele fantasie werkelijkheid te laten worden en nu ik terugkrabbel, is hij zwaar geïrriteerd. Maar ik wil niet.”

Verder lezen

10 reacties

Edwin -

Heel simpel, gewoon altijd de daadwerkelijk afgesproken tijd min 2 uur met je man communiceren. Heb je dus een feestje dat om 20.00 uur begint, zeg dan dat jullie er om 18.00 uur worden verwacht. Kan je man lekker treuzelen en kom je gewoon op tijd op de afspraak.

Joris -

Reis gewoon los van elkaar naar afspraken, dan hoeft niemand zich aan elkaar te storen en kun jij gewoon op tijd komen (waardoor anderen het jou ook niet meer kwalijk kunnen nemen). Probleem opgelost.

Corry -

Mijn ex was ook altijd te laat.
Ik ervoer het als pestgedrag.
Pas toen ik over narcisme las vielen de puzzelstukjes in elkaar.
Het is idd een vorm van pesten.

Erwin -

Heel simpel.Van te voren aan geven hoe laat jullie moeten vertrekken.Is hij niet klaar gewoon zonder hem gaan.

Rieneke -

Mijn vriendin en haar vriend zijn altijd te laat als ze samen komen.Het was mij helemaal niet opgevallen als ze samen kwamen dan te laat waren. Ik stelde ook eens voor om samen op vakantie te gaan. Mijn vriendin zei toen dat het haar ontzettend leuk leek en als Hassan het hoorde dan wel gelijk zou willen boeken. Ze zei “maar besef wel dat als ik met hem ben dan standaard een half uur te laat ben” Ik had aangegeven dat wij dat niet erg vonden.Toen mijn vriendin appte dat ze zo met 30 min naar de eetzaal gingen dan gingen we de eerste keer een uur te laat. Geen Evelien of Hassan te bekenen pas toen wij begonnen aan onze toetje kwamen zij aan (gelukkig all inclusive restaurant) Uiteindelijk spraken wij af om 19.00 uur in de eetzaal en wisten wij dat zij er altijd rond 19.50 er waren. Dus gingen wij pas tegen 20.00 uur en hadden zelfs dat zij soms op ons 5 minuten moesten wachten. Maar we waren dan altijd ongeveer er even laat.
Oja en met de excursie was vertrek om 10.00 uur. Ik zei tegen ze ” ik had bericht dat wij er echt om 9.15 moesten zijn omdat ze tegen 9.30 echt weg gaan” Je raad het al 9.40 kwamen ze helemaal gehaast aan. De rest van de mensen waren er nog niet dus ze zeiden teleurgesteld “jullie hadden mee moeten gaan” Toen ik vertelde dat het een grapje was en ze gewoon om 10.00 uur vertrokken was Hassan eerst gepiekeert. Maar nu waren ze eens de eersten en wist hij eens hoe het voelt om anderen te wachten en was toch blij dat hij nu wel mee kon.We hadden met ze een super leuke vakantie alleen als vrouw zijnde zou ik niet tegen de stress kunnen. Zij hadden de bus van de accommodatie naar de luchthaven gemist en moesten met de taxi. Stonden wij in de rij om in het vliegtuig te stappen en zag hun met rode koppen van het rennen nog vlug aansluiten in de rij.

Mirjam -

Misschien moet hij zich laten testen, ik had dat probleem ook zelf en mijn man destijds werd er ook gek van. Ik bleek dus add te hebben, ik kwam ook vaak niet op tijd. Ik heb een cursus gevolgd en nu gaat het al veel beter, maar het is hard werken en inzicht krijgen in jezelf. Kunt online ook zelf testen invullen evt.
Wil hij dit niet dan zou ik niet meer wachten maar gewoon vertrekken. Succes

Maarten van der Valk -

Wat een dom gelul!!!! Strak op tijd, mensen stressen erom en als je niet dezelfde stress vertoont, dan pas je niet in het plaatje en krijg je hun ongeduld en onvrede daarover over je heen.
Typisch NL cultuur. Bah!!! Het haalt al het plezier uit de dingen die je samen met partner of andere mensen doet en eigenlijk pas je dan niet bij elkaar. Jaren met een dame geleefd die zo op de klokte stresste, dat niets meer leuk was, zelfs op vakantie gaan moest op een schema. Hoepel toch op!!!!
Tegenwoordig gelukkig samen met een andere partner met meer dezelfde levensinstelling als mijzelf. Heerlijk!!!
Als we op tijd moeten zijn, zijn we gewoon zonder stress netjes op tijd. Truuk is o.a. dat als je niet stresst, je beter kunt denken aan de zaken die (wel) van belang zijn. Als we samen de tijd hebben, bijvoorbeeld op vakantie, dan nemen we onze tijd. Als projectleider van beroep, altijd op tijd, weet ik dat planningen soms naar omstandigheden aangepast (moeten) worden. Samen op vakantie zitten we daar verder niemand mee dwars en het komt altijd goed, ook al is het en halve dag later. De mensen om ons heen doen daar niet moeilijk over, want zijn ook relaxed. Stressen om tijd is gewoon zonde van het mooie leven. Regel gewoon kalm en rustig je zaken, overdenk dat goed en je hebt een heerlijk relaxed leven. Geeft niet toe aan die stresskippen!!!! Geniet ervan!!!

Melanie -

Wat vervelend dat je zoveel last hebt van het te laat komen van je partner! Er staan te weinig details in je verhaal om hier echt iets over te zeggen, maar ik wilde toch benoemen dat te laat komen, slecht plannen en organiseren, weinig tijdsbesef hebben wel symptomen kunnen zijn van AD(H)D. Misschien kan je er wat over lezen en zien of jij (of je partner) er dingen in herkent? Het lost wellicht niet het probleem direct op maar er bestaan wel trainingen om deze vaardigheden te verbeteren (middels handige trucjes). Symptomen zouden dan wel al vanaf de kindertijd aanwezig moeten zijn. Zo niet, dan heeft het waarschijnlijk toch een andere oorzaak. Misschien is het niets hoor maar wellicht de moeite waard om eens te checken.
Voor wat betreft de vakantie (waar je stiekem dus wel naar uitkijkt) zou ik je zorgen vooral bespreekbaar maken met je vrienden. Leg ze uit dat je het graag wil, maar gezien je eerdere ervaring bang bent dat de vriendschap zal stuklopen door het te laat komen en de irritaties. Door niet open te zijn en het af te houden kan je namelijk (onbewust) ook voor meer afstand zorgen tussen jezelf en je vrienden. Terwijl je behoefte het tegenovergestelde is van wat je in gedrag laat zien. Dat kan verwarrend zijn voor je vrienden. Wellicht betrekken ze jouw afstand op zichzelf omdat zij niet weten wat jou van die vakantie weerhoudt. Gewoon open kaart spelen dus! Succes!

Kim -

Inderdaad aangeven dat de afspraak een hakf uur eerder is. Zonder hem gaan. Gewoon weg gaan zonder hem. Als hij te laat komt voor eten. Eet je zonder hem, als hij niet op tijd klaar is, gaan zonder hem. En dan als je dit een tijdje volhoudt, wordt het hem wel snel duidelijk.

Wietske -

Ik had ook zo’n inmiddels ex-man. Gek werd ik er van. Hij kwam niet alleen altijd te laat bij mij maar bij iedereen. Sprak hij af met vrienden stond hij nog met het scheerschuim op zn gezicht in zn boxer in de woonkamer kon hij glashard vertellen aan de persoon die op hem zat te wachten en hem maar even belde om te vragen waar hij bleef dat hij onderweg was.. ja onderweg naar de badkamer om zijn beauty routine af te maken. Had ik de kinderen aangekleed, tas ingepakt, mezelf aangekleed, opgemaakt, de ontbijt boel in de vaatwasser zitten kinderwagen, kinderen en spullen in de auto kon ik standaard nog 10 minuten op de toeter duwen voor hij naar buiten kwam.
Ik heb er over gehuild uitgelegd dat hij me het gevoel gaf dat ik het niet eens waard was om gewoon 20 min eerder te beginnen met klaar maken, uitgelegd dat het oneerlijk is dat hun een uur de tijd nam terwijl ik mezelf, de kids klaarmaakte en de dag voorbereide niets hielp. Ben bij afspraken die heel belangrijk waren voor hem heel traag gaan doen zodat hij nog later was en dan werd hij boos dat ik te laat was en als ik dan zei, kut gevoel he, dat iemand anders je laat maakt was ik kinderachtig. Ik heb uiteindelijk bij belangrijke dingen maar een (half)uur eerder in de agenda gezet en dan ging het wat beter.
Dit gedrag kun je narcistisch noemen. Het kan hem geen ene drol schelen wie er zit te wachten. Het spijt hem ook niet, want dan zou je verbetering zien in gedrag. Als hij al zn excuses aanbied is dit niets anders dan een leugen.

Reageer ook