‘Ik weet vrij goed wat hip is’

diederick.jpg‘Goois Fruit’ is de titel van een boek waarin zestien markante kunstenaars worden geportretteerd door de schrijver Petra
Pijnacker en de fotograaf Tom de Groot. In deze reeks kun je kennismaken met hun leven en werk. Bij het boek hoort een fotoexpositie die op het moment is te zien in theater ‘het Spant’ in Bussum. In het boek, dat verkrijgbaar is bij de boekhandel, is uiteraard nog veel meer te lezen en zien!

’Wauw…’ zei mijn vrouw, toen ze mijn eerste werk bij ons in huis zag hangen, dat was voor mij het keerpunt waarop ik dacht nou moet ik doorpakken.” En dat lukte… In korte tijd wordt de Hilversummer Diederick Kraaijeveld als houtkunstenaar bekend van New York, Moskou, Washington en Dubai tot Londen waar hij op dit moment een solo expositie heeft!

Diederick Kraaijeveld is in 1963 in Den Haag geboren. Na een studie geschiedenis in Leiden wordt hij net als zijn vader en zus journalist bij de Haagsche Courant. Later werkt hij voor RTL 4 en verhuist hij naar het Gooi. Hij specialiseert zich in de onderzoeksjournalistiek. “Als een pitbull stort ik me op de vraag of het waar is wat ze je vertellen.” De ‘UWV- zaak’ uit 2004 is een hoogtepunt in zijn journalistieke carriere.

Toch komt er ineens die verandering waarbij hij kiest voor de vrijheid van het kunstenaarschap. Hij vindt een werkruimte bij de Stichting Magdalena in Hilversum. Het verschil met het werken op een redactie is groot… “Ik zit continu met industriele electrische zagen om mijn hoofd en ben eigen ondernemer.” De betonnen vloer onder zijn werkschoenen ligt bezaaid met houtsnippers, plankjes, spijkers en houtkrullen. Ieder uur hoor je het nieuws. De stapels met houten planken varieren in diktes, kleuren en structuren en liggen losjes gestapeld of weggezet tegen de muren. Voor een buitenstaander lijkt het meer dan een chaos… maar dat is volgens Diederick Kraaijeveld niet het geval. Hij weet precies waar welke kleur en maat ligt en het zoeken duurt dan ook vaak niet meer dan een fractie
van een seconde. Het hout voor zijn kunst vindt hij overal. “Iedere zaterdag rij ik met mijn pickup langs de Hilversumse containerkoning van Loenen. Ik haal ook hout uit slooppanden. Laatst nog heb ik een vloer uit een huisje in Loenen aan de Vecht opgehaald. Dat is prachtig hout voor mijn werk! Het huis komt uit de vijftiende eeuw…” Zijn onderwerpen haalt hij natuurlijk uit de actualiteit. Wat speelt er in een samenleving?

Zo was de inauguratie van Barak Obama een aanleiding om een portret van hem te maken. Maar ook de vragen vanuit een galerie kunnen hem triggeren. “Ik heb altijd wel een goed gevoel gehad voor vorm en kleur en weet bovendien vrij goed wat hip is!”

Meer over Diederick Kraaijeveld in het boek Goois Fruit
(www.uitgeverijvanwijland.nl )

De fotograaf Tom de Groot maakt portretten en reportages van reizen, opvallende kunst, en architectuur. Zijn oog is constant op zoek naar mooie lichtinval en het spel van lijnen waarin hij zijn grenzen creatief kan verleggen [email protected]  Petra Pijnacker schrijft romans, kinderboeken en artikelen voor kranten en tijdschriften. (www.petrapijnacker.nl )


Reageer ook