Iedereen wil Sfeervol Trouwen

Ze zaten bij me op de bank, tegenover me. Ja, ze wilden graag iets laten toevoegen aan hun trouwceremonie. Met alle respect voor de ambtenaar vonden ze toch, dat het een hoogtepunt van de dag moest worden en dat betekende, dat er nog iets bij moest, iets anders, zodat de inhoud zich als het ware verdiepte. Ik knikte.

            Natuurlijk was ik het met hen eens. Niet omdat het mijn werk is, maar omdat ik zelf ook vind, dat trouwen zo bijzonder is, dat je het officiële gedeelte een beetje moet rekken. Dáár draait het om. Dát is de reden dat feest te geven. Daarom zou dat trouwen eerst volop gevierd moeten worden en daarna is het terecht party-time.

            Gezamenlijk bekeken we de mogelijkheden, de wensen, wat haalbaar was en wat niet. Langzaam maar zeker kreeg de ceremonie vorm en het bruidspaar meer en meer zin in hun grote dag. De theepot ging een derde keer rond, het lichtje doofde sissend. De klok telde het zoveelste hele uur.

            ‘We moesten dan zo maar eens op huis aan, we hebben zoveel ideeën om mee aan de slag te gaan, vind je niet?' zei de aanstaande bruid.

            ‘Zij wil heel graag dat we elkaar wat zeggen.' De opmerking viel zomaar opeens in ons midden en bleef daar even liggen, tussen ons in. Hij pakte haar hand.

            ‘En wil jij dat ook?' Ik richtte me tot de bruidegom. Hij lachte, maar niet zoals je zou doen om iets grappigs of vertederends. Hij wilde haar graag dat plezier doen. Alles aan haar geven, zijn liefde, zelfs zichzelf, zijn hele leven lang.

            ‘Maar je vindt het moeilijk?' Hij keek haar aan, zag – net als ik – haar verwachtingsvolle blik.

            ‘Ik vind het zo mooi, op de televisie, als je dat ziet. Zo zou ik het ook graag willen.' Ze zag er lief uit. Heel puur, ze meende het.

            ‘Toch heb ik het gevoel, dat jullie daarin niet helemaal op één lijn zitten. Klopt dat?' Nu keek ik hem aan. ‘Jij vindt het doodeng.' Hij knikte langzaam, bijna gelaten.

            ‘Ik ben nu eenmaal geen prater. Ik vind het heel erg moeilijk. Ik kan haar alles zeggen als ik met haar samen ben, spontaan, op een terrasje of na de film. Maar om dan iets van binnenuit te zeggen, waar iedereen bij is: …' Kwam het door het kaarslicht dat zijn gezicht kleurde?

            ‘Och liefje,' reageerde ze, terwijl ze zijn hand pakte. Het klonk oprecht geschrokken. Toch bespeurde ik teleurstelling ook, toen ze dapper aanbood dat onderdeel dan helemaal te schrappen.

            ‘Je moet niet iets doen, waar je niet achter staat. Ook jij moet het helemaal zien zitten.'Resoluut sloeg ze het schriftje dicht, waarin ze van alles had opgeschreven.

            ‘Ik denk dat je dat toch erg jammer vindt.' Het onderwerp liet ik nog niet rusten. ‘Ik bedoel, dat je haar grootste wens niet in vervulling kunt laten gaan, nog wel op deze belangrijke dag in haar – in jullie leven. We gaan een gulden middenweg ontwerpen.' Ik keek naar buiten, waar de avond viel. De poolster fonkelde precies in de rechterhoek van het raam, een laatste vogel vloog op.

 Het hele leven is geven en nemen. De liefde kan alleen dan voortbestaan. Alleen floreren als er veel gegeven wordt. Dat scheutje water bij de wijn, waardoor die toch voor beiden nog heel goed te drinken is.

'Samen losten we dit op. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden!
‘Eigenlijk mooier dan op de televisie,' schreef de bruid me later in haar bedankbrief.

sfeervol_trouwen.jpg

 

Giselle Ecury © juli 2007  www.sfeervoltrouwen.nl

ook verscheen van Giselle Ecury o.a. het boek:

Erfdeel

Carmen Gonzalez moet met haar moeder een nieuw bestaan opbouwen als blijkt dat haar vader op een dag met de Noorderzon is vertrokken. Er wordt gedaan alsof er geen verleden geweest is. Van haar vader wordt nooit meer iets vernomen.

Dan ontmoet zij als jonge, gehuwde vrouw de sopraan Clara van Schoonhoven. Wat bindt hen? Is het hun beider kinderloosheid? Nog voordat zich daadwerkelijk een nauwe vriendschap tussen de vrouwen kan ontwikkelen, maakt Carmen op eigen kracht een aantal belangrijke keuzen. Dan krijgt zij plotseling via een heel andere invalshoek alsnog inzicht in het mysterie rond haar verdwenen vader.

Giselle Ecury, Erfdeel

Schoorl: Uitgeverij Conserve

256 pagina’s

ISBN 90 5429 224 5

www.conserve.nl


Reageer ook